Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky
SLADKÉ VIANOČNÉ A SILVESTROVSKÉ POKUŠENIE

Drobné zákusky nič nepokazia

Anízky
Potrebujeme: 80 g práškového cukru, 1 vajce, 80 g hladkej múky, 1 lyžicu potlčeného anízu, hrozienka a orechy na ozdobenie.
Postup: Cukor s vajcom vymiešame, pridáme múku a aníz a premiešame. Z cesta kladieme lyžicou kôpky na vymastený a vysypaný plech, ozdobíme ich hrozienkami a štvrťkami orechov a necháme stáť pri izbovej teplote 24 hodín. Pečieme vo vyhriatej rúre 5 až 7 min.

Hrozienkové srdiečka
Potrebujeme: 240 g hladkej múky, 80 g práškového cukru, 110 g masla, 80 g hrozienok, 20 g orieškov, 2 žĺtky, 1 bielok na natretie, čokoládu na poliatie. Mandľová zmes: 100 g mandlí, 120 g práškového cukru, 1 bielok, 1 lyžicu rumu.
Postup: Do múky pridáme cukor, maslo, hrozienka posekané na drobno, posekané oriešky, zĺtky a zamiesime cesto, ktoré dáme odpočinúť do chladu. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku 3 mm, formičkou povykrajujeme srdiečka (príp. kolieska), uložíme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a upečieme do ružova. Medzi dve vychladnuté srdiečka vložíme jedno srdiečko z mandľovej zmesi natreté z oboch strán bielkom, ľahko stlačíme a polovice každého srdiečka polejeme roztopenou čokoládou.

Skryť Vypnúť reklamu

Hviezdne toliare
Potrebujeme: 250 g múky, 1 vajce, 150 g práškového cukru, postrúhanú kôru z polovice citróna, 150 g mandlí, trocha celej škorice, trocha potlčených klinčekov, 150 g margarínu, pomarančový lekvár, práškový cukor na posypanie.
Postup: Z múky, vajca, cukru, postrúhanej citrónovej kôry, zomletých mandlí, z potlčenej škorice, klinčekov a margarínu vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočívať na chladnom mieste 1 až 2 hodiny. Potom ho vyvaľkáme, povykrajujeme z neho kolieska a taký istý počet hviezdičiek, ktoré veľkosťou nepresahujú veľkosť koliesok. Obidva druhy upečieme osobitne do zlatožlta. Po vychladnutí kolieska potrieme lekvárom, spojíme s hviezdičkami a posypeme cukrom.

Vianočná torta
Korpus: 5 vajec, 200 g krupic. cukru, 200 g pol. múky, 5 polievkových lyžíc teplej vody, 1 čajová lyžička kypr. prášku.
Bielka vyšľaháme so štipkou soli a zašľaháme polovicu cukru. Žĺtky vyšľaháme so zvyškom cukru a zašľahávame vodu. Pridáme polovicu múky s práškom do pečiva a zašľaháme. Opatrne vmie-šame polovicu snehu, potom druhú polovicu múky a zvyšok snehu. Rúru predhrejeme. Dno formy vyložíme papierom. Boky nenatierame a nevysypávame. Pečieme pri 150 stupňoch necelú hodinu. Necháme vychladnúť, boky obkrojíme a korpus vyklopíme. Plníme na druhý deň.
Pikantný krém: 3 dcl pomarančového džúsu Tang, 2/3 vanilkového pudingu, necelá lyžica polohrubej múky, 100 g pr. cukru, 120 g masla, 40 g Hery.
Zo šťavy a pudingu uvaríme kašu. Vychladnutú ju po častiach zašľaháme do tuku s cukrom. Ak do krému zamiešame kakao, máme výborný kakaový krém. Môžeme kombinovať. Ak chceme krémom natrieť dve vrstvy korpusu aj povrch, pripravíme ho z 2 dávok.
Poťahová hmota: Sáčok cukríkov (nap. JoJo, Haribo), 1-2 lyžice citr. šťavy, pr. cukor. Na podsypanie škrob.
Obsah sáčku vsypeme do nádoby, pridáme šťavu a dáme na 20-30 sekúnd do mikrovlnky na plný výkon. Keď sa rozpustí, pridáme lyžicu pr. cukru a premiešame. Ďalšiu lyžicu pr. cukru zapracovávame do hmoty na doske, až vznikne tuhšia hmota. Lepí sa, treba pri jej váľaní podsypávať škrobom. Ak je hmota tuhá, zapracujeme ešte trochu šťavy alebo vlhkými rukami vodu. Hmota na vzduchu tuhne, treba ju prikryť. Ak je stále veľmi tuhá, stačí ju dať znova do mikrovlnky, ale len na 5-10 sekúnd. Dá sa aj farbiť.
Ak máme cukríky dvojfarebné, stačí ich rozstrihnúť - dostaneme čisto bielu alebo čisto ružovú farbu.
Mliečna hmota na modelovanie ozdôb: 400 g suš. mlieka (nepoužívať odtučnené ani sójové!), 400 g Salka - nezameniť s Tatra mliekom, 1 lyžička oleja, pár kvapiek arómy na pečenie, trošku vody, pr. cukor na zahustenie.
Vypracujeme marcipán, ktorý sa takmer nelepí, je tuhý ako plastelína. Ak je treba zahusťovať, tak pr. cukrom. Z tohto množstva si narobíme tortových ozdôb aj do zásoby. Ozdôbky vyrábame podľa vlastnej fantázie – marcipán farbíme potravinárskou farbou.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  6. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  7. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  9. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  2. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  3. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  6. Škola môže vyzerať aj inak!
  7. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  8. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  9. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  10. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 34 647
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 075
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 21 601
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 622
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 13 309
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 939
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 035
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 438
  9. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 11 163
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 596
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Ak stavebník nechce na povolenie čakať, musí pomôcť

Najviac stavebných povolení v okrese vydáva Rabča. Obecný rozpočet nestíha za domami.

Výstavba v časti Grúň.

Hern má krízovú radu aj stopovačov. Strojárne otestovali všetkých zamestnancov

V Herne majú za sebou už šieste kolo testovania na COVID-19. Vedenie strojární odporúča firmám testovanie zamestnancov.

Testovanie v strojárňach Hern Námestovo.

Najlepší strelec mohol ostať v Dlhej, rozhodol sa pre Babín

Marcel Kunocha si vyskúšal všetky pozície. Najlepšie sa cíti v útoku.

Marcel Kunocha (pri lopte) strelil na jeseň 13 gólov.

Chceme, aby mali mladí futbalisti pamiatku

Po skvelých odozvách z minulých rokov sme sa opäť rozhodli spustiť obľúbenú rubriku Predstavujeme futbalové nádeje.

Ukážka z minulých rokov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce.

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

V Martine bude obyvateľov testovať 50 odberových tímov

Mesto Martin zverejnilo zoznam odberových miest.

Virológ Klempa: Najbližšie týždne budú pre nás veľmi ťažké

Boris Klempa tvrdí, že celoplošné testovanie je teoreticky skvelá vec. Treba však brať do úvahy všetky okolnosti či riziká.

Už ste čítali?