Šéfkuchár Jaroslav Žídek je rodák z Prahy, no pred tromi rokmi zakotvil v istej bratislavskej reštaurácii. A práve tam si jeho kuchárske umenie a vzťah k zákazníkom všimla šéfka vydavateľstva Ikar Gabriela Belopotocká. Trištvrte roka kolektív autorov pripravoval kuchársku knihu so Žídekovými receptami. Knihu minulý týždeň slávnostne uviedli do života.
Bohato ilustrovaná kniha Jaroslava Žídeka Šéfkuchár v paláci je plná skvelých a netradičných receptov - od predjedál cez rizotá, cestoviny, šaláty, polievky, rozmanité hlavné jedlá až po dezerty či chlieb a pečivo.
Charizmatický kuchár Jaroslav Žídek už tri roky varí a ponúka kulinárske lahôdky v bratislavských reštauráciách Camouflage, Flowers a v kaviarni Lancia Café, sídliacich v Erdödyho paláci.
„Nie je nič horšie, ako keď si kuchár začne o sebe myslieť, že už vie všetko a prestane sa ďalej učiť a zdokonaľovať. A nie je nič horšie, ako keď si postaví mantinely, za ktoré sa neodváži vykročiť. Gastronómia totiž obmedzenia nepozná“, otvorene priznáva vychýrený šéfkuchár Jaroslav Žídek.
Ak sa už rozhodnete zájsť si do dobrej reštaurácie, vyhraďte si na to dosť času a nikam sa neponáhľajte. Dobré jedlo v kvalitnej reštaurácii si treba vychutnať, uvoľniť sa pri ňom a z dobrého obeda či večere mať zážitok, podobne ako keď idete na dobré divadelné predstavenie. Aj naň si urobíte čas, relaxujete pri ňom, užívate si ho a potom o pocitoch a zážitkoch z neho ešte dlho rozprávate. A tak by to malo byť aj s kulinárskym zážitkom v kvalitnej reštaurácii.
Jaroslav Žídek (1970) pochodil kus sveta, aby nakoniec zapus-til svoje kuchárske korene na Slovensku. Je predstaviteľom modernej gastronómie (nouvelle cuisine). Kuchárom, ako rád hovorí, chcel byť vždy. Svoje povolanie miluje a vníma ho ako prestížne.
„Túto prácu človek buď miluje, alebo ju nemôže robiť,“ dodáva Jaroslav Žídek.