Pôvabne krehké Vianočné oblátky
Potrebujeme: 600 g hladkej múky, trocha soli, 1 vanilkový cukor, 1 l mlieka, 2 žĺtky, 300 g práškového cukru, 100 g masla.
Postup: Do múky pridáme soľ a van. cukor, prilejeme mlieko, pridáme žĺtky, cukor, roztopené maslo a vymiešame do hladka. Ak je cesto husté, môžeme ešte pridať mlieko. Podľa chuti primiešame mletú škoricu, aníz, alebo preosiate zomleté orechy. Cesto necháme odpočívať 2 - 3 hodiny. Malé dávky nalievame do jemne vymastenej horúcej formy a pečieme.
Rolované oblátky
Potrebujeme: 7 dl mlieka, 250 g práškového cukru, 1 vajce, 3 lyžice oleja, 500 g hladkej múky, vanilku.
Postup: Do múky preosejeme cukor a vanilku, primiešame žĺtky spolu s roztopeným maslom a za pomalého prilievania mlieka vymiešame hladké cesto, ktoré necháme krátko odpočívať. Ak cesto zhustne, rozriedime ho mliekom. Potom nalejeme lyžicu cesta do vymastených a rozohriatych želiez a pečieme. Hotovú oblátku podoberieme nožom a rýchlo stočíme pomocou rúčky na vareške.
Slaná torta na každú oslavu
Potrebujeme: jeden väčší guľatý chlieb, jeden menší guľatý chlieb alebo bosniak, ozdobu všetkého druhu: šunka, zemiakový šalát, čerstvá zelenina, kukurica, olivy, petržlenová vňať, záleží od fantázie.
Postup: Z veľkého aj malého chleba odkrojte vrch a striedku vydlabte. Naplňte ich zemiakovým šalátom. Veľký chlieb bude na spodku a malý na ňom. Potom už treba len ozdobovať.