Štvrtok, 23. september, 2021 | Meniny má ZdenkaKrížovkyKrížovky

Prisnilo sa mu, že bude zmrzlinárom

Výrobe a spoznávaniu tajomstiev obľúbenej mrazenej lahôdky zasvätil Ladislav Callo už takmer 20 rokov svojho života.


To, že sa bude venovať zmrzlinárčeniu, sa mu vraj raz prisnilo. “Spolu s bratom sme vyštudovali hotelovú školu. Náš otec bol dlhé roky riaditeľom hotela, veľa času sme strávili s ním. Týmto smerom sme sa mali v budúcnosti uberaťaj my. No pred 18 rokmi som mal sen, v ktorom som sám seba videl, ako predávam zmrzlinu. Rozhodol som sa ísť si tvrdo za svojím snom,” rozpráva zmrlinár. Na výrobu zmrzliny sa podujal so svojou manželkou. Začiatky neboli ľahké, no nevyhnutné pre získanie potrebných skúseností. “Pamätám si, aké ťažké bolo zohnať receptúru na výrobu zmrzliny. Nikto z vtedajších zmrzlinárov nám ju nechcel predať. Nakontaktoval som sa teda na veľmi dobrého priateľa z Brezna, ktorý nám pomohol získať recept. Do jeho kúpy sme investovali nemalé peniaze. Nanešťastie sme zistili, že receptúra nespĺňa ani základné kritériá na to, aby sme zmrzlinu mohli nazvať zmrzlinou.” Mladý pár si na svoje prvotné podnikateľské aktivity požičal peniaze od rodičov. Keď Callovci dokázali vyrobiť akú-takú zmrzlinu, bolo ju treba predať. Investovali teda do kúpy boxu na uskladnenie zmrzliny. Ich prvý predajný stánok so zmrzlinou stál v Párnici. “Priamo na mieste sme s hrôzou zistili, že ten box nie je boxom na zmrzlinu, ale len na chladenie nápojov. Proste nás podviedli,” spomína na neľahké časy Ladislav. “Tú zmrzlinu sme vtedy rýchlo porozdávali ľuďom, kým z nej ešte niečo bolo.”
Výroba zmrzliny prešla za tie roky výraznou zmenou. Spočiatku ju Callovci varili vo veľkom hrnci, bežne používanom v zariadeniach školského stravovania. Dávali do nej čerstvé vajcia. „Bielky sme oddelili od žĺtkov. Žĺtka šli do varenia, bielka sme za surova primiešavali priamo do stroja so zmrzlinovou hmotou.“ Keďže na výrobu sa používali surové vajcia, nakazenie, napríklad salmonelózou, bolo oveľa pravdepodobnejšie ako dnes. V súčasnosti sa zmrzlina vyrába dvomi spôsobmi – studenou a teplou cestou. „Zmrzlina vyrábaná za studena nie je tepelne upravená, teda pasterizovaná. Pri výrobe teplou cestou, ktorú uprednostňujem aj ja, sa zmrzlinový krém pasterizuje a následne rýchlo schladí. Hmotu zamrazíme na mínus 18 stupňov Celzia. Takto spracovaná zmrzlina potom vydrží aj polroka,“ vysvetľuje proces vzniku zmrzliny Ladislav. Zmrzlina na jazyku má podľa jeho slov mínus 12 stupňov Celzia.
Vo všeobecnosti možno zmrzlinu rozdeliť na smotanovú a ovocnú. Každá z nich sa u ľudí teší rôznej obľube. “Je to zaujímavé, závisí to predovšetkým od toho, aké je momentálne ročné obdobie. V zime sú obľúbenejšie sladké, smotanové druhy, v letnom období sú to skôr kyslejšie a osviežujúcejšie ovocné zmrzliny.”
Callovci vyrábajú až 63 druhov zmrzliny. Za dlhé roky pôsobenia v zmrzlinárskom fachu si vytvorili odberateľskú sieť po celom Slovensku. Ak ste milovníkmi prirodzených chutí, L. Callo odporúča vyberať si skôr z menej farebných druhov zmrzliny. Čím má totiž mrazený krém výraznejšiu farbu, tým je pravdepodobnejšie, že sa v ňom nachádzajú umelé farbivá. Zaujímavosťou je, že oravský zmrzlinár dokáže konzumentovi zhotoviť zmrzlinu priamo „na mieru“. “Pozriem sa na človeka, prípadne si zistím jeho chute a podľa toho mu namiešam zmrzlinu presne pre neho. Zmrzinu podľa jej majiteľa aj pomenujem. Jedna sa napríklad volá Nočný Dolný Kubín. Má príchuť mesta v nočných hodinách...“

Najčítanejšie na My Orava

Inzercia - Tlačové správy

  1. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  2. Nová certifikovaná káva na vašich obľúbených čerpacích staniciac
  3. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  4. Môžu byť kancelárie pripravené na budúcnosť?
  5. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  6. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  7. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  9. K online predplatnému teraz získate DIGI GO na 6 mesiacov zdarma
  10. Znalec slovenského brandy
  1. Spravte si zásoby zdravia
  2. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  3. Nevedomosť poslancov opäť zhorší podmienky pre zamestnancov
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. Na ropnej plošine sa len pracuje a spí
  6. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  7. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  8. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  9. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  10. K online predplatnému teraz získate DIGI GO na 6 mesiacov zdarma
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 10 191
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 448
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 4 305
  4. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 745
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 642
  6. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 101
  7. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 639
  8. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 279
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 2 278
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 252

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Alžbeta Szomolaiová: Hrad Divín
  3. Jozef Javurek: Ako sme našli Budzogáň
  4. Patrik Tulinský: § 353 TZ - Ohrozenie dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Z čoho boli obvinení Monika Tódová a Konštantín Čikovský
  5. Ján Valchár: Horúčka, s ktorou nič nerobíme, vedie...k článku Renáty Zelnej
  6. Inštitút strategických politík: Koniec iránskej izolácie vďaka pripojeniu Teheránu k Šanghajskej organizácii spolupráce
  7. Martin Dorčák: Náhradná výhra pre Zuzanu áno, pre záchranára v službe nie
  8. Tupou Ceruzou: 3. vlna
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 25 770
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 17 242
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 947
  4. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 074
  5. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 625
  6. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 4 402
  7. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 757
  8. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne 3 565
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Študentky Strednej zdravotníckej školy nemocnicu potrebujú na vzdelávanie.

Petíciu za Dolnooravskú nemocnicu podpísalo za deväť dní viac ako 22-tisíc ľudí.


42m
Policajti sa viac zamerajú na dodržiavanie protiepidemických opatrení v prevádzkach a na podujatiach.

Z hraníc sa presunuli do prevádzok a na podujatia.


45m

Fyzická odolnosť, zdatnosť a celkovo fyzické zdravie sa postupne vyvíjajú už od útleho veku, preto je dôležité včasné podchytenie nesprávnych návykov a nastavenie správnej terapie, ktorá ich odstráni.


2 h
Zľava Mário Košút, Martin Rusina a Pavol Bakoš.

Šiesty ročník sa netradične konal v sobotu.


5 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nad Horehroním sa už Nízke Tatry belejú.


20 h

Situácia sa zhoršuje, v nemocnici sú zakázané návštevy, výnimkou sú ťažko chorí pacienti.


22. sep

Nitriansky kraj od 27. septembra očervenie.


22. sep

Podľa nemocnice ide o jediný a zatiaľ najbezpečnejší spôsob následnej identifikácie pacienta.


TASR 22. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Alžbeta Szomolaiová: Hrad Divín
  3. Jozef Javurek: Ako sme našli Budzogáň
  4. Patrik Tulinský: § 353 TZ - Ohrozenie dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Z čoho boli obvinení Monika Tódová a Konštantín Čikovský
  5. Ján Valchár: Horúčka, s ktorou nič nerobíme, vedie...k článku Renáty Zelnej
  6. Inštitút strategických politík: Koniec iránskej izolácie vďaka pripojeniu Teheránu k Šanghajskej organizácii spolupráce
  7. Martin Dorčák: Náhradná výhra pre Zuzanu áno, pre záchranára v službe nie
  8. Tupou Ceruzou: 3. vlna
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 25 770
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 17 242
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 947
  4. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 074
  5. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 625
  6. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 4 402
  7. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 757
  8. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne 3 565
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu