Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Oravské syry do celého Slovenska

HOSPODÁRSKY DVOR PD Trsteník v Brezovici má za sebou prvú úspešnú sezónu výroby a distribúcie výrobkov vyrobených z ovčieho mlieka.


Vlna, mlieko, mäso – tri úžitky, kvôli ktorým už pred mnohými rokmi začali naši predkovia s chovom oviec. Dnes je chov týchto domácich zvierat zameraný iným smerom ako kedysi.
„Ovečka bola za čias našich otcov považovaná skôr za symbol chudoby. Väčšinou si v chudobnejších rodinách pristavili do malej maštale jednu či dve ovce, o ktoré sa starali, a ony im na oplátku dávali mlieko, na jeseň i vlnu. Tá bola v tých rokoch hodnotná. Aj keď majiteľ nezarobil na syre, určite zarobil na vlne. Dnes už vlna taká zaujímavá nie je. V minulosti znamenali ovce a kozy isté prežitie. Ľudia museli zo svojich ovečiek vyžiť,“ rozpráva Martin Havrila, vedúci Hospodárskeho dvora v Brezovici, na ktorom sa venuje najmä chovu oviec.

Skryť Vypnúť reklamu

Dva rozdielne svety
V minulosti bol chov oviec oproti súčasnosti odlišný. Aj pohľad na ovcu ako hospodárske zviera sa odvtedy zmenil. „Kedysi to bolo tak, že bača, ktorého si zvolili ľudia, pozbieral na jar všetky ovce z dediny a odišiel s nimi na salaš. Majitelia sa tiež dohodli, koľko syra z každej ovce dostanú. Na bačovi bolo, aby syr predal, priniesol zaň peniaze, a aby mu zostalo aj na výplaty pre valachov a honelníka. Keďže bryndziarne v tom čase ešte nefungovali, musel sa bača so syrom vynukovať kade-tade, predával ho po domoch, po nemocniciach,“ približuje M. Havrila. „Dnes sa na ovce pozerá skôr z akéhosi ekonomického hľadiska, pri ich chove sa očakáva určitý ekonomický prínos. Myslím si však, že tieto zvieratá aj dnes neodmysliteľne patria k okolitej scenérii. Keď už pre nič iné, tak aspoň kvôli tomu, že ovce sú prirodzené, nemotorové a najmä ekologické „kosačky“.
A spasú aj ťažko dostupné plochy.“
So vznikom družstiev sa začali rozvíjať aj bryndziarne. Tradícia v salašníctve však prevládala ešte dlho potom. „V Brezovici má salašníctvo a chov oviec dlhú históriu. Mnoho chlapov z dediny si vyskúšalo prácu na salaši. Teraz sa už ovce chovajú prevažne len na družstvách, kde-tu sa ešte nájde nejaký súkromník. Aj tých však postupne ubúda. Salašov je čoraz menej a dnes je aj problém nájsť niekde chlapa, ktorý by bol ochotný ísť bačovať. Starší, ktorí vedeli dojiť ručne a boli zvyknutí na život v horách, pomaly vymierajú a mladší o to nemajú záujem,“ dodáva chovateľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Zatiaľ len ovčie
Vybudovať vlastnú výrobnú halu a v nej spracúvať ovčie mlieko plánovalo vedenie hospodárskeho dvora už dávnejšie. Zároveň tu chceli vyrábať aj vlastné syrárske výrobky a distribuovať ich do predajní.
Ovčie mlieko počas ovčiarskej sezóny síce spracúvali, predávali ho však len v jedinej predajni a v areáli farmy. Začiatkom tohto roka PD Trsteník ukončilo výstavbu výrobnej haly v Brezovici a vybavilo ju potrebnou technológiou. V apríli malo vedenie družstva v rukách aj všetky potrebné povolenia k schváleniu malej mliekarne na výrobu ovčieho syra.
„Výroba zatiaľ funguje sezónne. Začali sme v apríli a skončili v októbri. V budúcnosti by sme však chceli spracúvať mlieko celoročne. V zime by sme pracovali s kravským mliekom. No na to budeme potrebovať opäť ďalšie normy na nové mliečne výrobky,“ približuje plány vedúci Hospodárskeho dvora Brezovica Martin Havrila. S rekonštrukciou haly, ktorú chceli využívať ako výrobňu, začali vo februári. Trom dôchodcom sa ju podarilo dorobiť za necelý mesiac.

Skryť Vypnúť reklamu

Výrobňa za milión
„Rekonštrukcia stála cca 700 000 Sk, nákup vybavenia okolo 300 000 korún. Snažili sme sa robiť čo najviac prác svojpomocne, aby neboli náklady také vysoké. Zamestnali sme šikovných dôchodcov z dediny, ktorí na stavbe pracovali. Všetko sme zatiaľ financovali z vlastných zdrojov, podali sme však na ministerstvo pôdohospodárstva žiadosť o dotáciu. Ak nám ju schvália, mala by sa nám časť investícií vrátiť. V budúcnosti by sme však potrebovali dokúpiť ešte ďalšie zariadenia. Chýba nám napríklad špeciálna váha na presné váženie výrobkov. Kvalitnejšia stojí okolo 100 tisíc korún. Ak sa nám ju podarí kúpiť, budeme môcť ponúknuť naše výrobky aj iným predajcom,“ hovorí M. Havrila.

Začiatky boli ťažké
Na budúci rok by chceli syrári z Brezovice rozšíriť obchodnú sieť o ďalšie predajne aj mimo Oravy. „Chceli by sme ponúknuť naše výrobky aj do obchodov vo väčších mestách mimo regiónu. Zatiaľ sme ich predávali prevažne v okolí. Vzhľadom na poľskú konkurenciu a na to, že len začíname, podarilo sa nám predať pekný objem výrobkov. Ľudia si na ne zvykli, rovnako aj odberatelia. Hoci - začiatky vôbec neboli jednoduché. Zložité bolo najmä získanie všetkých potrebných potvrdení, schválení, povolení. Veľa odborníkov mi však poradilo, čo a ako mám robiť, aby som nemal problémy,“ spomína M. Havrila.

Vyrobili tony syra
Tento rok dodával Hospodársky dvor Brezovica svoje výrobky do Prievidze, Zvolena, plánovali vyvážať aj do Brna. Kvôli veľkej vzdialenosti a problémami s dopravou však z dodávok do Brna napokon zišlo. Brezovické výrobky sa objavili na pultoch menších oravských predajní, v reštauráciách, hoteloch i v predajni na poľnohospodárskom dvore PD Trsteník Trstená.
Za pol roka vyrobili traja pracovníci v miestnej výrobni 5,5 tony syra. Ten ďalej spracovali na bryndzu, údený syr alebo čerstvý solený i nesolený syr. Okrem toho majú na sklade viac ako dve tony sudovej bryndze. Tunajšou zaujímavosťou, ktorú dnes v obchodoch len tak ľahko nenájdete, je žinčica. Farma v Brezovici vyrába aj tú. „Najväčší záujem je práve o žinčicu. Tá išla na odbyt výborne. Dobre sa predávala aj hrudka a údený syr.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 18 207
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 16 735
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 009
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 643
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 413
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 8 124
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 7 071
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 889
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 786
  10. Na Slovensko prišlo výnimočné dielo s posolstvom ľudskosti 4 476
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Pod Oravským hradom vynovili sochu svätca

Ján Nepomucký je na Orave obľúbeným svätcom. Ak nerátame rôznorodú mariánsku ikonografu, tak najčastejšie práve jeho stavali naši predkovia na prícestné stĺpy.

Reštaurovanie sochy Jána Nepomuckého na pilieri pod Oravským hradom.

Rely Dakar skončila, obaja Oravci môžu byť na seba hrdí

Štefan Svitko dosiahol piaty raz umiestnenie v najlepšej desiatke.

Štefan Svitko sa piatykrát umiestnil v najlepšej desiatke Rely Dakar.

Aha, čo vymysleli, aby sa ľudia na zastávkach nenudili

Oravská knižnica našla spôsob, ako využiť knihy, ktoré už nepotrebuje.

Knihy na železničnej stanici v Dolnom Kubíne.

Začali nevinne, skončili na stovke

Kamaráti strieľali na Silvestra šampanské na vrchole Šípa. Zvládli veľkú výzvu.

Kamaráti Ján Obrin (vľavo) a Vladimír Krška (vpravo) zvládli uplynulý rok vyjsť 100-krát na Šíp.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kotleba v Trenčíne: Prvý incident Lučanského nebol pokusom o samovraždu (+FOTO)

Previerka v trenčianskej väzenskej nemocnici trvala viac ako päť hodín.

Svrčinovec ráno opäť upchali kamióny

Po spustení diaľničného úseku D3 Čadca,Bukov – Svrčinovec sa ľudia tešili, že kolónam odzvonilo. Dnešné ráno ich presvedčilo o opaku.

FOTO: Kysuce pod bielou pokrývkou

Zo snehu sa tešia najmä deti.

Majiteľ Detvy o prestupe Gašpara, derby so Zvolenom, ambíciách, či zlej finančnej situácii

Majiteľ Tipos extraligovej Detvy Róbert Ľupták v exkluzívnom rozhovore pre týždenník MY hovorí o radostiach, ale aj starostiach v aktuálnej sezóne.

Už ste čítali?