DOLNÝ KUBÍN. Zo 140 doručených vzoriek vajec pochádzali z nášho regiónu dve. Zeleninu zastupovalo päť vzoriek z Oravy z celkového počtu 95.
Akciu, ktorá bola určená pre drobnochovateľov a pestovateľov, vyhlásilo Ministerstvo pôdohospodárstva SR. Vzorky vajec a zeleniny mohli Slováci priniesť priamo do štátneho veterinárneho a potravinového ústavu, alebo do najbližších regionálnych veterinárnych a potravinových správ, odkiaľ ich zvoznými linkami priviezli do ústavu. ”Keďže akcia sa koná po prvý raz, ľudia si ju ešte len oťukávajú. Myslím si, že postupne sa ich záujem bude zvyšovať,” povedala nám riaditeľka ŠVPÚ Mária Kantíková.
Chovatelia využili možnosť dať vyšetriť vajcia z vlastných chovov na prítomnosť salmonely. Pracovníci ústavu kontrolovali stopy salmonelózy v škrupine a vo vaječnom obsahu. Výsledky nepreukázali vo vzorkách pozitívny nález. Zeleninu zase testovali na obsah dusičnanov. V prvom termíne akcie, ktorý zahŕňal 21. kalendárny týždeň, bolo na dolnokubínsky ústav doručených 40 vzoriek z takmer všetkých regiónov Slovenska. Išlo o hlávkový šalát, zemiaky, reďkovky, paradajky, cibuľu, pór, mrkvu, petržlen, červenú repu, šťavel a kaleráb. Z celkového počtu nevyhovovala stanoveným limitom len jedna vzorka, a to červenej repy, u ktorej hodnota dusičnanov vysoko prevýšila povolenú normu.
Obyvatelia môžu o podobné vyšetrenia požiadať aj počas iných dní v roku, no za kontrolu si už musia zaplatiť. Otestovanie zeleniny stojí 1500 a vajec 380 korún. Akcia ministerstva pôdohospodárstva skončila minulý týždeň.
Autor: SM