Pripomínajú teplo domova. Majú spoločnú jednu častú ingredienciu – zemiaky. V tomto roku sa dostáva tejto plodine zvláštnej pozornosti. Organizácia spojených národov považuje zemiaky za jednu z možností, ktorá by mohla pomôcť odvrátiť hlad v rastúcej ľudskej populácii. Vyhradila im rok 2008.
Exotika sa udomácnila
Zemiaky (ľuľok zemiakový) majú svoj pôvod v oblasti dnešného Peru, kde ich poznali už pred 4 - 5 tisíckami rokov. Do Európy ich priviezli zo svojich zámorských ciest ako exotickú plodinu Španieli. Na Slovensko sa zemiaky dostali pravdepodobne okolo roku 1654.
Ako pre naše noviny uviedla historička Andrea Paráčová, k všeobecnému rozšíreniu zemiakov na Slovensku došlo v druhej polovici 18. a na začiatku 19. storočia. Stali sa dôležitou pestovateľskou plodinou a súčasťou jedálnička ľudu, na neúrodnej Orave či Kysuciach zvlášť. O ich pestovaní a hodnote sa môžeme dozvedieť aj z testamentov - napr. v roku 1812 sa 20 meríc zemiakov, ktoré ostali po istom hospodárovi, cenilo na 120 zlatých (merica = 53, 332 554 l).
Zemiaky sa využívali aj na kŕmenie hospodárskych zvierat. Ich sadeniu a zberu bola na Orave vždy venovaná veľká pozornosť. Sadenie sprevádzali rôzne magické úkony a modlitby, ktoré mali zabezpečiť prosperitu hospodárstva a dobrú úrodu.
Z encyklopédie sa dozvedáme, že v minulosti sa zemiaky sadili len „po motyke“, do dobre vyhnojeného záhona, počas vegetácie ich gazdovia rušali, ohŕňali, po žatve (i mlatbe) sa začali kopať. Najnovšie sadia zemiaky za pluhom a ohŕňajú oborávakmi. Zemiakom sa dobre darilo v rúbaniskách, v odpočinutých pôdach. Vňať po dozretí zemiakov Oravci ožíňali, sušili na ostrvách a skŕmili dobytkom. Pri kopaní zemiaky triedili (hrubé, drobné, zaťínki), uskladňovali voľne vysypané v pivniciach, v cárkoch. Zemiaky boli a sú významnou súčasťou stravy Oravcov.
Jeme ich menej
Podľa agentúry FAO patria k najväčším konzumentom zemiakov Bielorusi (337,9 kg na osobu a rok), Kirgizi (152,2 kg), Rusi (141,9 kg). Na Slovensku ich spotreba mierne klesá, pohybuje sa momentálne okolo 60 kilogramov na obyvateľa ročne. Následkom súčasného životného štýlu „instantných“ technológií a rýchlych jedál sa ďalší nárast spotreby zemiakov nepredpokladá, aj keď je ich cena pre spotrebiteľa priaznivá. Ide o celosvetovú tendenciu. Stúpa, naopak, spotreba cestovín.
Približne 52 % svetovej produkcie zemiakov sa využíva ako potravina, 34 % ako krmivo, 11 % tvoria sadbové zemiaky a 3 % sa spracúvajú v priemysle na škrob a lieh. Medzi najväčších producentov tejto komodity patrí Čína, nasleduje Rusko a India.
Na Slovensku plocha pestovaných zemiakov zaberá približne 1,7 % celkovej výmery ornej pôdy (podľa údajov z roku 2005).
Sú zdravé
Zemiaky obsahujú vysoké množstvo karotenoidov, schopných likvidovať a odstraňovať z tela poškodené bunky. Sú tiež zdrojom vitamínu E, ktorý je nevyhnutnou formou prevencie pred vplyvom voľných radikálov. Zemiaky zásobujú telo aj vitamínom C. Ich konzumáciou si zabezpečíme aj prísun draslíka. Ten je nevyhnutný pre správne fungovanie svalovej hmoty, predovšetkým pre kontrakcie svalov, ďalej pre prenosy nervových vzruchov, zdravé kosti, udržanie optimálnej hladiny vody v organizme a normálny krvný tlak. Obsahuje aj ďalšie minerály ako horčík, železo, zinok.
Jeden priemerne veľký zemiak údajne dodá organizmu 10 % dennej potreby vlákniny. Má schopnosť zasýtiť, preto je vhodný aj pri redukčnej diéte. Quercetín, fytonutrient nachádzajúci sa v tejto plodine, sa ukázal ako pomocník v boji proti alergiám, sennej nádche či astme. Zemiaky si teda pozornosť a miesto na našom stole právom zaslúžia.
NÁŠ TIP
Ľahšiu a zdravšiu prípravu zemiakov docielime konzumovaním v šupke. Práve v nej sa nachádza vysoké množstvo spomenutých vitamínov a minerálov.
Ideálne sú pečené v rúre s pridaním trochy olivového oleja. Kvalitný rastlinný tuk zároveň pomáha organizmu vstrebať vitamíny, obsiahnuté v potrave.
Skvelou večerou sú zemiaky zmiešané s hrudkovým tvarohom a zeleninový šalát, alebo podávané so zákvasom.