Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Starká zjedla bielopotocký kostol

Spod rúk Anny Kubalovej z Nižnej vyšli za posledných desať rokov tisícky rozvoniavajúcich medovníkových srdiečok, šperkovničiek, kostolíkov. Zo sladkého cesta robí aj originálne adventné vence.


Anna Kubalová sa k pečeniu medovníkov dostala už v detstve. Doma pred sviatkami piekli každý rok, vždy však len pre rodinu. „Keď však začali dorastať moje štyri dcéry, narodené rok po roku, začalo ich stále viac lákať pečenie, modelovanie, zdobenie a vykrajovanie. Ukecali ma, aby sme vždy pred sviatkami spolu piekli medovníčky. Najskôr len pre seba, potom prichádzali ďalší, ktorým sa naše výrobky páčili,“ spomína vychýrená nižnianska medovnikárka na začiatky svojho „medového“ remesla.
Pätica žien od Kubalov začínala s jednoduchými medovníkovými srdiečkami, ich stred zdobili orieškami. Dievky však sledovali trendy, čítali časopisy a videli, čo všetko sa dá z perníkového cesta vyrobiť. Mama svoje dcéry v záľube podporovala, a tak sa púšťali do čoraz zložitejších výrobkov.
„Pečenie medovníkov chytilo najmä Zuzku. Záľubu mala v pečení jarných záhrad, v ktorých nechýbali sliepočky, ani gazdiná. Potom sa ozvala starká, chcela, aby sme jej na narodeniny upiekli miniatúrny bielopotocký kostol. Trval nám dlho, bol však veľmi pekný. Mamka sa z neho dlho tešila. Ale potom tú medovníkovú vôňu nevydržala a začala z kostolíka odjedať. Pamätám si, že po tom, čo zjedla vchod a sakristiu, postavila tam namiesto nich Pannu Máriu. Aby to vraj nebolo vidno,“ hovorí A. Kubalová.
Hoci rokmi už nazbierala prax a s problémami sa stretne len zriedka, nebolo to vždy tak. Začiatky podľa nej neboli jednoduché. „Učili sme sa samé, takže sme museli veľa skúšať. Keby ste vedeli, koľko cesta sme namiesili a koľko plniek namiešali, kým sa nám podarilo nájsť ten správny recept! Pôvodne mi recept na medovníky prezradila moja babička. V časopisoch sa stále objavujú nejaké novinky a ja som ich musela skúsiť. Vyskúšala som asi 14 rôznych receptúr na medovníkové cesto, napokon som sa však aj tak vrátila späť k tomu osvedčenému, ktorý som dostala od mojej starkej. Som presvedčená, že človek musí mať na pečenie vlohy, najmä na zdobenie. Oveľa dôležitejšia je však poriadna dávka trpezlivosti. Bez tej to nejde. O to viac, že pečenie medovníkov je škola na celý život, medovnikár sa stále niečo učí,“ rozpráva pani Anna.
Ani ona, ani jej dcéry však nie sú dokonalé a aj im sa občas podarí niečo pokaziť. Nerobia z toho tragédiu. Niečo sa ujde susedom, zvyšku sa potešia študenti na internátoch.
Keďže všetky dcéry sa pani Anne rozpŕchli po vysokých školách, medovníky pečie sama. Ale keď treba, cez víkend jej dievčatá pomáhajú aspoň zdobiť. Nižnianska medovnikárka má vo svojom repertoári množstvo výrobkov. Už robila narodeninové kostoly, kostoly na svadbu s nevestou a ženíchom, starodávnu piecku s kuchárkou. Pred Vianocami ju ľudia zasypávajú objednávkami na klasické medovníky, šperkovničky, tanieriky či košíčky plnené malými medovníčkami. Vianočný stôl u Kubalovcov zdobí medovníkový adventný veniec, tiež z dielne pani domu. Okrem neho však nemajú doma na Vianoce takmer žiadny medovník. „Za tie roky sme sa ich prejedli. Ak nám pred Vianocami zostane čo len päť malých srdiečok, rozmýšľame, komu by sme ich čím skôr mohli dať.“
Netradičné medovníky si vyžadujú aj netradičné formičky. Väčšina z nich sa kúpiť nedá, a tak pani Anna improvizuje. Na upečenie oblúka na kostole používa 4-litrovú plastovú fľašu, rúčku na košíku tvaruje špeciálnym kúskom plechu, pri pečení využije aj dezertné tanieriky. Niektoré formičky jej pripravuje manžel.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 210
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 197
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 773
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 955
  5. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 11 943
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 050
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 148
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 596
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 510
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 357
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Takýto rad vytvorili ľudia pred jedným z odberných miest v Dolnom Kubíne ráno o pol ôsmej.

Na Orave sa začal pilotný projekt testovania na Covid-19

Testovanie zabezpečujú zdravotníci, vojaci a dobrovoľníci. Odberné miesta sú otvorené od 8.00 do 12.00 h a od 13.00 do 20.00 h.

Testovanie na Covid-19.

Na Slovensku od soboty platí zákaz vychádzania

Oravcom a obyvatelia Bardejovského okresu majú oveľa prísnejšie podmienky pohybu mimo domova ako ostatní Slováci.

Od zajtra začína pilotné testovanie na Orave a v okrese Bardejov.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Na Slovensku od soboty platí zákaz vychádzania

Oravcom a obyvatelia Bardejovského okresu majú oveľa prísnejšie podmienky pohybu mimo domova ako ostatní Slováci.

Už ste čítali?