Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Družstvo vzkriesila vlastná mliekareň

Na Agrodružstve Krivá pred dvomi týždňami oficiálne spustili novú mliekareň. Je to východisko, aby nemuseli predávať mlieko pod cenu.


KRIVÁ. Mliekareň bola v skúšobnej prevádzke už od augusta minulého roka. Hlavným dôvodom, prečo sa vedenie družstva rozhodlo investovať do nej, sú ceny mlieka - z roka na rok nižšie.
„Prinútila nás k tomu zlá situácia so speňažovaním mlieka, ktorá vládne na Slovensku už niekoľko rokov. Chceli sme našu produkciu finalizovať a nebyť stále úplne na dne, odkázaní na platby mliekarní. Súčasná situácia s mliekom, ale i s mäsom, je veľmi zlá. Vybudovaním vlastnej mliekarne sme chceli dosiahnuť istú sebestačnosť, nezávislosť“ hovorí predseda Agrodružstva Krivá Marián Ďurčo.

Skryť Vypnúť reklamu

Sortiment je široký
Koncom roku 2005 začali družstevníci pripravovať projektovú dokumentáciu, projekty boli hotové o necelé dva roky. Predminulý rok začali prevádzku budovať. Práce dokončili v prvých mesiacoch minulého roka. V mliekarni je nainštalovaná moderná technológia z Čiech, prostredníctvom nej dokážu pracovníci denne spracovať 3000 – 4000 l mlieka. Je to súčasne denná produkcia stád dojníc a oviec na agrodružstve.
„Denná produkcia kravského mlieka je u nás cca 3000 l a do tisíc litrov ovčieho,“ hovorí Marián Ďurčo. „Vyrábame z neho tradičné slovenské špeciality – ovčí hrudkový syr, oštiepky, žinčicu, bryndzu, z kravského mlieka máme nastavený program parených syrov. Nechýbajú v ňom parenice, nite, korbáče údené i čerstvé. Okrem toho vyrábame aj smotanu a maslo. Srvátku, ktorú nezužitkujeme na mliečne výrobky, používame na kŕmenie.“

Skryť Vypnúť reklamu

Spracúvajú len časť
S aktívnou výrobou začali Krivania v lete minulého roka. Podľa slov M. Ďurča sa doteraz viac-menej iba učili a zabehávali do celého technologického procesu. V súčasnosti družstvo v mliekarni spracúva 60% svojej produkcie. Zvyšok mlieka dodávajú mliekarňam, s ktorými ich viažu dodávateľsko-odberateľské zmluvy. „Dúfam, že do roka sa nám podarí zvládnuť aj zvyšok. Plánujeme spracúvať celú našu produkciu,“ dodal M. Ďurčo.
Do vybudovania mliekarne a nákupu potrebného vybavenia v nej družstvo investovalo cca 497 900 € (15 mil. Sk). Pre agrodružstvo to bola veľká investícia, no manažment má predbežne spočítanú návratnosť do niekoľkých najbližších rokov.

Výrobky chcú aj rozvážať
Na začiatku vyrábali v krivianskej mliekarni len kravský syr a ten ako polotovar predávali producentom korbáčikov. Prvé mesiace sa učili, ako vyrobiť kvalitnú syrovú hrudku, z ktorej neskôr vznikajú ďalšie mliečne výrobky. Dnes je ich produkcia oveľa pestrejšia, za viac ako polrok získali potrebné zručnosti aj skúsenosti. Syrové výrobky z Agrodružstva Krivá dne putujú k viacerým menším odberateľom, družstevníci majú aj vlastnú predajňu. Odberateľov nemajú len na Orave, ale aj v i-ných častiach Slovenska.
„Chceme kúpiť aj vlastné chladiarenské auto, na ktorom by sme výrobky mohli rozvážať priamo do predajní,“ plánuje predseda.

Najčítanejšie na My Orava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  5. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  6. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  8. Lenivý brunch s Muchom
  9. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  2. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  3. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  4. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  7. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  10. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 702
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 125
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 370
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 364
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 158
  6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 071
  7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 069
  8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 536
  9. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 332
  10. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 212
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Pomôcť môže aj plastová fľaša od minerálky. Rozhovor s Dr. Igorom Baranom, ktorý má v oblasti záchrannej služby viac ako štyridsaťročné skúsenosti.


6 h
Kostol v Rabči má rozmery ako mala kedysi Noemova archa.

Svätci vyobrazení v sochách odzrkadľovali vtedajšie hodnoty a deje.


7 h
V Brestovskej jaskyni.

Pozrieť sa tam, kde život beží tisíckrát pomalšie ako na povrchu zeme, ponúka Brestovská jaskyňa povyše Zuberca. Odporúčame aj Juráňovú dolinu a miesta, kde filmovali Draculu.


9 h
Marek Križan pomôže v novej sezóne Leštinám.

Nováčikov v najvyššej oravskej súťaže je až päť. Zubrohlava a Liesek postúpili, Žaškov a Zázrivá sa neprihlásili a Istebné vypadlo.


11 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Šelma ležala neďaleko kontajnera.


a 1 ďalší 28. júl

Nárazu podľahla 77-ročná žena.


11 h

Namiesto nápravy im NCZI zasiela ďalšie termíny na očkovanie.


6 h

Pre havarijný stav bola zatvorená takmer desať rokov. Stala sa rajom pre asociálov a vandalov.


28. júl

Už ste čítali?