Na Orave už v záhradách chýbajú hádam len pomaranče, citróny či ananásy... Zanietení pestovatelia totiž dokážu aj v najchladnejšom slovenskom regióne vypestovať napríklad broskyne, marhule a, čuduj sa svete, i figy! O tom tunajší záhradkári pred 10 – 15 rokmi ani nesnívali!
Svoje o tom vedia aj manželia Števánkovci z Tvrdošína. ,,Táto trojročná broskyňa mala tento rok až 123 plodov. Zarodila hneď prvý rok, aj keď mala len jeden plod. Vlani to vyzeralo veľmi sľubne, krásne zakvitla, úroda však zamrzla už v kvete. Tento rok nám však zarodila naozaj nádherne,” zhodli sa manželia. Záhradkárstvu sa venujú obaja už odnepamäti, no Ján hneď na začiatku našej návštevy upozornil, že záhradka je srdcovou záležitosťou najmä jeho manželky Ireny. ,,Ja jej len pomáham, lásku do rastlín, ovocia a zeleniny však vkladá Irenka,” hovorí Ján
Od jabĺk až po broskyne
Števánkovci dlhé roky pestujú tradičné oravské plodiny. V ich záhrade nechýbajú rôzne odrody jabĺk, hrušiek, sliviek, ríbezlí a ringlot, zo zeleniny u nich nájdete tekvice, cukety, patizóny, paradajky, papriku či netradičné uhorkopapriky. Zvláštnosťou sú špeciálne šlachtené záhradné lieskové orechy, čerešne a hrozno, ktoré tiež rastie len tak vonku pri ich rodinnom dome.
,,Vinič máme už asi desať rokov a rodí veľmi pekne. Vlani sme však začali robiť s domom, tak mi ho robotníci trošku poničili. Ale tento rok som vinič zakryla, takže sa mi ho podarilo uchrániť,” konštatuje Irena.
Pani Irena sa musí okolo svojich záhradiek poriadne krútiť, aby sa každej rastline dostalo patričnej opatery. Ako však tvrdí, veľmi ju to teší a napĺňa. ,,Som nešťastná, keď vonku prší, lebo nemôžem íst na záhradu. Keby som mohla, najradšej by som tam bola od rána až do samého večera,” dodáva pestovateľka.
Príroda obdarúvala
Manželia sa zhodli, že tento rok bol na úrodu mimoriadne bohatý. Aj keď niekedy bolo až príliš vlhko. Irena však poznamenala, že počasie nikdy nemôže vyhovovať všetkým plodinám. Niektoré potrebujú vlhkejšie prostredie, iné zase trochu suchšie. ,,Urodilo sa nám veľmi veľa hrachu, čo nebýva zvykom. Aj čerešní bolo toľko, že sa ušlo aj viacerým susedom,” hovorí pestovateľka a milovníčka prírody s veľkým ,,M”. Je zásadnou zástankyňou ekologického pestovania a odmieta akékoľvek chemické postreky.
,,Postreky nepoužívame ani na zemiaky, tobôž na ovocie či zeleninu. Snažíme sa dopestovať ekologické potraviny,” tvrdia Števánkovci svorne.
Srdcovkou sú bylinky
Pani Irena sa však nesústreďuje len na pestovanie ovocia a zeleniny. Jej ďalšou vášňou sú liečivé bylinky. Niektoré od jari až do jesene pestuje doma, iné zbiera v okolitých chotároch. Všetky suší. Doma má pekne na poriadku až 28 druhov byliniek, každý druh uskladnený v samostatnej fľaši. Čaje v obchodoch zásadne nekupuje, doma sú všetci zvyknutí na bylinkové z ,,maminej špajzy“. Bylinky využíva pani Irena aj pri akýchkoľvek ochoreniach členov rodiny. ,,Ak nemusím, lieky neužívam. Radšej si naštudujem, ktorá bylinka je na tú danú chorobu dobrá a pripravím si z nej odvar,” rozpráva, ukazujúc nám fľašku sirupu vyrobeného zo smrekovej kôry, ktorý je dobrý na priedušky, džem z černíc zase pomáha pri znižovaní vysokej horúčky.
Keďže pani Irenka sa záhradníčeniu venuje už dlhé roky, vie presne, čo všetky rastliny v jej záhrade potrebujú, aby bujne rástli, kvitli a napokon odovzdali pestovateľom chutné plody. Ešte rada pre tých, ktorí by sa chceli pustiť do záhradníčenia: ,,Na prvom mieste je vzťah k tejto práci. Ak ho máte, dokážete si nájsť aj potrebné množstvo času, ktorý musíte záhradke venovať...”