Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Nielen jahňatá, aj baraninu predávajú veľmi ťažko

DRUŽSTVÁ, KTORÉ MAJÚ svoj vlastný bitúnok, môžu ovce porážať sami. Baranina či jahňacina sa im potom predáva jednoduchšie. Problém však majú chovatelia bez bitúnku, predávať môžu len živé ovce. Záujem o ne je veľmi nízky.


Predať ovce na mäso je pre chovateľov z roka na rok ťažšie. Kým odberatelia jahniat sa v posledných rokoch našli vždy, už doteraz nízky záujem o baraninu aj naďalej klesá. Nie je to však čerstvý trend posledných dvoch - troch rokov. Ovce na mäso sa našim chovateľom nedarí predávať už dlhšie. Dôvod je prozaický: Slováci baraniemu mäsu veľmi neholdujú.

Baranina nejde
„Kedysi sa baranina z bitúnkov vyvážala do Grécka či Talianska. Taliani sa však vždy zameriavali skôr na jahňacinu. Dnes sa už baranina vyváža len málo. Od toho sa potom odvíja aj záujem, či skôr nezáujem bitúnkov o živé ovce. Pri vyraďovaní zvierat - každoročne na jar a na jeseň - sa nám podarí predať maximálne 50 – 70 oviec, aj to len horko-ťažko. Ich jedinými odberateľmi sú bitúnky v Sabinove a v Červenom Kameni, iba tie na Slovensku porážajú ovce,“ hovorí podpredseda Poľnohospodárskeho družstva Žiarec v Tvrdošíne Cyril Orčík. S odbytom baraniny však majú problém aj bitúnky. „Na domácom trhu sa im vlani podarilo nájsť len minimum predajní, kde mäso umiestnili. Dozvedel som sa, že do zahraničia vyviezli len jediný kamión mäsa. Ako to bude vyzerať tento rok, netušia ani oni sami.“

Skryť Vypnúť reklamu

Nízka je cena, aj záujem
Nízky nie je len záujem o ovčie mäso, ale aj jeho klesajúca cena. Na jeseň uplynulého roka stál kilogram živej váhy 15 – 16 Sk. V posledných mesiacoch roka družstvo nenašlo žiadneho väčšieho odberateľa zvierat. „Hľadali sme medzi súkromnými farmármi, tým sme predali niekoľko oviec. Kupci si ich mohli doma aj sami poraziť. Domáca zabíjačka u súkromníka je povolená. Zatiaľ sme nemuseli predávať „nadrobno“ väčšie množstvo oviec. Vždy sa nám ich podarilo predať na bitúnky. Uvidíme, ako to bude vyzerať tento rok. Možno budeme musieť vyhľadať certifikovaných farmárov a rozpredávať im ovce po kusoch. Nájdu sa ľudia, ktorí majú radi baraninu, takže predpokladám, že tých 50 či 60 ks by sa nám podarilo predať aj takto,“ dodáva C. Orčík. Ani pri takomto spôsobe predaja však chovatelia nemôžu očakávať vyššie ceny za kilogram baraniny.

Skryť Vypnúť reklamu

Vlna je tiež nezaujímavá
Podobná situácia vládne aj na trhu s ovčou vlnou. Začiatkom tohto roka, krátko pred začatím kotenia, ostrihali pracovníci PD Žiarec všetky ovce. Keď sa Cyril Orčík zaujímal o cenu vlny, bola stanovená na 0,4 € (12 Sk) za kilo, doteraz však klesla až o 10 centov (3 Sk). Napriek tomu sa odberateľ doteraz neozval a nepotvrdil, či vlnu naozaj zoberie. „Nie je vylúčené, že ju budeme musieť skladovať rok, možno aj dva,“ hovorí podpredseda.

Pomohol by predaj z dvora
V budúcnosti by poľnohospodá-rom pomohlo, keby ministerstvo pôdohospodárstva schválilo predaj „z dvora“. Družstvá by vďaka tomu mohli vlastné zvieratá porážať priamo na hospodárskych dvoroch, prípadne vyrábať výrobky, či už mäsové alebo mliečne. Veľmi by im to družstevníkom a farmárom pomohlo, aj vzhľadom na rapídne klesajúce ceny mlieka. Časť z neho by prvovýrobcovia dokázali predať priamo spotrebiteľom, časť by išla pravidelným odberateľom. „V súčasnosti však predaj z dvora pre družstvá neprichádza do úvahy, také sú prísne legislatívne pravidlá,“ konštatuje C. Orčík.

Skryť Vypnúť reklamu

V Brezovici je situácia lepšia
Hospodárskemu dvoru v Brezovici pomáha pri predaji baranieho mäsa najmä vlastný bitúnok. Ovce a barany tu porážajú podľa potreby a predávajú ich vo vlastnej predajni v Trstenej. Okrem toho majú aj niekoľko odberateľov medzi oravskými reštauráciami a hotelmi.
„Týmto odberateľom dodávame dve - tri ovce týždenne, podľa počtu hostí a dopytu. Závisí to aj od obdobia - či sú nejaké sviatky alebo prázdniny,“ hovorí Martin Havrila, vedúci brezovického hospodárskeho dvora, patriaceho Poľnohospodárskemu družstvu Trsteník so sídlom v Trstenej. Ako M. Havrila dodáva, v budúcnosti by sa tu chceli pustiť aj do porážania mladých jahniat – ak bude na Orave o jahňacinu záujem.
„O baraninu u nás záujem je, nie však taký, ako v iných krajinách. Oravci, ktorí majú baraninu radi, už vedia, že si ju u nás môžu kúpiť. Nie každý je však na baraninu zvyknutý. Záujem pretrváva skôr medzi ľuďmi z okolitých dedín, ktorí kedysi sami chovali ovce,“ dodáva vedúci.

BARANINA A JAHŇACINA
Mäso má svetločervenú až hnedočervenú farbu a nie je prerastené tukom. Má výraznú, príjemnú chuť. Cenné časti sú stehno, chrbát a pliecko. Špeciálnou časťou je „falat“ – je to časť medzi krkom a chrbtom. Vhodné je na pečenie i dusenie. Baranie mäso sa u nás konzumuje pomerne málo kvôli jeho typickému pachu a chuti, tie závisia na veku zvierat. Jahňacie mäso je chutnejšie aj stráviteľnejšie než ovčie, obsahuje pomerne veľa minerálnych látok, množstvo vitamínov skupiny B a je veľmi bohaté aj na bielkoviny. Môže byť veľmi zaujímavým oživením vašej domácej kuchyne.
Jahňacie mäso má v 10 dekagramoch zhruba 775 KJ (180 kcal), baranie 1010 KJ, kozie 600 KJ.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Zelená Bratislava
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 514
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 727
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 487
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 302
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 154
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 440
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 478
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 351
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 259
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 017
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

Zástupca armády pri kontrole priestorov na odber vo Veličnej.

Rooney, Di María alebo Matič, Peter Maslo môže byť na kariéru hrdý

Bývalý hráč Ružomberka sa rozhodol robiť futbal už iba popri práci.

Peter Maslo (v oranžovom) si zahral v predkole Ligy Majstrov či Európsku ligu.

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Napriek snahe lekárov sa počet obetí koronavírusu zvyšuje.

Zosuv ohrozoval cestu aj železnicu. Takto to riešia

Premávka na ceste medzi Bzinami a Medzibrodím nad Oravou bude obmedzená do konca roka.

Oprava zosuvu na ceste medzi Bzinami a Medzibrodím nad Oravou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Už ste čítali?