Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Pečie škoricové, ale aj bryndzové

Pečenie vianočných oblátok a trubičiek veru nie je žiadny špás. Svoje o tom vie aj Helena Lacková z Tvrdošína, ktorá si zo začiatku pri pečení veru aj poplakala.



Pani Helena sa k pečeniu vianočných oblátok dostala pred takmer 20 rokmi. Najskôr piekla len pre vlastnú veľkú rodinu. Všetci členovia famílie mali totiž túto sladkú, tradičnú vianočnú pochúťku veľmi radi. A ako pani Helena hovorí, oblátky a trubičky sa vtedy len tak ľahko nedali zohnať.
„Keď som s pečením začínala, bol veľký problém zohnať oblátky. Pamätám si, že kedysi ich piekol pán rechtor, pre celý Tvrdošín. Ešte ako dieťa som ich s kamarátkami chodila roznášať po domoch. Zarobili sme si tak aspoň korunku, dve. Neskôr sa však pekávali len doma, aj to veľmi málo,“ hovorí Anna Lacková.
Vianočné oblátky pečie Tvrdošínčanka na dôchodku na starých, tradičných „kliešťach“. Dostala sa k nim úplnou náhodou. „Pred rokmi som náhodou našla adresu výrobcu týchto klieští na oblátky, bol z Dolniakov. Spolu s nimi sa mi od neho podarilo získať aj recept na klasické oblátky a rúrky. Prezradil mi dokonca aj to, ako môžem vyrobiť oblátky bryndzové. Teraz už môžem povedať, že pečenie oblátok nie je ťažké. Treba len nadobudnúť určitú zručnosť, skúsenosti. Zo začiatku to však bolo strašné. Veru, poviem vám, aj som si pri nich poplakala. Často sa stávalo, že z celej dávky sa mi napokon podarilo urobiť len polovicu rúrok. Jesť sa síce dali, ale len v kruhu rodiny. Položiť na stôl či podarovať ako darček som ich určite nemohla,“ spomína pani Helena, dnes už s úsmevom.
Boli časy, keď si pečením oblátok pred Vianocami aj finančne privyrábala. Dnes však znova pečie najmä pre rodinu a známych. Tých je toľko, že musí s pečením začať už v polovici novembra, aby to všetko do Vianoc stihla. Denne pritom pri pečení trávi minimálne tri hodiny. Toľko trvá, kým spracuje jednu dávku cesta. Harmonogram pečenia jej však určujú malé vnúčatá, o ktoré sa pani Helena stará. Tie si totiž vyžadujú poriadnu dávku pozornosti. Pečie teda zväčša vtedy, keď deti spia. A drobci už len potom prídu starkej pomôcť jej rozvoniavajúce výrobky ochutnávať. „Každý rok môžem množstvo napečených oblátok rátať na kilogramy. Veď vždy na ne miniem 20 – 30 kíl múky.“
V minulosti sa pečeniu oblátok nevenoval v rodine nikto. Pomaličky to však „chytilo“ aj Heleninho zaťa a dostávajú sa do toho aj jej dcéry, ktoré pri oblátkach každý rok pred Vianocami vyrastali.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 18 207
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 16 735
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 009
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 643
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 413
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 8 124
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 7 071
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 889
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 786
  10. Na Slovensko prišlo výnimočné dielo s posolstvom ľudskosti 4 476
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Pod Oravským hradom vynovili sochu svätca

Ján Nepomucký je na Orave obľúbeným svätcom. Ak nerátame rôznorodú mariánsku ikonografu, tak najčastejšie práve jeho stavali naši predkovia na prícestné stĺpy.

Reštaurovanie sochy Jána Nepomuckého na pilieri pod Oravským hradom.

Rely Dakar skončila, obaja Oravci môžu byť na seba hrdí

Štefan Svitko dosiahol piaty raz umiestnenie v najlepšej desiatke.

Štefan Svitko sa piatykrát umiestnil v najlepšej desiatke Rely Dakar.

Aha, čo vymysleli, aby sa ľudia na zastávkach nenudili

Oravská knižnica našla spôsob, ako využiť knihy, ktoré už nepotrebuje.

Knihy na železničnej stanici v Dolnom Kubíne.

Začali nevinne, skončili na stovke

Kamaráti strieľali na Silvestra šampanské na vrchole Šípa. Zvládli veľkú výzvu.

Kamaráti Ján Obrin (vľavo) a Vladimír Krška (vpravo) zvládli uplynulý rok vyjsť 100-krát na Šíp.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kotleba v Trenčíne: Prvý incident Lučanského nebol pokusom o samovraždu (+FOTO)

Previerka v trenčianskej väzenskej nemocnici trvala viac ako päť hodín.

Svrčinovec ráno opäť upchali kamióny

Po spustení diaľničného úseku D3 Čadca,Bukov – Svrčinovec sa ľudia tešili, že kolónam odzvonilo. Dnešné ráno ich presvedčilo o opaku.

FOTO: Kysuce pod bielou pokrývkou

Zo snehu sa tešia najmä deti.

Majiteľ Detvy o prestupe Gašpara, derby so Zvolenom, ambíciách, či zlej finančnej situácii

Majiteľ Tipos extraligovej Detvy Róbert Ľupták v exkluzívnom rozhovore pre týždenník MY hovorí o radostiach, ale aj starostiach v aktuálnej sezóne.

Už ste čítali?