Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Oravské syry do celého Slovenska

HOSPODÁRSKY DVOR PD Trsteník v Brezovici má za sebou prvú úspešnú sezónu výroby a distribúcie výrobkov vyrobených z ovčieho mlieka.


Vlna, mlieko, mäso – tri úžitky, kvôli ktorým už pred mnohými rokmi začali naši predkovia s chovom oviec. Dnes je chov týchto domácich zvierat zameraný iným smerom ako kedysi.
„Ovečka bola za čias našich otcov považovaná skôr za symbol chudoby. Väčšinou si v chudobnejších rodinách pristavili do malej maštale jednu či dve ovce, o ktoré sa starali, a ony im na oplátku dávali mlieko, na jeseň i vlnu. Tá bola v tých rokoch hodnotná. Aj keď majiteľ nezarobil na syre, určite zarobil na vlne. Dnes už vlna taká zaujímavá nie je. V minulosti znamenali ovce a kozy isté prežitie. Ľudia museli zo svojich ovečiek vyžiť,“ rozpráva Martin Havrila, vedúci Hospodárskeho dvora v Brezovici, na ktorom sa venuje najmä chovu oviec.

Skryť Vypnúť reklamu

Dva rozdielne svety
V minulosti bol chov oviec oproti súčasnosti odlišný. Aj pohľad na ovcu ako hospodárske zviera sa odvtedy zmenil. „Kedysi to bolo tak, že bača, ktorého si zvolili ľudia, pozbieral na jar všetky ovce z dediny a odišiel s nimi na salaš. Majitelia sa tiež dohodli, koľko syra z každej ovce dostanú. Na bačovi bolo, aby syr predal, priniesol zaň peniaze, a aby mu zostalo aj na výplaty pre valachov a honelníka. Keďže bryndziarne v tom čase ešte nefungovali, musel sa bača so syrom vynukovať kade-tade, predával ho po domoch, po nemocniciach,“ približuje M. Havrila. „Dnes sa na ovce pozerá skôr z akéhosi ekonomického hľadiska, pri ich chove sa očakáva určitý ekonomický prínos. Myslím si však, že tieto zvieratá aj dnes neodmysliteľne patria k okolitej scenérii. Keď už pre nič iné, tak aspoň kvôli tomu, že ovce sú prirodzené, nemotorové a najmä ekologické „kosačky“.
A spasú aj ťažko dostupné plochy.“
So vznikom družstiev sa začali rozvíjať aj bryndziarne. Tradícia v salašníctve však prevládala ešte dlho potom. „V Brezovici má salašníctvo a chov oviec dlhú históriu. Mnoho chlapov z dediny si vyskúšalo prácu na salaši. Teraz sa už ovce chovajú prevažne len na družstvách, kde-tu sa ešte nájde nejaký súkromník. Aj tých však postupne ubúda. Salašov je čoraz menej a dnes je aj problém nájsť niekde chlapa, ktorý by bol ochotný ísť bačovať. Starší, ktorí vedeli dojiť ručne a boli zvyknutí na život v horách, pomaly vymierajú a mladší o to nemajú záujem,“ dodáva chovateľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Zatiaľ len ovčie
Vybudovať vlastnú výrobnú halu a v nej spracúvať ovčie mlieko plánovalo vedenie hospodárskeho dvora už dávnejšie. Zároveň tu chceli vyrábať aj vlastné syrárske výrobky a distribuovať ich do predajní.
Ovčie mlieko počas ovčiarskej sezóny síce spracúvali, predávali ho však len v jedinej predajni a v areáli farmy. Začiatkom tohto roka PD Trsteník ukončilo výstavbu výrobnej haly v Brezovici a vybavilo ju potrebnou technológiou. V apríli malo vedenie družstva v rukách aj všetky potrebné povolenia k schváleniu malej mliekarne na výrobu ovčieho syra.
„Výroba zatiaľ funguje sezónne. Začali sme v apríli a skončili v októbri. V budúcnosti by sme však chceli spracúvať mlieko celoročne. V zime by sme pracovali s kravským mliekom. No na to budeme potrebovať opäť ďalšie normy na nové mliečne výrobky,“ približuje plány vedúci Hospodárskeho dvora Brezovica Martin Havrila. S rekonštrukciou haly, ktorú chceli využívať ako výrobňu, začali vo februári. Trom dôchodcom sa ju podarilo dorobiť za necelý mesiac.

Skryť Vypnúť reklamu

Výrobňa za milión
„Rekonštrukcia stála cca 700 000 Sk, nákup vybavenia okolo 300 000 korún. Snažili sme sa robiť čo najviac prác svojpomocne, aby neboli náklady také vysoké. Zamestnali sme šikovných dôchodcov z dediny, ktorí na stavbe pracovali. Všetko sme zatiaľ financovali z vlastných zdrojov, podali sme však na ministerstvo pôdohospodárstva žiadosť o dotáciu. Ak nám ju schvália, mala by sa nám časť investícií vrátiť. V budúcnosti by sme však potrebovali dokúpiť ešte ďalšie zariadenia. Chýba nám napríklad špeciálna váha na presné váženie výrobkov. Kvalitnejšia stojí okolo 100 tisíc korún. Ak sa nám ju podarí kúpiť, budeme môcť ponúknuť naše výrobky aj iným predajcom,“ hovorí M. Havrila.

Začiatky boli ťažké
Na budúci rok by chceli syrári z Brezovice rozšíriť obchodnú sieť o ďalšie predajne aj mimo Oravy. „Chceli by sme ponúknuť naše výrobky aj do obchodov vo väčších mestách mimo regiónu. Zatiaľ sme ich predávali prevažne v okolí. Vzhľadom na poľskú konkurenciu a na to, že len začíname, podarilo sa nám predať pekný objem výrobkov. Ľudia si na ne zvykli, rovnako aj odberatelia. Hoci - začiatky vôbec neboli jednoduché. Zložité bolo najmä získanie všetkých potrebných potvrdení, schválení, povolení. Veľa odborníkov mi však poradilo, čo a ako mám robiť, aby som nemal problémy,“ spomína M. Havrila.

Vyrobili tony syra
Tento rok dodával Hospodársky dvor Brezovica svoje výrobky do Prievidze, Zvolena, plánovali vyvážať aj do Brna. Kvôli veľkej vzdialenosti a problémami s dopravou však z dodávok do Brna napokon zišlo. Brezovické výrobky sa objavili na pultoch menších oravských predajní, v reštauráciách, hoteloch i v predajni na poľnohospodárskom dvore PD Trsteník Trstená.
Za pol roka vyrobili traja pracovníci v miestnej výrobni 5,5 tony syra. Ten ďalej spracovali na bryndzu, údený syr alebo čerstvý solený i nesolený syr. Okrem toho majú na sklade viac ako dve tony sudovej bryndze. Tunajšou zaujímavosťou, ktorú dnes v obchodoch len tak ľahko nenájdete, je žinčica. Farma v Brezovici vyrába aj tú. „Najväčší záujem je práve o žinčicu. Tá išla na odbyt výborne. Dobre sa predávala aj hrudka a údený syr.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 306
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 267
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 029
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 13 176
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 761
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 767
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 631
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 620
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 362
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 152
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Príchod armády do Veličnej.

Už desaťročie si držia pozíciu najlepších

Slovenské vzpieranie spoznalo majstrov.

Dolnokubínski vzpierači vyhrali titul v extralige družstiev 10-krát za sebou.

Síce sa nehrá, ale mužstvo sa posilňuje

Dolnokubínsky hokejový klub ohlásil uplynulý týždeň novú brankársku posilu.

Do brány Dolného Kubína prichádza Erik Janek.

Na palubovke góly strieľa, na trávniku im zabraňuje

Martin Adamčík ťahá florbalový klub a hrá i futbal.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

Aktuálne: Dopravná nehoda na Balkáne

Vodič má zrejme ťažké zranenie.

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Už ste čítali?