KRIVÁ. Mliekareň bola v skúšobnej prevádzke už od augusta minulého roka. Hlavným dôvodom, prečo sa vedenie družstva rozhodlo investovať do nej, sú ceny mlieka - z roka na rok nižšie.
„Prinútila nás k tomu zlá situácia so speňažovaním mlieka, ktorá vládne na Slovensku už niekoľko rokov. Chceli sme našu produkciu finalizovať a nebyť stále úplne na dne, odkázaní na platby mliekarní. Súčasná situácia s mliekom, ale i s mäsom, je veľmi zlá. Vybudovaním vlastnej mliekarne sme chceli dosiahnuť istú sebestačnosť, nezávislosť“ hovorí predseda Agrodružstva Krivá Marián Ďurčo.
Sortiment je široký
Koncom roku 2005 začali družstevníci pripravovať projektovú dokumentáciu, projekty boli hotové o necelé dva roky. Predminulý rok začali prevádzku budovať. Práce dokončili v prvých mesiacoch minulého roka. V mliekarni je nainštalovaná moderná technológia z Čiech, prostredníctvom nej dokážu pracovníci denne spracovať 3000 – 4000 l mlieka. Je to súčasne denná produkcia stád dojníc a oviec na agrodružstve.
„Denná produkcia kravského mlieka je u nás cca 3000 l a do tisíc litrov ovčieho,“ hovorí Marián Ďurčo. „Vyrábame z neho tradičné slovenské špeciality – ovčí hrudkový syr, oštiepky, žinčicu, bryndzu, z kravského mlieka máme nastavený program parených syrov. Nechýbajú v ňom parenice, nite, korbáče údené i čerstvé. Okrem toho vyrábame aj smotanu a maslo. Srvátku, ktorú nezužitkujeme na mliečne výrobky, používame na kŕmenie.“
Spracúvajú len časť
S aktívnou výrobou začali Krivania v lete minulého roka. Podľa slov M. Ďurča sa doteraz viac-menej iba učili a zabehávali do celého technologického procesu. V súčasnosti družstvo v mliekarni spracúva 60% svojej produkcie. Zvyšok mlieka dodávajú mliekarňam, s ktorými ich viažu dodávateľsko-odberateľské zmluvy. „Dúfam, že do roka sa nám podarí zvládnuť aj zvyšok. Plánujeme spracúvať celú našu produkciu,“ dodal M. Ďurčo.
Do vybudovania mliekarne a nákupu potrebného vybavenia v nej družstvo investovalo cca 497 900 € (15 mil. Sk). Pre agrodružstvo to bola veľká investícia, no manažment má predbežne spočítanú návratnosť do niekoľkých najbližších rokov.
Výrobky chcú aj rozvážať
Na začiatku vyrábali v krivianskej mliekarni len kravský syr a ten ako polotovar predávali producentom korbáčikov. Prvé mesiace sa učili, ako vyrobiť kvalitnú syrovú hrudku, z ktorej neskôr vznikajú ďalšie mliečne výrobky. Dnes je ich produkcia oveľa pestrejšia, za viac ako polrok získali potrebné zručnosti aj skúsenosti. Syrové výrobky z Agrodružstva Krivá dne putujú k viacerým menším odberateľom, družstevníci majú aj vlastnú predajňu. Odberateľov nemajú len na Orave, ale aj v i-ných častiach Slovenska.
„Chceme kúpiť aj vlastné chladiarenské auto, na ktorom by sme výrobky mohli rozvážať priamo do predajní,“ plánuje predseda.