Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Pečie škoricové, ale aj bryndzové

Pečenie vianočných oblátok a trubičiek veru nie je žiadny špás. Svoje o tom vie aj Helena Lacková z Tvrdošína, ktorá si zo začiatku pri pečení veru aj poplakala.



Pani Helena sa k pečeniu vianočných oblátok dostala pred takmer 20 rokmi. Najskôr piekla len pre vlastnú veľkú rodinu. Všetci členovia famílie mali totiž túto sladkú, tradičnú vianočnú pochúťku veľmi radi. A ako pani Helena hovorí, oblátky a trubičky sa vtedy len tak ľahko nedali zohnať.
„Keď som s pečením začínala, bol veľký problém zohnať oblátky. Pamätám si, že kedysi ich piekol pán rechtor, pre celý Tvrdošín. Ešte ako dieťa som ich s kamarátkami chodila roznášať po domoch. Zarobili sme si tak aspoň korunku, dve. Neskôr sa však pekávali len doma, aj to veľmi málo,“ hovorí Anna Lacková.
Vianočné oblátky pečie Tvrdošínčanka na dôchodku na starých, tradičných „kliešťach“. Dostala sa k nim úplnou náhodou. „Pred rokmi som náhodou našla adresu výrobcu týchto klieští na oblátky, bol z Dolniakov. Spolu s nimi sa mi od neho podarilo získať aj recept na klasické oblátky a rúrky. Prezradil mi dokonca aj to, ako môžem vyrobiť oblátky bryndzové. Teraz už môžem povedať, že pečenie oblátok nie je ťažké. Treba len nadobudnúť určitú zručnosť, skúsenosti. Zo začiatku to však bolo strašné. Veru, poviem vám, aj som si pri nich poplakala. Často sa stávalo, že z celej dávky sa mi napokon podarilo urobiť len polovicu rúrok. Jesť sa síce dali, ale len v kruhu rodiny. Položiť na stôl či podarovať ako darček som ich určite nemohla,“ spomína pani Helena, dnes už s úsmevom.
Boli časy, keď si pečením oblátok pred Vianocami aj finančne privyrábala. Dnes však znova pečie najmä pre rodinu a známych. Tých je toľko, že musí s pečením začať už v polovici novembra, aby to všetko do Vianoc stihla. Denne pritom pri pečení trávi minimálne tri hodiny. Toľko trvá, kým spracuje jednu dávku cesta. Harmonogram pečenia jej však určujú malé vnúčatá, o ktoré sa pani Helena stará. Tie si totiž vyžadujú poriadnu dávku pozornosti. Pečie teda zväčša vtedy, keď deti spia. A drobci už len potom prídu starkej pomôcť jej rozvoniavajúce výrobky ochutnávať. „Každý rok môžem množstvo napečených oblátok rátať na kilogramy. Veď vždy na ne miniem 20 – 30 kíl múky.“
V minulosti sa pečeniu oblátok nevenoval v rodine nikto. Pomaličky to však „chytilo“ aj Heleninho zaťa a dostávajú sa do toho aj jej dcéry, ktoré pri oblátkach každý rok pred Vianocami vyrastali.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  2. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  6. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  7. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  8. Bezbariérové vozidlo
  9. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 739
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 720
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 172
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 440
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 12 005
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 628
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 570
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 488
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 343
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 116
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Už desaťročie si držia pozíciu najlepších

Slovenské vzpieranie spoznalo majstrov.

Dolnokubínski vzpierači vyhrali titul v extralige družstiev 10-krát za sebou.

Síce sa nehrá, ale mužstvo sa posilňuje

Dolnokubínsky hokejový klub ohlásil uplynulý týždeň novú brankársku posilu.

Do brány Dolného Kubína prichádza Erik Janek.

Na palubovke góly strieľa, na trávniku im zabraňuje

Martin Adamčík ťahá florbalový klub a hrá i futbal.

Muziku tvrdia kluby bez domácich ihrísk

Líder ôsmej ligy ŠK Sedem vstúpil na futbalovú scénu v roku 2018. Dve sezóny sa oťukal a teraz tvorí dobre vyladený orchester so skúsenými dirigentmi.

V Lomnej by mohli hrať znovu doma.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Už ste čítali?