Nikolaj Kočnev vysadil topinambury na malom poli blízko Dolného Kubína. Uplynulý týždeň už úrodu oravských topinamburov zberal špeciálne upravený kombajn.
„Zo šiestich odrôd, ktoré sme vlani vysadili na výskumnom políčku, sa v našich podmienkach ujali štyri. Jedna z neujatých odrôd slabo zarodila, druhá síce má vysokú vňať, aj dobrú úrodu, ale má „fúzy“, ktoré by pri následnom spracovaní robili problém. Bola by vhodná na kŕmne účely, ale nie na spracovanie v potravinárstve, o ktoré nám prioritne ide,“ povedala manažérka spoločnosti, ktorá sa pestovaniu topinamburov na Orave venuje. Odborník na sladké zemiaky, ako sa topinamburom hovorí, Nikolaj Kočnev, prišiel skontrolovať úrodu na Slovensko v marci. S prekvapením zistil, že jedna sorta, ktorá v moskovskej oblasti nikdy nekvitne, tu zakvitla. Zber zemiakov bol naplánovaný práve na príchod N. Kočneva. Plán však zmarilo nepriaznivé počasie. Zber topinamburov sa tak presunul až na polovicu apríla. Hneď po ňom by sa mala plodina opäť zasadiť. „Tento rok budeme sadiť aj na ďalších poliach. Pestovanie topinamburu rozširujeme i do Kysúc, kde máme vyčlenených 20 hektárov pôdy,“ vraví D. Oberučová. Topinambury sa sadia koncom marca alebo v apríli a zbierajú sa od jesene do jari. „Pre zber kombajnom je však výhodnejší jarný termín. Používame kombajn, ktorý je špeciálne upravený na zber tejto plodiny. Je to patent akademika Kočneva. Ide v podstate o klasický zemiakový kombajn, len niektoré jeho časti sú zhotovené tak, aby mohol zo zeme vyberať topinambury,“ vysvetľuje D. Oberučová. Výrobky z topinamburu predávané na Slovensku, sú zatiaľ dovážané zo zahraničia. Postupne by sa k nim mali pridať tie, ktoré sú vyrobené z topinamburov dopestovaných na Orave. Firma zaoberajúca sa pestovaním a distribúciou tejto plodiny nadviazala spoluprácu s konzervárňami v Rimavskej Sobote, kde vyrábajú džemy. Časť úrody sa už nachádza v ich skladoch a čaká na spracovanie. „Dovážané džemy obsahujú 90% topinamburov a 10% pridaného ovocia. My chceme tieto džemy robiť s malinou, šípkou a drienkou,“ prezradila nám Daniela Oberučová.
Topinamburu sa hovorí aj sladký, indiánsky alebo židovský zemiak. Židovský preto, lebo Židia medzi prvými prišli na to, aké vzácne živiny táto rastlina obsahuje. Pochádza zo Severnej Ameriky. Názov dostal podľa indiánskeho kmeňa Tupinamba. Topinambur mnohí považujú za rastlinu 21. storočia. Jeho využitie je totiž rozmanité. Vrchná časť rastliny slúži na kŕmenie hospodárskych zvierat, využíva sa i v energetickom priemysle. Hľuza plodiny sa v potravinárstve cení pre výnimočné výživové hodnoty. Vyrába sa z nej múka, sirup, džemy, ale aj cukríky. Je vhodná pre diabetikov. Pestovanie topinamburov si nevyžaduje žiadne hnojenie, použitie pesticídov a iných chemických prípravkov. Ich korene siahajú do hĺbky troch metrov, nad zemou vyrastajú do výšky troch až štyroch metrov. Vo svete existuje až 345 rôznych odrôd tohto zemiaka.