Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Pomaly sa opäť pôjde s vrecami na záhonky...

„Ako by som si len dala mamine polesníky,“ okorenil nemastnú tichú vravu v nemocničnom jedálenskom kúte povzdych malej pacientky. Veru, kto by sa „odhodil“ od jedál starých materí, ako sú halušky, lokše, strapačky, šúľance...

Pripomínajú teplo domova. Majú spoločnú jednu častú ingredienciu – zemiaky. V tomto roku sa dostáva tejto plodine zvláštnej pozornosti. Organizácia spojených národov považuje zemiaky za jednu z možností, ktorá by mohla pomôcť odvrátiť hlad v rastúcej ľudskej populácii. Vyhradila im rok 2008.

Exotika sa udomácnila
Zemiaky (ľuľok zemiakový) majú svoj pôvod v oblasti dnešného Peru, kde ich poznali už pred 4 - 5 tisíckami rokov. Do Európy ich priviezli zo svojich zámorských ciest ako exotickú plodinu Španieli. Na Slovensko sa zemiaky dostali pravdepodobne okolo roku 1654.
Ako pre naše noviny uviedla historička Andrea Paráčová, k všeobecnému rozšíreniu zemiakov na Slovensku došlo v druhej polovici 18. a na začiatku 19. storočia. Stali sa dôležitou pestovateľskou plodinou a súčasťou jedálnička ľudu, na neúrodnej Orave či Kysuciach zvlášť. O ich pestovaní a hodnote sa môžeme dozvedieť aj z testamentov - napr. v roku 1812 sa 20 meríc zemiakov, ktoré ostali po istom hospodárovi, cenilo na 120 zlatých (merica = 53, 332 554 l).
Zemiaky sa využívali aj na kŕmenie hospodárskych zvierat. Ich sadeniu a zberu bola na Orave vždy venovaná veľká pozornosť. Sadenie sprevádzali rôzne magické úkony a modlitby, ktoré mali zabezpečiť prosperitu hospodárstva a dobrú úrodu.
Z encyklopédie sa dozvedáme, že v minulosti sa zemiaky sadili len „po motyke“, do dobre vyhnojeného záhona, počas vegetácie ich gazdovia rušali, ohŕňali, po žatve (i mlatbe) sa začali kopať. Najnovšie sadia zemiaky za pluhom a ohŕňajú oborávakmi. Zemiakom sa dobre darilo v rúbaniskách, v odpočinutých pôdach. Vňať po dozretí zemiakov Oravci ožíňali, sušili na ostrvách a skŕmili dobytkom. Pri kopaní zemiaky triedili (hrubé, drobné, zaťínki), uskladňovali voľne vysypané v pivniciach, v cárkoch. Zemiaky boli a sú významnou súčasťou stravy Oravcov.

Skryť Vypnúť reklamu

Jeme ich menej
Podľa agentúry FAO patria k najväčším konzumentom zemiakov Bielorusi (337,9 kg na osobu a rok), Kirgizi (152,2 kg), Rusi (141,9 kg). Na Slovensku ich spotreba mierne klesá, pohybuje sa momentálne okolo 60 kilogramov na obyvateľa ročne. Následkom súčasného životného štýlu „instantných“ technológií a rýchlych jedál sa ďalší nárast spotreby zemiakov nepredpokladá, aj keď je ich cena pre spotrebiteľa priaznivá. Ide o celosvetovú tendenciu. Stúpa, naopak, spotreba cestovín.
Približne 52 % svetovej produkcie zemiakov sa využíva ako potravina, 34 % ako krmivo, 11 % tvoria sadbové zemiaky a 3 % sa spracúvajú v priemysle na škrob a lieh. Medzi najväčších producentov tejto komodity patrí Čína, nasleduje Rusko a India.
Na Slovensku plocha pestovaných zemiakov zaberá približne 1,7 % celkovej výmery ornej pôdy (podľa údajov z roku 2005).

Skryť Vypnúť reklamu

Sú zdravé
Zemiaky obsahujú vysoké množstvo karotenoidov, schopných likvidovať a odstraňovať z tela poškodené bunky. Sú tiež zdrojom vitamínu E, ktorý je nevyhnutnou formou prevencie pred vplyvom voľných radikálov. Zemiaky zásobujú telo aj vitamínom C. Ich konzumáciou si zabezpečíme aj prísun draslíka. Ten je nevyhnutný pre správne fungovanie svalovej hmoty, predovšetkým pre kontrakcie svalov, ďalej pre prenosy nervových vzruchov, zdravé kosti, udržanie optimálnej hladiny vody v organizme a normálny krvný tlak. Obsahuje aj ďalšie minerály ako horčík, železo, zinok.
Jeden priemerne veľký zemiak údajne dodá organizmu 10 % dennej potreby vlákniny. Má schopnosť zasýtiť, preto je vhodný aj pri redukčnej diéte. Quercetín, fytonutrient nachádzajúci sa v tejto plodine, sa ukázal ako pomocník v boji proti alergiám, sennej nádche či astme. Zemiaky si teda pozornosť a miesto na našom stole právom zaslúžia.

Skryť Vypnúť reklamu

NÁŠ TIP
Ľahšiu a zdravšiu prípravu zemiakov docielime konzumovaním v šupke. Práve v nej sa nachádza vysoké množstvo spomenutých vitamínov a minerálov.
Ideálne sú pečené v rúre s pridaním trochy olivového oleja. Kvalitný rastlinný tuk zároveň pomáha organizmu vstrebať vitamíny, obsiahnuté v potrave.
Skvelou večerou sú zemiaky zmiešané s hrudkovým tvarohom a zeleninový šalát, alebo podávané so zákvasom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 592
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 807
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 172
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 237
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 799
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 687
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 585
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 486
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 464
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 335
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Gynekologicko pôrodnícke oddelenie Dolnooravskej nemocnice patrí medzi špičkové.

Nemocnica vynovila pôrodné sály i gynekologické oddelenie. Primár priznal, že keď videl projekt rekonštrukcie prvý raz, pochyboval.

22 h
Marek Vankúš sa uviedol po zranení pekným gólom z bekendu.

Dolnokubínsky odchovanec odišiel za kariérou na Apeninský polostrov ako 16-ročný.

17 h
Matúš Otruba našiel v Dolnom Kubíne opäť chuť do futbalu.

Šikovný futbalista má stále iba 25 rokov a už si preskákal vo futbale veľa.

23 h
Peter vo videoklipe.

Petra inšpirovala k textu tragédia. Na Oravskej priehrade sa utopili bratranci.

24. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

18 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

23 h

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

13 h

Už ste čítali?