Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Bolo mu ľúto vyhadzovať toľko kože

Nápad vyrábať drobnosti zo zbytkov kože dostal ešte pred rokmi. Vtedy pracoval u istého podnikateľa, ten sa zaoberal výrobou topánok. Pri sekaní kože ostávalo veľa zvyškov a Vendelín Domin z Rabče uvažoval, na čo by sa dali použiť.


„Ako som sa k tomu dostal?“ pousmeje sa nad našou otázkou. „Syn šiel pred rokmi s folklórnou skupinou vystupovať do televízie. Potreboval krpce. Požičal som si staré krpce, podľa nich som vyrezal z kože nové, a keďže času som mal málo, ešte v autobuse cestou do Bratislavy som ich zošíval.“
O ručne vyrobené krpce prejavila záujem i miestna detská folklórna skupina Goralecky. „Či by som im krpce neušil? To áno, len som mal jeden problém - nemal som kožu. Chodím ju nakupovať do Liptovského Mikuláša. Meter štvorcový vyjde na cca 1700 korún a koža sa predáva na kvadranty. Menej ako dva kvadranty nie je možné kúpiť. Cena krpcov by tak bola príliš vysoká.“
V rodine Dominovcov nebolo kožiarskej, ani obuvníckej tradície: „Dedo bol krajčír, šil nohavice zo súkna. Ja som sa naučil pracovať s kožou až u istého podnikateľa, ktorý sa zaoberal výrobou obuvi.“ Vendelín Domin tam sekal kožu na zvršky topánok. Zároveň „odkukal“ technológiu práce s kožou. Pri sekaní ostávalo veľa odpadu a Vendelín o zbytky prejavil záujem. Bolo mu ľúto vyhadzovať toľko kože. Podnikateľ mu teda zvyšky dal.
„Chodil som po mestách a prezeral si výklady obchodíkov so suvenírmi. Potom som skúsil vyrobiť kľúčenky, prívesky a veľa ďalších drobností.“ Do jeho domácej dielne pribudli časom i stroje. V súčasnosti ich má už šesť. „Sú to staré tlačiarenské stroje,“ hovorí. „Na jednom strihám, na ďalšom stenčujem kožu, na inom robím potlač a dierky,“ vysvetľuje. „Keď sa mi niečo zapáči, nakreslím si formu a skúšam to nejako vyrobiť.“ Nie je vraj problém vyrobiť hocičo, len musí porozmýšľať, ako na to. Majster dodáva, že najdrahšia na celej práci nie je ani tak ručná robota, ako skôr výroba formy. Preto sú drobnosti z kože pre Vendelína Domina viac-menej zábavkou. Venuje sa ich výrobe zatiaľ len vo svojom voľnom čase. „Sem-tam dostanem nejakú „zákazku“. Robil som na-príklad podložky pod odznaky policajtom, z tlačiarne mi priniesli diáre, na ktoré som razil nový rok.“
Od začiatku nového roka prešlo Slovensko na novú menu – euro. Objem peňazí sa nám takto scvrkol a v peňaženkách sa bude objavovať o čosi viac mincí, ako sme boli doteraz zvyknutí. Aj preto nás zaujal jeden z výrobkov Vendelína Domina – mešec. Ako priznáva, mešce patria k jeho prvotinám. „Vyrobil som aj kapsy a brašne pre robotníkov. O tie bol veľký záujem.“ Azda najväčší úspech však zožali do kože ručne obaľované knihy. K nim zvykne majster pridať aj kožené puzdro.
Vendelín Domin však nezostal len pri tom. Vyrukoval s nápadom obaliť do kože miniatúrne fľaštičky s alkoholom. „Tento nápad aj so vzorkami som ponúkol istej firme v Čechách. Dodnes som nedostal odpoveď,“ hovorí. Zároveň spomína, ako ho raz kamarát podpichol: „Vendo, ty podnikáš v Čechách? V nejakých stánkoch so suvenírmi sa vraj objavili fľaštičky navlas podobné tým jeho, ktoré posielal ako návrh spomínanej firme. Nuž, to je asi riziko, keď je človek príliš dôverčivý.
A kde končia kožené výrobky domáceho majstra? „U známych, u kamarátov ako suveníry a darčeky, občas sa objaví i niekto z vedenia firiem a chce suveníry pre zamestnancov.“

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zázračná škola so zelenou strechou
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 554
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 605
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 692
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 358
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 773
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 261
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 291
  8. Po Slovensku na motorke 5 880
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 252
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 478
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún
Nádoby na bioodpad rozmiestnili na sídlisku.

Samosprávam pribudla ďalšia povinnosť pri nakladaní s odpadom.


12 h

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
Ihrisko v Hruštíne.

Zákamenné predviedlo po prestávke skvelý obrat. Režíroval ho jeden hráč.


11 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


11 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


19 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?