Sobota, 31. júl, 2021 | Meniny má IgnácKrížovkyKrížovky

Odberatelia jahniat príliš preberajú

S TOHTOROČNÝM VÝVOZOM jahniat chovatelia spokojní nie sú. Oproti vlaňajšku totiž cena za kilogram živej váhy klesla takmer o jedno euro.


TVRDOŠÍN, BREZOVICA. Posledný marcový týždeň začal výkup veľkonočných jahniat. Chovatelia oviec na tvrdošínskom a trstenskom poľnohospodárskom družstve však s tohtoročným predajom jahniat nie sú spokojní. Výkupcovia im totiž ponúkli oveľa nižšiu cenu ako po iné roky.

Dopyt je nižší
Záujem o veľkonočné jahňatá je tento rok podstatne nižší než vlani. „Pracovníci z Červeného Kameňa, ktorí nám dnes brali jahňatá, nám spomenuli, že vlani porážali 30 000 jahniat, no tento rok počítajú maximálne s 20 000 jahňatami,” povedal nám uplynulý piatok Cyril Orčík, podpredseda PD Žiarec v Tvrdošíne. „Robia sa veľké a prísne výbery jahniat, tie sú podľa váhy rozdelené do tried. Prvá trieda sa hodnotila na 2,10 €, za druhú sme dostali 1,80 €, pri tretej triede bola cena len 1,60 € za kilo živej váhy. Ešte nebol rok, kedy by boli takéto nízke ceny, veď vlani sme predávali po 85 - 90 Sk (2,82 – 3 €).”
Priemerná cena, za ktorú tento rok Tvrdošínčania predali jahňatá na vývoz, bola 2,05 €, pretože väčšina zvierat bola zaradená do prvej triedy. Našli sa však aj jahňatá druhej a tretej triedy. „Očakávali sme, že na takú nízku cenu, akú stanovili, sa nebude robiť taký prísny výber,” skonštatoval C. Orčík.

Skryť Vypnúť reklamu

Tvrdý výber
Odberatelia kupovali menej jahniat, nie všetky vyhovovali. Ako podotkol podpredseda, veľa ich vracali, menšie nechceli. „Pravdepodobne ich v Taliansku majú dosť, možno nie zo Slovenska, ale Bulharsko údajne vyváža veľa a lacno. Myslím, že by sme predali minimálne o 100 jahniat viac, keby brali tak ako vlani či predvlani,” konštatuje Cyril Orčík.
Najväčšiu várku - 471 jahniat vyviezli z dvora v Štefanove nad Oravou v piatok. Podpredseda predpokladá, že ďalších cca 100 kusov predajú v malom tunajším chovateľom. Z celkového počtu 800 veľkonočných jahniat by si družstvo chcelo nechať cca 250 jahničiek na ďalší chov, zvyšok rozpredá. „Záleží však od trhu a od dopytu, či bude cena bližšia k tej, ktorú sme dostávali za jahňatá určené na vývoz do Talianska, alebo bude musieť byť ešte nižšia.”

Skryť Vypnúť reklamu

Niečo aj po Veľkej noci
S vývozom veľkonočných jahniat začali na hospodárskom dvore PD Trsteník v Brezovici posledný marcový týždeň. V prvej várke predali 354 kusov jahniat, ktoré smerovali na porážku do Červeného Kameňa. Odtiaľ sa mäso odvážalo do Talianska. Minulú stredu predali ďalších 105 jahniat do Bratislavy. „Máme nahlásených ešte niekoľko odberateľov, ktorí by od nás mali odkúpiť po 20 - 30 kusov. Predpokladáme, že takto by sme mali predať ešte cca 100 kusov, ktoré by mali zostať na tunajšom trhu,” povedal nám uplynulý štvrtok vedúci dvora Martin Havrila. „Zopár by sme ich chceli predať, ak sa podarí, aj po Veľkej noci. Aspoň tie menšie. Zatiaľ sme si na chov nechali 325 jahniat, pravdepodobne budeme vyberať aj ďalšie.”
V brezovických ovčínoch mali pred Veľkou nocou cez 1000 jahniat. Ako avizoval M. Havrila, predpokladajú, že sa im podarí predať cca 600 z nich.

Skryť Vypnúť reklamu

Cena je nízka
S tohtoročným predajom však M. Havrila veľmi spokojný nie je. Oproti predošlým rokom cena za kilo jahňaciny poriadne klesla. „Za kilo nám platia cca 2,10 €, vlani sme za kilo dostali tri eurá. Pokles je veľmi veľký, cena je skutočne zlá. Nikto však neponúkol vyššiu,” hovorí vedúci. Dvoru v Brezovici sa však, našťastie, podarilo všetky jahňatá predať v prvej triede. „Keby bola trieda nižšia, klesala by aj cena. Situácia nie je dobrá, odberatelia veľmi preberajú, veľa jahniat nechávajú. Vyberajú len tie najlepšie, lebo aj oni majú nižší odbyt ako po iné roky. Pomohlo nám tiež to, že priemerná váha jahniat bola oproti vlaňajšku o dve kilá vyššia.”
V súčasnosti sa už na družstve v Brezovici naplno venujú výrobe a distribúcii mliečnych výrobkov. Posledný marcový týždeň totiž po zime opäť spustili mliekareň, v ktorej spracúvajú ovčie mlieko.

Najčítanejšie na My Orava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  4. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 5 182
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 758
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 949
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 3 474
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 446
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 338
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 258
  8. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 167
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 039
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 963
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Marta Jancková vo svojej dielni.

Na konci netradičnej recyklácie sú misky, podnosy, škatuľky, košíky a ďalšie veci vhodné nielen ako dekorácia, ale aj na praktické využitie.


4 h
Na trhoch v poľskej Jablonke je prázdno.

Prechod cez poľské hranice je jednoduchý, kontroly minimálne.


11 h
Rukami pracovníčok prejde denne zhruba osem ton odpadkov.

Mnohí sa sťažovali, prečo odpad doma pracne triedia, keď aj tak príde jedno auto a odvezie všetko dokopy. Čo sa deje?


30. júl

Mesto bude mať nízkouhlikovú stratégiu. Na vypracovanie dokumentu získalo bezmála 19-tisíc eur.


30. júl

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?