Vynikajúce vlastnosti žeruchy už dávno poznali v okolí Stredozemného mora - v Európe aj Ázii, ale aj v Egypte za dôb faraónov.
Žerucha rastie na čistej vode studničiek a potôčikov, no v prírode môžu byť na nej vývojové štádia motolíc. Preto sa odporúča pestovať ju skôr doma.
Konzumácia žeruchy v tele zvyšuje hladinu antioxidantov až o 100%. Antioxidanty tlmia účinky voľných radikálov, ktoré vyvolávajú v tele poškodenie buniek a tak môžu vyvolať rakovinné bujnenie. Preto je konzumácia čerstvej žeruchy mimoriadne zdravá. Existuje viac druhov žeruchy, všetky majú podobné účinky. Žerucha obsahuje železo, jód, fosfor, draslík, vitamíny A, C, D a E.
Účinky: posilňuje pečeň, preto sa odporúča pri žltačke, priaznivo pôsobí na žlčník a podžalúdkovú žľazu, dokonca znižuje cukor v krvi, čo je priaznivé pre diabetikov. Podporuje činnosť čriev, pôsobí proti hlístam, rozpúšťa močové kamene a piesok, napomáha vylučovaniu kyseliny močovej z tela a tak pôsobí proti reume. Žerucha zvyšuje vylučovanie moču a čistí krv. Posilňuje organizmus pri vyčerpaní a strese, po pôrode a operáciách, zvyšuje imunitu, pomáha zbaviť telo to-xínov, zlepšuje trávenie, chuť do jedla a vstrebávanie živín. Čistí krv, zlepšuje krvný obeh a pôsobí protiskleroticky. Hojí zápaly priedušiek a prínosných dutín, napomáha zmenšovaniu miazgových uzlín, znižuje horúčku, uľahčuje vykašliavanie. Pre obsah vitamínu E pomáha zvyšovať plodnosť a úpravu menštruácie, povzbudzuje sexuálnu energiu, priaznivo ovplyvňuje tvorbu mlieka.
Ľudové liečiteľstvo odporúča rozpučené listy žeruchy prikladať na miesta poštípané hmyzom, na miesta postihnuté vyrážkami, infekciou, exémom, aj na pásový opar. Potieranie spálenej kože olejom, v ktorom sa krátko povarila rozpučená cibuľa a rozpučené listy žeruchy, pôsobí ukľudňujúco. Na vonkajšie hemoroidy odporúčajú ľudoví liečitelia zaliať rozpučené listy žeruchy vriacou vodou a po primeranom ochladnutí prikladať na postihnuté miesto obklady. V stredoveku šťavu zo žeruchy vtierali do kože hlavy, aby zosilneli vlasy.
Žerucha zo semena sa pestuje na miske s vodou a rastlinky sa odstrihávajú. Dobre rastie na mokrej vate. Žerucha je využiteľná aj v kuchyni, ale vňať treba použiť v prirodzenom stave a neničiť ich životnú energiu tepelnou úpravou. Odporúčam ich pridávať k vhodnému jedlu, napríklad na chlieb, k hotovej praženici, do šalátov a podobne. Ale pozor - kúra so žeruchou by nemala presiahnuť 3 - 4 týždne, potom treba urobiť pár týždňov pauzu.
Podľa popisu by sa niekto mohol domnievať, že žerucha je všeliek. Nie je, taký prostriedok neexis-tuje. Ale je neodškriepiteľné, že žerucha je mimoriadne zdravá.
Autor: SVATAVA ŽÁKOVÁ