Utorok, 25. január, 2022 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Oravská kapusta – vrátime sa k nej?

KAPUSTA, KULTÚRNA RASTLINA z čeľade kapustovitých, rozšírená a obľúbená na celom svete, pochádza zo Stredomoria. Do západnej a severnej Európy sa dostala asi v predrímskej dobe. No jestvovala aj „oravská kapusta“.



V kvasenom stave sa kapustu naučili uchovávať tatárske kmene, od nich Germáni a Slovania. Konzervovanie kapusty parením celých hlávok u Slovanov zaznamenali hebrejskí spra-vodajcovia v 12. storočí.

Zjedli 50 kíl za rok
U nás sa sadila na poliach v 15. storočí. Keď sa v 17. storočí spomína veľké vysádzanie kapusty v Turci, kapustu už v tom čase pestovali aj na Orave. V Urbári Oravského panstva z roku 1619 sa spomínajú poplatky od kapusty – „A Caulis“ (Rabča, Or. Polhora, Medzibrodie) a v odúmrti z roku 1767 sa uvádza kyslá kapusta (bočka kapustná). V 18. storočí sa z kapusty vyberal desiatok. Jej vonkajšie listy a hlúby sa využívali aj ako krmovina. Kapustu vysádzali semenom alebo priesadami.
O pestovaní kapusty na Orave sa tak dozvedáme hlavne na základe stravovacích návykov Oravcov, ktorí boli známi jej veľkou spotrebou – zjedli jej v priemere 50 kg na osobu. Až do polovice 20. storočia kapustu konzervovali tlačením do veľkých drevených sudov s obsahom 200 až 250 litrov. Kapusta veľmi ovplyvnila stravu Oravcov a oddávna bola ich obľúbeným pokrmom. Jedávali ju v surovom aj varenom stave. Ako hustá polievka so zátrepkou a zápražkou sa podávala s varenými alebo pečenými zemiakmi, u bohatších s mäsom. Jedla sa každý deň, aj viackrát. V tejto súvislosti sa na dolnej Orave dodnes hovorí: „Ráno sa jedla kapusta so švápkou (zemiakmi) a večer švápka s kapustou”.

Skryť Vypnúť reklamu

Kapusta je liek
Na celej Orave s kapustou jedávali aj halušky, tzv. „strapačky“, v Zázrivej “remunda”, u Goralov “kľuzky”. Halušky boli pripravené z múky a surových trených zemiakov, poliate kúskami upraženej slaniny. Kapusta sa stala tradičným oravským obradovým a sviatočným jedlom. Miešali ju tiež s varenými cestovinami a plnili ňou koláče. V pôste jedávali surovú kapustu, omastenú ľanovým olejom, s varenými zemiakmi. Veľkej obľube sa tešili placky z nekysnutého cesta, pripravené z vody a na žarnove hrubo zomletej , zväčša jačmennej a ovsenej múky, vyformované do okrúhleho ploského tvaru, pečené na kapustnom liste, nazývané “lisňíky” (dolná Orava) alebo “podlisníky” (horná Orava). Pri ich pečení gazdiná rozložila cesto na kapustný list, posolený a pomastený čerstvým nepraženým maslom. Vo viacerých oravských lokalitách sa pečú tieto placky dodnes.
Kapustu ľudia na Orave dodnes používajú aj na liečenie. Oddávna čerstvé listy prikladajú na hnisavé rany a omrzliny, na čelo pri bolestiach hlavy a na zníženie teploty. Kyslú kapustu majú denne jedávať ľudia chorí na tuberkulózu. Teplá, na masti upražená kyslá kapusta sa zasa prikladá na prsia pri zápale priedušiek.

Skryť Vypnúť reklamu

Kapusta na vývoz
Hoci pestovanie kapusty bolo rozšírené na celej Orave, len v istých dolnooravských lokali-tách dosahovala dobrú úrodu. Ešte v 1. polovici 20. storočia bola kapusta na Orave aj významným obchodným artiklom.
O vývoze kapusty v 19. storočí píše aj Revický: ”…vyváža sa v pozoruhodných množstvách na šesť týždenných trhov - do Banskej Štiavnice, Kremnice, Banskej Bystrice, Prievidze po 60 – 80 vozoch á 20 - 24 centov. Za cent dostanú 2 - 4 zlatky.”
Na vývoze kapusty z dolnej Oravy do uvádzaných miest sa ešte v medzivojnovom období podieľali obce Jasenová, Veličná, Malý Bysterec, Beňova Lehota a Medzibrodie.

Naša je len naša
Pestovanie pôvodnej krajovej odrody kapusty na Orave v súčasnosti pretrvalo už len v niekoľkých dolnooravských obciach. Táto kapusta bola pomenovaná podľa názvu regiónu „oravská“ alebo podľa lokality pestovania „jasenovská“, s rozvitým prívlastkom „stará“ či „naša“. Najviac pestovateľov pôvodnej odrody kapusty je v Jasenovej, menej v Medzibrodí a v Oravskej Porube.
Aj keď v súčasnosti už trh ponúka rôzne nové šľachtené druhy a odrody kapusty, niektorí oravskí pestovatelia sa naďalej držia tradície a uprednostňujú tú „starú oravskú“, ktorú si z roka na rok sami dopestujú od semiačka, cez priesadu, až po kvalitné veľké a tvrdé 8 – 15 kg vážiace kapustné hlavy. „Oravská kapusta“ si stále drží svoju prioritu, ktorej prednosťou je v prvom rade kvalita - tvrdosť a hustota hlávok, chuťové vlastnosti, ale tiež odolnosť voči mäknutiu v sude, hnilobe a škodcom.

Skryť Vypnúť reklamu

Mädlili vlastné
Semiačka kapusty si ženy v Jasenovej, podobne ako všade na Orave, každoročne dopestovali samé z odložených kapustných hlúbov. Pri výbere hlúbov dbali na to, aby boli zdravé a nepoškodené. Hlúby prezimovali v pivnici, uložené v hrnci a sčasti zasypané sennou mrvou a zeminou. Neskoro na jar, približne do polovice mája, keď už nebol predpoklad mrazov, gazdiné ich sadili do záhradky pred domom alebo na pole za dedinou, „hrädu“. V 20. storočí, keď už začali pestovať aj ďalšie hlúboviny, ako napríklad kaleráby, kel a iné, museli prihliadať aj na to, aby hlúby nerástli v ich blízkosti. Včely by ich totiž opeľovaním skazili, „zbastardili“. Keď už kvet kapusty začal - koncom augusta alebo začiatkom septembra - belieť, gazdiné ho aj s koreňom vytiahli zo zeme, zavesili na plot alebo rovno na pôjd, aby uschol. Suchý „omädlili“ a semiačka uložili do pláteného či papierového vrecka.

Streda a sobota
Pri sadení kapusty gazdiné prísne dbali aj na estetiku, aby sa rady kapusty navzájom kryli. Keď išli ženy popri hradách a obzerali si kapustniská, zvykli podotknúť: „Už stojí, rädkuje sä.“ Proti škodcom, muškám a húseniciam, gazdiné posýpali kapustu popolom alebo pilinami.
So sadením kapusty boli späté aj dôležité zvyky, ktoré mali zabezpečiť jej dobrú úrodu. Keď ženy išli sadiť kapustu, museli mať na hlavách uviazané biele šatky, aby aj kapusta bola pekná biela, teda zdravá, bez škodcov a hniloby. Gazdiné nezabudli vtedy poučiť svoje dievky: „Pamätaj, nikdy nezasaď kapustu v hociktorý deň v týždni. Kapustu treba sadiť len v tie dni, ktoré sú ženského rodu, v stredu alebo v sobotu. Len tak narastú veľké hlavy!“ V tejto súvislosti sa hovorilo: „Tá streda, tá sobota, teda aj tá kapusta“. Dni mužského rodu, pondelok, utorok, štvrtok, boli pre sadenie kapusty nepriaznivé, hovorilo sa: „Ten utorok, ten hlúb“. To predpovedalo, že z kapusty budú len hlúby, namiesto hláv „chriašte“.

Vrátime sa k nej?
Pôvodná oravská kapusta sa počas stáročného pestovania prispôsobila tunajším pôdnym i klimatickým podmienkam a stala sa odolnou aj voči rôznym nepriaznivým vplyvom. Cudzie odrody kapusty nie vždy a všade spĺňajú požadované kritériá, spojené s pestovaním a konzervovaním kapusty. Lepšie sa im darí len v určitých oblastiach Slovenska, kde im vyhovuje pôvodné zloženie a klíma. Naviac, zvyčajne sú vhodné skôr na rýchlu konzumáciu.
V súvislosti s pestovaním takmer už zabudnutej oravskej kapusty treba prehodnotiť jej mnohorakú kvalitu. Tá totiž zväčša predčí vlastnosti nových šľachtených odrôd s dôrazom na praktické využitie v dnešnej výžive a pri podpore zdravia.

Najčítanejšie na My Orava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko uvažuje! Video so ŠOKOM má už vyše 900-tisíc videní
  2. Zánik platobných kariet. Ako budú vyzerať platby budúcnosti?
  3. 20-minútové mestá: Mestá, v ktorých chcete žiť
  4. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  5. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom
  6. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  7. Mecom ide na zelenú
  8. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 €
  9. Marrákeš je červená perla Maroka
  10. F&F Slovensko je najdôveryhodnejšou odevnou značkou na trhu
  1. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  2. Vedeli ste, že šport a podnikanie majú veľa spoločného?
  3. Slovensko uvažuje! Video so ŠOKOM má už vyše 900-tisíc videní
  4. Developer Mint Investments získal prvenstvo v CIJ Awards 2021
  5. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  6. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  7. 20-minútové mestá: Mestá, v ktorých chcete žiť
  8. Viac ihrísk aj bylinkových záhrad vo vašom okolí.
  9. Plánujete kúpu nehnuteľnosti ? Správajte sa ako investor
  10. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  1. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty 5 846
  2. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom 4 630
  3. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny 4 280
  4. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami? 4 049
  5. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať 3 428
  6. Zánik platobných kariet. Ako budú vyzerať platby budúcnosti? 3 224
  7. Predplatné SME.sk len za 29 eur 3 046
  8. Slovensko uvažuje! Video so ŠOKOM má už vyše 900-tisíc videní 2 507
  9. Marrákeš je červená perla Maroka 2 280
  10. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 € 2 187

Blogy SME

  1. Martin SEDLAR: Juhoafrická štúdia ukazuje, že Omicron uniká ochrane od mRNA vakcín.
  2. Matúš Lazúr: Kam nám uletia ceny nehnuteľností
  3. Irena Šimuneková: Vtáčnik
  4. Kristína Jakubičková: Počúvať a nepočuť alebo prečo sú niektorí ľudia selektívne hluchí?
  5. Ľudovít Mravík: Covid-19: Imunita po očkovaní a prekonaní. Situácia v Európe: Rusko imunizované!
  6. Vlasta Žampová: OĽaNO zverejnite zoznam svojich členov, či tam nie je aj Vlčan a iní ???
  7. Marek Gabonay: Propaganda v malom. Všetko preto, aby stavebný zákon ostal po starom.
  8. Irena Šimuneková: Omšenská Baba
  1. Pavel Macko: Vodka a cigary? 13 301
  2. Michal Porubän: Tak si tu žijeme - poslanec Blaha je zaočkovaný a Žilinka nechce zverejniť zmluvu čo podpísal v Rusku :) 6 230
  3. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 5 785
  4. Martin Ondráš: Keď sa podvod a klamstvo tvári ako etalón morálky 4 926
  5. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: V roku 2022 pôjdu do dôchodku tisícky ľudí. Ste pripravené a pripravení? 4 120
  6. Simona Kyselicová: Ako sa testuje na Covid v Nórsku. P.S.: Som pozitívna 3 994
  7. Tomáš Harustiak: Je na Slovensku 56% katolíkov ? Ale kdeže ! 3 776
  8. Martin Sústrik: Lesk a bieda vedy 3 277
  1. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  2. Jiří Ščobák: Proč má akvarista začátečník dlouho čekat, než vloží do akvária ryby? (v rostlinných akváriích se substrátem)
  3. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  4. Jiří Ščobák: Připravované důchodové reformy na Slovensku: V 3. pilíři se neudělá mnoho, 2. vypadá optimističtěji
  5. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  6. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  7. Jiří Ščobák: Jsou poplatky v slovenských bankách vysoké? Dá se jim vyhnout? Které jsou skryté?
  8. Jiří Ščobák: Novak Djoković pravděpodobně pozitivní test neměl. Oslava poštovní známky a akce s dětmi to dokazují
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Počet nových prípadov za pondelok 24. januára 2022.

Na Orave sú len dve dediny, v ktorých za minulý týždeň nezaznamenali covid. Tri dediny Bielej Oravy mali spolu o takmer tretinu viac infikovaných ako celý Dolnokubínsky okres.


8 h
Úspešný tím na Rely Dakar - zľava Jakub Kmeťko, Štefan Svitko a Zlatko Novosád.

Fyzioterapiu študoval v Austrálii. Jeho klientami sú aj úspešní vodnoslalomári, atléti i boxer.


a 1 ďalší 5 h
Ilustračné foto.

Na našich ihriskách vyrástlo už veľa skvelých hráčov.


7. dec

Zapojte sa do najväčšieho prieskumu zameraného na závislosti ako alkohol, fajčenie, drogy a mobil. Vyplnením ankety sa automaticky zaradíte do súťaže.


16. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Covidový paradox v Poltári.


24. jan

Na Orave sú len dve dediny, v ktorých za minulý týždeň nezaznamenali covid. Tri dediny Bielej Oravy mali spolu o takmer tretinu viac infikovaných ako celý Dolnokubínsky okres.


8 h

Pacientom bude k dispozícii niekoľko nových lekárov aj centrum včasnej intervencie.


24. jan

Minulý týždeň pri kontrole dodržiavaní protipandemických opatrení zistila polícia na území Trenčianskeho kraja 27 priestupkov.


SITA 24. jan

Blogy SME

  1. Martin SEDLAR: Juhoafrická štúdia ukazuje, že Omicron uniká ochrane od mRNA vakcín.
  2. Matúš Lazúr: Kam nám uletia ceny nehnuteľností
  3. Irena Šimuneková: Vtáčnik
  4. Kristína Jakubičková: Počúvať a nepočuť alebo prečo sú niektorí ľudia selektívne hluchí?
  5. Ľudovít Mravík: Covid-19: Imunita po očkovaní a prekonaní. Situácia v Európe: Rusko imunizované!
  6. Vlasta Žampová: OĽaNO zverejnite zoznam svojich členov, či tam nie je aj Vlčan a iní ???
  7. Marek Gabonay: Propaganda v malom. Všetko preto, aby stavebný zákon ostal po starom.
  8. Irena Šimuneková: Omšenská Baba
  1. Pavel Macko: Vodka a cigary? 13 301
  2. Michal Porubän: Tak si tu žijeme - poslanec Blaha je zaočkovaný a Žilinka nechce zverejniť zmluvu čo podpísal v Rusku :) 6 230
  3. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 5 785
  4. Martin Ondráš: Keď sa podvod a klamstvo tvári ako etalón morálky 4 926
  5. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: V roku 2022 pôjdu do dôchodku tisícky ľudí. Ste pripravené a pripravení? 4 120
  6. Simona Kyselicová: Ako sa testuje na Covid v Nórsku. P.S.: Som pozitívna 3 994
  7. Tomáš Harustiak: Je na Slovensku 56% katolíkov ? Ale kdeže ! 3 776
  8. Martin Sústrik: Lesk a bieda vedy 3 277
  1. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  2. Jiří Ščobák: Proč má akvarista začátečník dlouho čekat, než vloží do akvária ryby? (v rostlinných akváriích se substrátem)
  3. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  4. Jiří Ščobák: Připravované důchodové reformy na Slovensku: V 3. pilíři se neudělá mnoho, 2. vypadá optimističtěji
  5. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  6. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  7. Jiří Ščobák: Jsou poplatky v slovenských bankách vysoké? Dá se jim vyhnout? Které jsou skryté?
  8. Jiří Ščobák: Novak Djoković pravděpodobně pozitivní test neměl. Oslava poštovní známky a akce s dětmi to dokazují

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu