Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky
SLADKÉ VIANOČNÉ A SILVESTROVSKÉ POKUŠENIE

Drobné zákusky nič nepokazia

Anízky
Potrebujeme: 80 g práškového cukru, 1 vajce, 80 g hladkej múky, 1 lyžicu potlčeného anízu, hrozienka a orechy na ozdobenie.
Postup: Cukor s vajcom vymiešame, pridáme múku a aníz a premiešame. Z cesta kladieme lyžicou kôpky na vymastený a vysypaný plech, ozdobíme ich hrozienkami a štvrťkami orechov a necháme stáť pri izbovej teplote 24 hodín. Pečieme vo vyhriatej rúre 5 až 7 min.

Hrozienkové srdiečka
Potrebujeme: 240 g hladkej múky, 80 g práškového cukru, 110 g masla, 80 g hrozienok, 20 g orieškov, 2 žĺtky, 1 bielok na natretie, čokoládu na poliatie. Mandľová zmes: 100 g mandlí, 120 g práškového cukru, 1 bielok, 1 lyžicu rumu.
Postup: Do múky pridáme cukor, maslo, hrozienka posekané na drobno, posekané oriešky, zĺtky a zamiesime cesto, ktoré dáme odpočinúť do chladu. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku 3 mm, formičkou povykrajujeme srdiečka (príp. kolieska), uložíme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a upečieme do ružova. Medzi dve vychladnuté srdiečka vložíme jedno srdiečko z mandľovej zmesi natreté z oboch strán bielkom, ľahko stlačíme a polovice každého srdiečka polejeme roztopenou čokoládou.

Skryť Vypnúť reklamu

Hviezdne toliare
Potrebujeme: 250 g múky, 1 vajce, 150 g práškového cukru, postrúhanú kôru z polovice citróna, 150 g mandlí, trocha celej škorice, trocha potlčených klinčekov, 150 g margarínu, pomarančový lekvár, práškový cukor na posypanie.
Postup: Z múky, vajca, cukru, postrúhanej citrónovej kôry, zomletých mandlí, z potlčenej škorice, klinčekov a margarínu vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočívať na chladnom mieste 1 až 2 hodiny. Potom ho vyvaľkáme, povykrajujeme z neho kolieska a taký istý počet hviezdičiek, ktoré veľkosťou nepresahujú veľkosť koliesok. Obidva druhy upečieme osobitne do zlatožlta. Po vychladnutí kolieska potrieme lekvárom, spojíme s hviezdičkami a posypeme cukrom.

Vianočná torta
Korpus: 5 vajec, 200 g krupic. cukru, 200 g pol. múky, 5 polievkových lyžíc teplej vody, 1 čajová lyžička kypr. prášku.
Bielka vyšľaháme so štipkou soli a zašľaháme polovicu cukru. Žĺtky vyšľaháme so zvyškom cukru a zašľahávame vodu. Pridáme polovicu múky s práškom do pečiva a zašľaháme. Opatrne vmie-šame polovicu snehu, potom druhú polovicu múky a zvyšok snehu. Rúru predhrejeme. Dno formy vyložíme papierom. Boky nenatierame a nevysypávame. Pečieme pri 150 stupňoch necelú hodinu. Necháme vychladnúť, boky obkrojíme a korpus vyklopíme. Plníme na druhý deň.
Pikantný krém: 3 dcl pomarančového džúsu Tang, 2/3 vanilkového pudingu, necelá lyžica polohrubej múky, 100 g pr. cukru, 120 g masla, 40 g Hery.
Zo šťavy a pudingu uvaríme kašu. Vychladnutú ju po častiach zašľaháme do tuku s cukrom. Ak do krému zamiešame kakao, máme výborný kakaový krém. Môžeme kombinovať. Ak chceme krémom natrieť dve vrstvy korpusu aj povrch, pripravíme ho z 2 dávok.
Poťahová hmota: Sáčok cukríkov (nap. JoJo, Haribo), 1-2 lyžice citr. šťavy, pr. cukor. Na podsypanie škrob.
Obsah sáčku vsypeme do nádoby, pridáme šťavu a dáme na 20-30 sekúnd do mikrovlnky na plný výkon. Keď sa rozpustí, pridáme lyžicu pr. cukru a premiešame. Ďalšiu lyžicu pr. cukru zapracovávame do hmoty na doske, až vznikne tuhšia hmota. Lepí sa, treba pri jej váľaní podsypávať škrobom. Ak je hmota tuhá, zapracujeme ešte trochu šťavy alebo vlhkými rukami vodu. Hmota na vzduchu tuhne, treba ju prikryť. Ak je stále veľmi tuhá, stačí ju dať znova do mikrovlnky, ale len na 5-10 sekúnd. Dá sa aj farbiť.
Ak máme cukríky dvojfarebné, stačí ich rozstrihnúť - dostaneme čisto bielu alebo čisto ružovú farbu.
Mliečna hmota na modelovanie ozdôb: 400 g suš. mlieka (nepoužívať odtučnené ani sójové!), 400 g Salka - nezameniť s Tatra mliekom, 1 lyžička oleja, pár kvapiek arómy na pečenie, trošku vody, pr. cukor na zahustenie.
Vypracujeme marcipán, ktorý sa takmer nelepí, je tuhý ako plastelína. Ak je treba zahusťovať, tak pr. cukrom. Z tohto množstva si narobíme tortových ozdôb aj do zásoby. Ozdôbky vyrábame podľa vlastnej fantázie – marcipán farbíme potravinárskou farbou.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 38 397
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 805
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 673
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 115
  5. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 9 110
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 927
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 256
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 895
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 688
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 581
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Komjatnou auto už neprešlo.

Policajné sirény vystrašili Dolnokubínčanov i vodičov na ceste Brestovou.

56m
V Zábiedove skončilo približne sedemtisíc ton úletu.

V katastri Hladovky a Zábiedova skončilo 32-tisíc ton úletu z OFZ Istebné. Inšpekcia životného prostredia tvrdí, že nesprávnym skladovaním a uložením sa z neho stal nebezpečný odpad.

10 h
V roku 2019 sa v Novoti narodilo 81 detí, minulý pribudlo 71 novorodencov.

Novoť sa rozrastá, v dedine chýbajú nájomné byty

22. jan
Jedno srdce je v centre mesta.

Ich obsah pomôže aj ľuďom v núdzi.

21. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

23 h

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

22. jan

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

21 h

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?