Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Prisnilo sa mu, že bude zmrzlinárom

Výrobe a spoznávaniu tajomstiev obľúbenej mrazenej lahôdky zasvätil Ladislav Callo už takmer 20 rokov svojho života.


To, že sa bude venovať zmrzlinárčeniu, sa mu vraj raz prisnilo. “Spolu s bratom sme vyštudovali hotelovú školu. Náš otec bol dlhé roky riaditeľom hotela, veľa času sme strávili s ním. Týmto smerom sme sa mali v budúcnosti uberaťaj my. No pred 18 rokmi som mal sen, v ktorom som sám seba videl, ako predávam zmrzlinu. Rozhodol som sa ísť si tvrdo za svojím snom,” rozpráva zmrlinár. Na výrobu zmrzliny sa podujal so svojou manželkou. Začiatky neboli ľahké, no nevyhnutné pre získanie potrebných skúseností. “Pamätám si, aké ťažké bolo zohnať receptúru na výrobu zmrzliny. Nikto z vtedajších zmrzlinárov nám ju nechcel predať. Nakontaktoval som sa teda na veľmi dobrého priateľa z Brezna, ktorý nám pomohol získať recept. Do jeho kúpy sme investovali nemalé peniaze. Nanešťastie sme zistili, že receptúra nespĺňa ani základné kritériá na to, aby sme zmrzlinu mohli nazvať zmrzlinou.” Mladý pár si na svoje prvotné podnikateľské aktivity požičal peniaze od rodičov. Keď Callovci dokázali vyrobiť akú-takú zmrzlinu, bolo ju treba predať. Investovali teda do kúpy boxu na uskladnenie zmrzliny. Ich prvý predajný stánok so zmrzlinou stál v Párnici. “Priamo na mieste sme s hrôzou zistili, že ten box nie je boxom na zmrzlinu, ale len na chladenie nápojov. Proste nás podviedli,” spomína na neľahké časy Ladislav. “Tú zmrzlinu sme vtedy rýchlo porozdávali ľuďom, kým z nej ešte niečo bolo.”
Výroba zmrzliny prešla za tie roky výraznou zmenou. Spočiatku ju Callovci varili vo veľkom hrnci, bežne používanom v zariadeniach školského stravovania. Dávali do nej čerstvé vajcia. „Bielky sme oddelili od žĺtkov. Žĺtka šli do varenia, bielka sme za surova primiešavali priamo do stroja so zmrzlinovou hmotou.“ Keďže na výrobu sa používali surové vajcia, nakazenie, napríklad salmonelózou, bolo oveľa pravdepodobnejšie ako dnes. V súčasnosti sa zmrzlina vyrába dvomi spôsobmi – studenou a teplou cestou. „Zmrzlina vyrábaná za studena nie je tepelne upravená, teda pasterizovaná. Pri výrobe teplou cestou, ktorú uprednostňujem aj ja, sa zmrzlinový krém pasterizuje a následne rýchlo schladí. Hmotu zamrazíme na mínus 18 stupňov Celzia. Takto spracovaná zmrzlina potom vydrží aj polroka,“ vysvetľuje proces vzniku zmrzliny Ladislav. Zmrzlina na jazyku má podľa jeho slov mínus 12 stupňov Celzia.
Vo všeobecnosti možno zmrzlinu rozdeliť na smotanovú a ovocnú. Každá z nich sa u ľudí teší rôznej obľube. “Je to zaujímavé, závisí to predovšetkým od toho, aké je momentálne ročné obdobie. V zime sú obľúbenejšie sladké, smotanové druhy, v letnom období sú to skôr kyslejšie a osviežujúcejšie ovocné zmrzliny.”
Callovci vyrábajú až 63 druhov zmrzliny. Za dlhé roky pôsobenia v zmrzlinárskom fachu si vytvorili odberateľskú sieť po celom Slovensku. Ak ste milovníkmi prirodzených chutí, L. Callo odporúča vyberať si skôr z menej farebných druhov zmrzliny. Čím má totiž mrazený krém výraznejšiu farbu, tým je pravdepodobnejšie, že sa v ňom nachádzajú umelé farbivá. Zaujímavosťou je, že oravský zmrzlinár dokáže konzumentovi zhotoviť zmrzlinu priamo „na mieru“. “Pozriem sa na človeka, prípadne si zistím jeho chute a podľa toho mu namiešam zmrzlinu presne pre neho. Zmrzinu podľa jej majiteľa aj pomenujem. Jedna sa napríklad volá Nočný Dolný Kubín. Má príchuť mesta v nočných hodinách...“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 266
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 488
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 736
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 971
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 910
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 633
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 815
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 732
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 593
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 925
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Župné nemocnice v Žilinskom kraji už majú covidové oddelenia plné

Jedna vec je vyčleniť lôžka a techniku, druhá zohnať k nim odborný personál.

Hornooravská nemocnica v

Všetky kontaktné pracoviská polície sú od dnes zatvorené

Od zajtra, 28. októbra, sú na celom Slovensku zatvorené aj klientské centrá a Katastrálne odbory Okresných úradov vrátane podateľní.

Všetky kontaktné pracoviská polície určené pre verejnosť sú zatvorené do odvolania.

Stredoslovenská energetika, a.s., prijíma nové preventívne opatrenia

S účinnosťou od 26. októbra 2020 do odvolania SSE, z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie, zatvára svoje zákaznícke centrá pre verejnosť.

Tanečník Kristián: Spočiatku sa ma pýtali, prečo nehrám futbal

Kristián Šimko z Klina má 12 rokov, chce dobyť tanečný parket.

Kristián na festivale Tanečno.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Už ste čítali?