Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Aj z nejedlých vecí robí pochúťky

Z beztvarých surovín vytvorila štvorlístky, ryby, manželské postele, nadrozmerné pivové krígle, ale aj integrovaný obvod. Spoločné mali jedno – všetky boli sladké a dali sa zjesť.


Mária mala dvanásť rokov, keď sa pustila do pečenia svojej prvej torty. Synovec mal narodeniny, tak ho chcela niečím milým prekvapiť. Darček chcela však urobiť vlastnoručne. Pustila sa do pečenia. „Bola to maličká, úplne jednoduchá tortička. Jesť sa dala, aj keď ju asi všetci jedli najmä preto, aby ma neodradili od môjho koníčka,“ smeje sa dnes široko-ďaleko vychýrená cukrárka. Po svojom prvom úspešnom cukrárskom diele skúšala ďalšie a ďalšie. Piecť a zdobiť sa učila sama, sem-tam nazrela do múdrych kníh, alebo sa opýtala skúsenejších cukrárok. „Keď som videla zaujímavú tortu, opýtala som sa cukrárky, ako to urobila, čo všetko na to treba, aby som to urobila sama. Nikdy ma ani jedna neodbila, vždy mi ochotne poradili, poučili ma. Dlhoročnou praxou som sa naučila všetko, čo viem dnes,“ rozpráva pani Mária. Keď začínala piecť, veľmi jej pomohla aj Habovčanka, ktorá sa pred rokmi vydala do Austrálie. „V tom čase, asi pred dvadsiatimi rokmi, bolo pečenie u nich a u nás „sto a jedno“, neporovnateľné. Keď prišla na návštevu domov, priniesla mi zopár cukrárskych kníh, prezradila mi rôzne triky na zdobenie tort, ukázala mi, ako jednoducho si môžem vyrobiť rôzne ozdoby. Ona si cukrársky kurz urobila v Austrálii, takže toho vedela naozaj veľa.“

Skryť Vypnúť reklamu

Fantázii sa medze nekladú
Ľudská fantázia nepozná hranice, o tom sa presviedčame neustále. Potvrdilo sa to aj teraz. Vždy usmiata cukrárka totiž za svoje vyše 30-ročné pôsobenie v „sladkom odbore“ piekla už naozaj čokoľvek. „Švagrovi som na 60-ku upiekla pivový krígeľ so všetkým, čo k nemu patrí, teda aj s poriadnou dávkou peny. Zaujímavý bol aj veľký štvorlístok, ktorý si pred rokmi prvýkrát objednali maturanti z tvrdošínskej priemyslovky. Študenti však na stužkovú vždy vymyslia niečo originálne. Raz som piekla rybu, ktorá mala namiesto šupín po tele malé rybičky a v nich mali maturanti vpísané svoje mená. Triedneho učiteľa obsadili do úlohy potápača. Raz ma štvrtáci zaskočili, keď chceli tortu v tvare integrovaného obvodu. Aj ja som sa zatvárila asi tak ako teraz vy. Nemala som ani potuchy, čo to chcú. Potom mi však priniesli ukázať maličkú súčiastku z televízora. Podľa nej som tortu piekla. Jednou z najnetradičnejších tort z mojej dielne však bola nepochybne torta k 10. výročiu vášho týždenníka. Bola to titulná strana novín a spomínam si, že som mala veľký problém s presným napodobením vášho názvu. Inšpirovala som sa starými výtlačkami,“ spomína na svoje netradičné práce Mária. V jej repertoári sa objavili aj torty v tvare vláčika, traktora, dámskeho klobúka či torta krásnej bielej nevesty s malou družičkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Žiadané sú jedlé fotky
„Na svadby sú v súčasnosti veľmi žiadané sladké manželské postele, na prvé sväté prijímanie si ľudia objednávajú kalichy. Hitom sa stávajú torty s fotografiami. Zákazník prinesie fotku, my ju dáme preskenovať na jedlú oplátku a potom ju len uložím na vopred upečenú tortu a ozdobím. Je to jedna z jednoduchších tort, ale vyzerá to efektne.“
Mária pečie torty na všetky možné príležitosti – počnúc krstinami, cez narodeniny, rôzne oslavy, výročia, stužkové, až po svadby a promócie. „Netortovým obdobím“ je podľa nej obdobie pôstu, na jeseň zas akoby sa s objednávkami roztrhlo vrece.
Kedysi Mária piekla za týždeň aj 10 - 15 tort, dnes ich však urobí maximálne tri. „Viac toho nestihnem kvôli práci, aj kvôli zdravotným problémom. Keď však „horí“, dokážem upiecť a vyzdobiť jednoduchšiu tortu aj za dve hodiny.“

Skryť Vypnúť reklamu

Pomáhajú aj chlapi
Mária má doma syna, dcéru a manžela. Zaujímavé je, že k cukrárstvu a pečeniu tort nemá vzťah dcéra, ale skôr syn a manžel. „Keď mám veľa práce, manžel mi pomáha s pečením korpusov. Niekedy sa stane, že syn sám príde a spýta sa, či netreba upiecť nejaký piškót.“ Hoci výzdoba torty, ktorá má často nadpriemerné rozmery i tvary, trvá zo všetkého najdlhšie, Mária si pri nej oddýchne.
Domom nad habovskou cukrárňou sa počas pečenia nesie neskutočne príjemná vôňa, až sa zbiehajú slinky. Aj v tomto prípade však platí, že všetko sa časom „preje“. „Keď sa má dcéra na víkend vrátiť zo školy, deň predtým mi telefonuje, aby som si všetko napiekla vopred,“ konštatuje pani Mária. „Pečiem veľmi rada a nikomu nedokážem povedať nie. Pre mňa je totiž najdôležitejšia spokojnosť a nadšenie toho, komu som tortu upiekla. Keď pozorujem z okna odchádzajúceho zákazníka a vidím, ako šťastne sa pri pohľade na tortu tvári, nič viac nepotrebujem. To ma vždy utvrdí, že robím dobrú vec, ktorá prináša ľuďom radosť.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 306
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 267
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 029
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 13 176
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 761
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 767
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 631
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 620
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 362
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 152
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Príchod armády do Veličnej.

Už desaťročie si držia pozíciu najlepších

Slovenské vzpieranie spoznalo majstrov.

Dolnokubínski vzpierači vyhrali titul v extralige družstiev 10-krát za sebou.

Síce sa nehrá, ale mužstvo sa posilňuje

Dolnokubínsky hokejový klub ohlásil uplynulý týždeň novú brankársku posilu.

Do brány Dolného Kubína prichádza Erik Janek.

Na palubovke góly strieľa, na trávniku im zabraňuje

Martin Adamčík ťahá florbalový klub a hrá i futbal.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

Aktuálne: Dopravná nehoda na Balkáne

Vodič má zrejme ťažké zranenie.

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Už ste čítali?