Sobota, 6. marec, 2021 | Meniny má Radoslav, RadoslavaKrížovkyKrížovky

Čo sa dobre predáva, nemusí byť najlepšie

Viac ako šesť desiatok medov a dve desiatky medovín hodnotili na 2. medovom festivale odborníci, aj laici.

Zlatý škapuliar - cenu pre víťazov súťaže – si napokon neodniesol žiaden z oravských včelárov, no v konkurencii kolegov z „medonosnejších“ oblastí to nie je nič nezvyčajné.
„Toho roku sme sa rozhodli hodnotiť medy v dvoch kategóriách – medovicový a kvetový. Ide o rozdielne medy, preto tá voľba,“ povedal nám predseda Spolku včelárov Slovenska Pavol Kameník. Laicky povedané: medovicový med včely vyprodukujú, keď robotnice pracujú v medujúcej hore, kvetový je z najrôznejších druhov kvetov. „Na Orave platí, že ľudia najradšej kupujú tmavý med, je to jednoducho v nich. Napríklad agátový, ktorý patrí k najkvalitnejším, je u nás na okraji záujmu, hoci by to malo byť naopak...“
Odborní degustátori napokon rozhodli, že víťazom v kategórii medovicové medy sa stal Jozef Zumrík z Lemešian, najlepší kvetový med priniesol do Trstenej Jozef Korem z Prešova a recept na najlepšiu medovinu má Jozef Toma zo Smižian.
Zaujímali sme sa aj o vplyv kvality medu na pečenie medovníkov. Veľa o tom vie medovnikár Peter Kováčik z Námestova, ktorý sa aj s manželkou výrobou medovníkov živí.
„Ak máte kvalitný med, medovník je krásne zlatohnedý. Podľa toho aj rozoznáte v obchode či na jarmoku pravý medovník – ak nemá krásnu živú farbu, nie je to medovník, skôr perník,“ hovorí medovnikár. „Môj recept na medovník nie je žiadnym tajomstvom, dám ho komukoľvek, kto sa naň spýta. No často sa stretávam s tým, že potom mi dotyčný zavolá a posťažuje sa, že som mu nedal dobrý recept, lebo keď podľa neho napiekli, nebolo to to isté... Ale to nikdy nemôže byť to isté. Keď vkladáte so úst medovník, s ním vstrebávate aj okolitú atmosféru, napríklad čaro Vianoc, Veľkej noci, jarmoku či takéhoto festivalu. A tú si doma už za žiadnych iných okolností nedokážete vytvoriť. Taký bol napríklad aj prípad zákazníka, ktorý robil koštovku môjho medovníka na nejakom zimnom podujatí. Keď sa sťažoval, že nemá ten správny recept, povedal som mu, že ak si dá medovník do mrazničky, a až potom ho skúsi jesť, bude rovnaký, ako v čase koštovky... Ale iba takmer rovnaký.
Na medovom festivale v Trstenej predminulý víkend uviedli do života novú spolkovú zástavu. Dominoval jej portrét Štefana Závodníka – prvého zakladateľa včelárskeho spolku. Š. Závodník založil aj Spolok striezlivosti, prvý spolok v Uhorsku vôbec, či ružencový spolok, ktorého členovia sa zaprisahali, že nebudú piť alkohol. Niektorí ”figliari” obišli prísahu tým, že si naliali pálenku na misu a jedli lyžicou, teda nepili. Bol spoluzakladateľom Tatrína, spolupracovníkom Štúrových Slovenských národných novín, Orla Tatranského, Hurbanových Slovenských pohľadov, stál pri založení spolku s. Vojtecha... Keď ani po šiestich rokoch maďarská vrchnosť neschválila stanovy prvého slovenského spolku včelárov, Štefan Závodník to vzdal. Jeho dielo a snahu však nezabudli včelári doteraz – toho dôkazom je aj nová zástava Spolku včelárov Slovenska.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  2. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  3. Nové číslo Historickej revue
  4. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  7. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  8. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  9. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  1. Svieže jarné ceny v PLANEO Elektro sú aj v marci extra výhodné
  2. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  3. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  4. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  5. Nové číslo Historickej revue
  6. Veolia dostala exkluzívne do správy projekt SKY PARK
  7. AS EUBA vyhlasuje protest proti novele zákona o VŠ
  8. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  9. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  10. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 21 273
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 13 226
  3. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 11 396
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 10 409
  5. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 9 271
  6. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 9 202
  7. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 8 324
  8. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj 7 503
  9. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 6 512
  10. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 222
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Ročenka Oravskej Lesnej

Obsahuje nielen najdôležitejšie udalosti v predchádzajúcom roku, ale aj zaujímavé životné príbehy či históriu našej obce.

3 h
Veľkej obľube sa teší kultúrne podujatie od Kenezu po Kňažiu.

Radnica má na tento rok vyčlenených 180-tisíc eur na dotácie pre šport, kultúru aj sociálnu oblasť.

11 h
V Oravskej poliklinike je vakcinačné centrum.

Vakcinačné centrum je v každom oravskom okrese. Uvidíme, či budú mať dostatok vakcín.

5. mar
Prášok využijú aj v centre pre rodiny a deti v Istebnom.

Rovnaký sponzor daroval na jar minulého roku viac ako tisíc litrov tekutého mydla.

5. mar

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mal iba 46 rokov. Štátna opera v Banskej Bystrici stráca výraznú osobnosť.

5. mar

Budova patrí medzi najhodnotnejšie domy v Dolnom meste. Už roky je však fasáda v havarijnom stave. Majitelia sa menia.

5. mar

Hasiči zasahovali na zvolenskom sídlisku.

5 h

Muž si údajne v aute strelil brokovnicou do hrudníka.

13 h

Už ste čítali?