NOVOŤ. Oplatilo sa. Organizátori aj návštevníci sa v nedeľu tešili z hojnej návštevy, aj z krásneho počasia. Slnko vadilo hádam len vystaveným syrovým výrobkom, na ktorých si mohli návštevníci oči vyočiť. Najviac obdivu zožal kôš plný syrových ruží od Novoťanky Marty Kocúrovej, vďaka ktorému podujatie doslova „rozkvitlo“. Oštiepkarsku tradíciu tu reprezentoval už tradične Albín Bystričan. No zahanbiť sa nedali ani ostatní súťažiaci, diváci žasli aj nad umením a fantáziou Jozefíny Mikolajčíkovej, Emílie Kuchťákovej, Margity Cromuľákovej, Jany Murínovej, Márie Ročákovej, Jozefíny Durčákovej, Kristíny Račákovej či Františka Sochuľáka.
Odbornú komisiu, hodnotiacu v jednej kategórii krásu a v druhej kategórii chuť a kvalitu syrových výrobkov gazdín a gazdov viedol skúsený porotca európskych syrárskych súťaží, niekdajší riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského, dnes už dôchodca Karol Herian. Podľa jeho slov sú takéto súťaže úžasné a ich organizátorom treba fandiť: „Treba si udržať to, čo je dobré, špecifické, regionálne, vaše. Je to niečo, čím sa môžete chváliť celému svetu. Ak by vaši drobní výrobcovia dokázali vytvoriť vlastné združenie a zariadili si územnú ochranu týchto výrobkov v rámci EU, bolo by to výborné. A určite by bol po jedinečnej mliečnej, jemne údenej chuti ich výrobkov veľký dopyt.“
Ako sme sa však od K. Heriana dozvedeli, územná ochrana EÚ si vyžaduje od syrárov mimo-riadnu trpezlivosť – celý proces trvá niekedy aj viac ako tri roky a je administratívne náročný. Naproti tomu, syrári by si mohli v rámci ochrany špecifikovať aj iný, originálny spôsob výroby, než bežne predpísané „sterilné“ podmienky mliekarní.
Podrobnejšie si o podujatí prečítate v budúcom čísle.