Sobota, 15. máj, 2021 | Meniny má ŽofiaKrížovkyKrížovky

Chalupa so ženíchom, aj trojrozmerná hasička

VÝZDOBA BYTOV, koláčov či medovníkov sa vo všeobecnosti spája predovšetkým s nežnejším pohlavím. Ženy vraj majú pre takéto práce väčší cit, ale hlavne trpezlivosť. V rodine Kováčikovcov – medovnikárov z Námestova – však s touto „sladkou” prácou začala prá


ve hlava rodiny - Peter Kováčik.
Manželia Peter a Gabriela pracovali pôvodne ako učitelia. Ako však sami s úsmevom tvrdia, pri učiteľských platoch boli nútení niečím si aspoň trošku privyrobiť. Začali teda s výrobou medovníkov. Postupne práce pribúdalo, objednávky sa zvyšovali a Kováčikovci zistili, že takáto práca ich napĺňa. Odišli teda zo školstva a pustili sa naplno do pečenia sladučkých dobrôt. „Je to omnoho kľudnejšia práca. A hoci sa hovorí, že človek musí mať pri niečom takomto maximálne pevné nervy, určite nemusia byť také pevné, ako v škole,” hovorí s úsmevom pani Gabriela. „Ukľudňuje vás to, a ak vidíte, že sa vám nedarí, jednoducho to necháte tak a nič sa nestane. Zatiaľ čo pri žiakoch sa niečo takéto nedá,” pridáva sa k manželke Peter. Začiatky, tak ako v každej novej práci, boli veľmi ťažké. Kováčikovci totiž nenavštevovali žiadny medovnikársky kurz, nestýkali sa ani s ľuďmi, ktorí by im o tejto práci mohli povedať čosi viac. Naučiť sa museli všetko sami. A ako zhodne tvrdia, nebolo to jednoduché, ale aspoň sa postupne naučili vyvarovať viacerých chýb.
Prvá sa rozsypala
S myšlienkou pečenia medovníkov prišiel domov Peter. Ako spomína, bolo to pre viacerými rokmi a priviedla ho k tomu jedna návšteva Martina. „V Martine bývali za socializmu, koncom osemdesiatych rokov, výstavy pre deti. V tom čase boli v budovách, ktoré slúžili ako čistiarne, politické výklady. Martinská čistiareň ma zaujala, pretože z výkladu sa na okoloidúcich neusmieval Lenin, ale obrovská me-dovníková chalúpka so všetkými možnými detailami – nechýbali tam stromy, kríky, lavičky, psia búda ani pes. Veľmi ma to zaujalo, pretože z toho sálalo svetlo a teplo. Povedal som si, že keď prídem domov, určite niečo podobné urobím deťom,” spomína Peter na prvé stretnutie s medovníkmi. Ako si naplánoval, tak aj urobil. Na Vianoce upiekol a ozdobil svoju prvú, oficiálnu chalúpku. Manželia s úsmevom spomínajú, aká sa im vtedy zdala nádherná, dokonalá a jedinečná. S odstupom času sa však na svoj prvý výtvor pozerá Peter dosť skepticky. „Pred touto vianočnou som však urobil ešte jednu chalúpku, takú maličkú. Po návrate z Martina som bol rozhodnutý, že ju urobím, tak som sa večer pustil do pečenia. Schoval som ju do skrine. Ráno som ju chcel ukázať rodine, no keď som otvoril skriňu, našiel som už len jednotlivé časti. Rozpadla sa.”

Skryť Vypnúť reklamu

Najskôr manžel, potom manželka
Gabriela k tejto „piplavej” robote nemala zo začiatku žiadny vzťah. Nič ju k pečeniu, a k zdobeniu už vôbec, neťahalo. Postupne si však k medovníčkom našla cestu aj ona. „Najskôr začal manžel piecť len pre naše deti. Zo začiatku som mu ani nepomáhala, nemala som k tomu vzťah. Najviac, čo som s medovníkmi urobila, bolo ich zabalenie. Ale tam to končilo. Keď však začal mať manžel viac objednávok, bolo mi ľúto nechať ho v tom samého. Pustila som sa teda aspoň do bodkovania medovníkov. A postupne, ani neviem ako, som sa do zdobenia dostala úplne,” spomína Gabriela.

Hasičku? Nikdy viac!
Dnes sa Peter venuje hlavne pečeniu týchto sladkých dobrôt. Zdobenie ostalo na manželke. Vymiesiť tuhé cesto z niekoľkých kilogramov múky s množstvom ďalších ingrediencií je totiž pre ženu veľmi namáhavé. Hlavne vtedy, ak medovníky nepečú len na Vianoce či Veľkú noc, ale počas celého roka. „Dobré cesto je tvrdé ako hlina, z ktorej sa vyrábajú krčiažky. Preto miesenie, vaľkanie, vykrajovanie a pečenie ostáva na mne a zdobenie má väčšinou na starosti manželka,” hovorí medovnikár.
Z ich dielne vychádzajú rôzne zaujímavé kúsky. Začínali chalúpkami a trojrozmernými vecami. Dnes sa však venujú hlavne výrobe srdiečok, zvieratiek pre deti, z vianočných motívov prevládajú hviezdičky, stromčeky, vo veľkonočných sa objavujú najmä vajíčka, zajace a sliepky. Počas celého obdobia, čo sa Kováčikovci naplno venujú výrobe medovníkov, mali aj zopár netradičných objednávok. „Raz sme vyrábali obrovskú medovníkovú chalúpku, v ktorej bolo všetko možné, samozrejme aj ženích a nevesta. Tešili sme sa z toho, pretože to bolo niečo iné, aj keď bola jej výroba veľmi ťažká a zdĺhavá. Mimoriadne zvláštnu objednávku sme pred niekoľkými rokmi dostali aj od jednej nevesty, ktorá si brala hasiča. Chcela, aby sme jej upiekli priestorové hasičské auto. Súhlasil som, no už by som niečo také nikdy nezobral. Robiť zaoblené tvary auta z tvrdého medovníka je neuveriteľne náročné,” dodáva Peter.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  2. Videli ste, čo sa stane s vašim SUV po 100.000 kilometroch?
  3. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  4. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  5. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  6. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom
  7. Vyberte sa s nami na vandrovku, navštívime Spišský hrad a Levoču
  8. Prečo Slováci nemajú rezervy?
  9. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  10. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  1. Ľudia vymieňajú autá za elektrobicykle. Záujem v Trenčíne rastie
  2. Opäť štartuje projekt Futbal v meste
  3. Videli ste, čo sa stane s vašim SUV po 100.000 kilometroch?
  4. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  5. Atos stavia v Bulharsku nový špičkový superpočítač EuroHPC
  6. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  7. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  8. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  9. Budějovický Budvar je posledný český národný podnik
  10. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom
  1. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 15 731
  2. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 11 775
  3. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku 9 820
  4. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 9 485
  5. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 8 579
  6. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 6 938
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 6 806
  8. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus® 6 198
  9. Zaujímavé príležitosti po kríze. Analytici radia, kam investovať 5 614
  10. Hľadáte firmu na predaj? Poradíme vám, ako ju nájsť 5 574
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Núdzový stav na Slovensku sa skončí uplynutím 14. mája.

Podľa vlády už nie je potrebný. Súčasťou je zrušenie zákazu vychádzania a zhromažďovania.

9 h
V autobusoch spoločnosti ARRIVA je možné na Orave a Liptove platiť mobilom.

Novinka je ďalším benefitom v modernizácii verejnej dopravy. Má pomôcť prilákať cestujúcich na Orave späť do autobusov.

10 h
Futbal na Orave fanúšikom chýba.

Oravský futbalový zväz bude chcieť uzavrieť aspoň polovicu súťaže. Je to najspravodlivejšie.

10 h
Rozkvitnuté trávniky v Dolnom Kubíne.

Podobnú výzdobu nemá žiadne mesto na Slovensku.

13 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Medvedica s dvomi malými prechádzala cez pole.

13. máj

Nad mestom sa šíri čierny dym. Oheň hasia hasiči z Levíc a Vrábeľ.

12 h

Ligová licencia pre budúcu sezónu? Vraj určite áno!

13. máj

Miloš Jeseňák, primár oddelenia klinickej imunológie a alergológie Univerzitnej nemocnice Martin, tvrdí, že očkovanie je jediná cesta k zlepšeniu situácie. Bez neho môžeme rátať s ďalšou vlnou.

13. máj

Už ste čítali?