Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Nielen jahňatá, aj baraninu predávajú veľmi ťažko

DRUŽSTVÁ, KTORÉ MAJÚ svoj vlastný bitúnok, môžu ovce porážať sami. Baranina či jahňacina sa im potom predáva jednoduchšie. Problém však majú chovatelia bez bitúnku, predávať môžu len živé ovce. Záujem o ne je veľmi nízky.


Predať ovce na mäso je pre chovateľov z roka na rok ťažšie. Kým odberatelia jahniat sa v posledných rokoch našli vždy, už doteraz nízky záujem o baraninu aj naďalej klesá. Nie je to však čerstvý trend posledných dvoch - troch rokov. Ovce na mäso sa našim chovateľom nedarí predávať už dlhšie. Dôvod je prozaický: Slováci baraniemu mäsu veľmi neholdujú.

Baranina nejde
„Kedysi sa baranina z bitúnkov vyvážala do Grécka či Talianska. Taliani sa však vždy zameriavali skôr na jahňacinu. Dnes sa už baranina vyváža len málo. Od toho sa potom odvíja aj záujem, či skôr nezáujem bitúnkov o živé ovce. Pri vyraďovaní zvierat - každoročne na jar a na jeseň - sa nám podarí predať maximálne 50 – 70 oviec, aj to len horko-ťažko. Ich jedinými odberateľmi sú bitúnky v Sabinove a v Červenom Kameni, iba tie na Slovensku porážajú ovce,“ hovorí podpredseda Poľnohospodárskeho družstva Žiarec v Tvrdošíne Cyril Orčík. S odbytom baraniny však majú problém aj bitúnky. „Na domácom trhu sa im vlani podarilo nájsť len minimum predajní, kde mäso umiestnili. Dozvedel som sa, že do zahraničia vyviezli len jediný kamión mäsa. Ako to bude vyzerať tento rok, netušia ani oni sami.“

Skryť Vypnúť reklamu

Nízka je cena, aj záujem
Nízky nie je len záujem o ovčie mäso, ale aj jeho klesajúca cena. Na jeseň uplynulého roka stál kilogram živej váhy 15 – 16 Sk. V posledných mesiacoch roka družstvo nenašlo žiadneho väčšieho odberateľa zvierat. „Hľadali sme medzi súkromnými farmármi, tým sme predali niekoľko oviec. Kupci si ich mohli doma aj sami poraziť. Domáca zabíjačka u súkromníka je povolená. Zatiaľ sme nemuseli predávať „nadrobno“ väčšie množstvo oviec. Vždy sa nám ich podarilo predať na bitúnky. Uvidíme, ako to bude vyzerať tento rok. Možno budeme musieť vyhľadať certifikovaných farmárov a rozpredávať im ovce po kusoch. Nájdu sa ľudia, ktorí majú radi baraninu, takže predpokladám, že tých 50 či 60 ks by sa nám podarilo predať aj takto,“ dodáva C. Orčík. Ani pri takomto spôsobe predaja však chovatelia nemôžu očakávať vyššie ceny za kilogram baraniny.

Skryť Vypnúť reklamu

Vlna je tiež nezaujímavá
Podobná situácia vládne aj na trhu s ovčou vlnou. Začiatkom tohto roka, krátko pred začatím kotenia, ostrihali pracovníci PD Žiarec všetky ovce. Keď sa Cyril Orčík zaujímal o cenu vlny, bola stanovená na 0,4 € (12 Sk) za kilo, doteraz však klesla až o 10 centov (3 Sk). Napriek tomu sa odberateľ doteraz neozval a nepotvrdil, či vlnu naozaj zoberie. „Nie je vylúčené, že ju budeme musieť skladovať rok, možno aj dva,“ hovorí podpredseda.

Pomohol by predaj z dvora
V budúcnosti by poľnohospodá-rom pomohlo, keby ministerstvo pôdohospodárstva schválilo predaj „z dvora“. Družstvá by vďaka tomu mohli vlastné zvieratá porážať priamo na hospodárskych dvoroch, prípadne vyrábať výrobky, či už mäsové alebo mliečne. Veľmi by im to družstevníkom a farmárom pomohlo, aj vzhľadom na rapídne klesajúce ceny mlieka. Časť z neho by prvovýrobcovia dokázali predať priamo spotrebiteľom, časť by išla pravidelným odberateľom. „V súčasnosti však predaj z dvora pre družstvá neprichádza do úvahy, také sú prísne legislatívne pravidlá,“ konštatuje C. Orčík.

Skryť Vypnúť reklamu

V Brezovici je situácia lepšia
Hospodárskemu dvoru v Brezovici pomáha pri predaji baranieho mäsa najmä vlastný bitúnok. Ovce a barany tu porážajú podľa potreby a predávajú ich vo vlastnej predajni v Trstenej. Okrem toho majú aj niekoľko odberateľov medzi oravskými reštauráciami a hotelmi.
„Týmto odberateľom dodávame dve - tri ovce týždenne, podľa počtu hostí a dopytu. Závisí to aj od obdobia - či sú nejaké sviatky alebo prázdniny,“ hovorí Martin Havrila, vedúci brezovického hospodárskeho dvora, patriaceho Poľnohospodárskemu družstvu Trsteník so sídlom v Trstenej. Ako M. Havrila dodáva, v budúcnosti by sa tu chceli pustiť aj do porážania mladých jahniat – ak bude na Orave o jahňacinu záujem.
„O baraninu u nás záujem je, nie však taký, ako v iných krajinách. Oravci, ktorí majú baraninu radi, už vedia, že si ju u nás môžu kúpiť. Nie každý je však na baraninu zvyknutý. Záujem pretrváva skôr medzi ľuďmi z okolitých dedín, ktorí kedysi sami chovali ovce,“ dodáva vedúci.

BARANINA A JAHŇACINA
Mäso má svetločervenú až hnedočervenú farbu a nie je prerastené tukom. Má výraznú, príjemnú chuť. Cenné časti sú stehno, chrbát a pliecko. Špeciálnou časťou je „falat“ – je to časť medzi krkom a chrbtom. Vhodné je na pečenie i dusenie. Baranie mäso sa u nás konzumuje pomerne málo kvôli jeho typickému pachu a chuti, tie závisia na veku zvierat. Jahňacie mäso je chutnejšie aj stráviteľnejšie než ovčie, obsahuje pomerne veľa minerálnych látok, množstvo vitamínov skupiny B a je veľmi bohaté aj na bielkoviny. Môže byť veľmi zaujímavým oživením vašej domácej kuchyne.
Jahňacie mäso má v 10 dekagramoch zhruba 775 KJ (180 kcal), baranie 1010 KJ, kozie 600 KJ.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 685
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 842
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 633
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 392
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 082
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 040
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 306
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 027
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 825
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 726
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Komjatnou auto už neprešlo.

Policajné sirény vystrašili Dolnokubínčanov i vodičov na ceste Brestovou.

14 h
V Zábiedove skončilo približne sedemtisíc ton úletu.

V katastri Hladovky a Zábiedova skončilo 32-tisíc ton úletu z OFZ Istebné.

23 h
V roku 2019 sa v Novoti narodilo 81 detí, minulý pribudlo 71 novorodencov.

Novoť sa rozrastá, v dedine chýbajú nájomné byty

22. jan
Jedno srdce je v centre mesta.

Ich obsah pomôže aj ľuďom v núdzi.

21. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

16 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

18 h

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

17 h

Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 1 544 pozitívne testovaných ľudí formou PCR testov a 2 097 pozitívne testovaných antigénnymi testami.

21 h

Už ste čítali?