Pondelok, 30. november, 2020 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Chalupa so ženíchom, aj trojrozmerná hasička

VÝZDOBA BYTOV, koláčov či medovníkov sa vo všeobecnosti spája predovšetkým s nežnejším pohlavím. Ženy vraj majú pre takéto práce väčší cit, ale hlavne trpezlivosť. V rodine Kováčikovcov – medovnikárov z Námestova – však s touto „sladkou” prácou začala prá


ve hlava rodiny - Peter Kováčik.
Manželia Peter a Gabriela pracovali pôvodne ako učitelia. Ako však sami s úsmevom tvrdia, pri učiteľských platoch boli nútení niečím si aspoň trošku privyrobiť. Začali teda s výrobou medovníkov. Postupne práce pribúdalo, objednávky sa zvyšovali a Kováčikovci zistili, že takáto práca ich napĺňa. Odišli teda zo školstva a pustili sa naplno do pečenia sladučkých dobrôt. „Je to omnoho kľudnejšia práca. A hoci sa hovorí, že človek musí mať pri niečom takomto maximálne pevné nervy, určite nemusia byť také pevné, ako v škole,” hovorí s úsmevom pani Gabriela. „Ukľudňuje vás to, a ak vidíte, že sa vám nedarí, jednoducho to necháte tak a nič sa nestane. Zatiaľ čo pri žiakoch sa niečo takéto nedá,” pridáva sa k manželke Peter. Začiatky, tak ako v každej novej práci, boli veľmi ťažké. Kováčikovci totiž nenavštevovali žiadny medovnikársky kurz, nestýkali sa ani s ľuďmi, ktorí by im o tejto práci mohli povedať čosi viac. Naučiť sa museli všetko sami. A ako zhodne tvrdia, nebolo to jednoduché, ale aspoň sa postupne naučili vyvarovať viacerých chýb.
Prvá sa rozsypala
S myšlienkou pečenia medovníkov prišiel domov Peter. Ako spomína, bolo to pre viacerými rokmi a priviedla ho k tomu jedna návšteva Martina. „V Martine bývali za socializmu, koncom osemdesiatych rokov, výstavy pre deti. V tom čase boli v budovách, ktoré slúžili ako čistiarne, politické výklady. Martinská čistiareň ma zaujala, pretože z výkladu sa na okoloidúcich neusmieval Lenin, ale obrovská me-dovníková chalúpka so všetkými možnými detailami – nechýbali tam stromy, kríky, lavičky, psia búda ani pes. Veľmi ma to zaujalo, pretože z toho sálalo svetlo a teplo. Povedal som si, že keď prídem domov, určite niečo podobné urobím deťom,” spomína Peter na prvé stretnutie s medovníkmi. Ako si naplánoval, tak aj urobil. Na Vianoce upiekol a ozdobil svoju prvú, oficiálnu chalúpku. Manželia s úsmevom spomínajú, aká sa im vtedy zdala nádherná, dokonalá a jedinečná. S odstupom času sa však na svoj prvý výtvor pozerá Peter dosť skepticky. „Pred touto vianočnou som však urobil ešte jednu chalúpku, takú maličkú. Po návrate z Martina som bol rozhodnutý, že ju urobím, tak som sa večer pustil do pečenia. Schoval som ju do skrine. Ráno som ju chcel ukázať rodine, no keď som otvoril skriňu, našiel som už len jednotlivé časti. Rozpadla sa.”

Skryť Vypnúť reklamu

Najskôr manžel, potom manželka
Gabriela k tejto „piplavej” robote nemala zo začiatku žiadny vzťah. Nič ju k pečeniu, a k zdobeniu už vôbec, neťahalo. Postupne si však k medovníčkom našla cestu aj ona. „Najskôr začal manžel piecť len pre naše deti. Zo začiatku som mu ani nepomáhala, nemala som k tomu vzťah. Najviac, čo som s medovníkmi urobila, bolo ich zabalenie. Ale tam to končilo. Keď však začal mať manžel viac objednávok, bolo mi ľúto nechať ho v tom samého. Pustila som sa teda aspoň do bodkovania medovníkov. A postupne, ani neviem ako, som sa do zdobenia dostala úplne,” spomína Gabriela.

Hasičku? Nikdy viac!
Dnes sa Peter venuje hlavne pečeniu týchto sladkých dobrôt. Zdobenie ostalo na manželke. Vymiesiť tuhé cesto z niekoľkých kilogramov múky s množstvom ďalších ingrediencií je totiž pre ženu veľmi namáhavé. Hlavne vtedy, ak medovníky nepečú len na Vianoce či Veľkú noc, ale počas celého roka. „Dobré cesto je tvrdé ako hlina, z ktorej sa vyrábajú krčiažky. Preto miesenie, vaľkanie, vykrajovanie a pečenie ostáva na mne a zdobenie má väčšinou na starosti manželka,” hovorí medovnikár.
Z ich dielne vychádzajú rôzne zaujímavé kúsky. Začínali chalúpkami a trojrozmernými vecami. Dnes sa však venujú hlavne výrobe srdiečok, zvieratiek pre deti, z vianočných motívov prevládajú hviezdičky, stromčeky, vo veľkonočných sa objavujú najmä vajíčka, zajace a sliepky. Počas celého obdobia, čo sa Kováčikovci naplno venujú výrobe medovníkov, mali aj zopár netradičných objednávok. „Raz sme vyrábali obrovskú medovníkovú chalúpku, v ktorej bolo všetko možné, samozrejme aj ženích a nevesta. Tešili sme sa z toho, pretože to bolo niečo iné, aj keď bola jej výroba veľmi ťažká a zdĺhavá. Mimoriadne zvláštnu objednávku sme pred niekoľkými rokmi dostali aj od jednej nevesty, ktorá si brala hasiča. Chcela, aby sme jej upiekli priestorové hasičské auto. Súhlasil som, no už by som niečo také nikdy nezobral. Robiť zaoblené tvary auta z tvrdého medovníka je neuveriteľne náročné,” dodáva Peter.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  2. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  3. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  4. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  5. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  6. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  7. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  8. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  9. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  2. The future of M&A in Europe
  3. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  4. ADLO sa presťahovalo bližšie k zákazníkom
  5. Changes to the System of Remedies under the Amendment to the PPL
  6. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  7. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  8. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  10. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 33 216
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 183
  3. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 13 913
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 127
  5. Aká je chémia vôní 9 727
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 395
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 723
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 623
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 107
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 614
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Stretla sa partia svätcov, napriek opatreniam

Ako dlho budú pokope, zatiaľ nevedia.

Diela z kamenárskeho plenéra v Oravskom Bielom Potoku.

Peter Sopúch o Petržalke: Krásne dva roky, vždy mám zimomriavky

Stal sa dvakrát majstrom Slovenska, i keď do Ružomberka nechcel ísť.

Peter Sopúch v drese Petržalky.

Andrej Košarišťan: Z Jágra stále cítiť, že je najväčší hráč histórie

Oravský brankár si v Česku zvyká na novú súťaž pomalšie, ako si myslel.

Andrej Košarišťan zatiaľ odchytal za Kladno sedem súťažných zápasov.

Nakreslite nám Vianoce, tešíme sa na vaše dielka

Tešíme sa na každé dielko – malé i veľké, maľbu, kresbu, písané, vyrobené z hocičoho.

Nakreslite nám Vianoce.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Starostka Kuneradu čelila odvolávaniu. Referendum nebolo platné

Kavecká podala oznámenie na Generálnu prokuratúru pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohovárania a poškodzovania cudzích práv.

V trnavskej nemocnici je pozitívne testovaných takmer sto zamestnancov

Počet hospitalizovaných pacientov s COVID-19 je vo Fakultnej nemocnici v Trnave približne rovnaký v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.

V Kysuckom Novom Meste majú unikátny adventný veniec

Ide pravdepodobne o najväčší adventný veniec v Žilinskom kraji. Jeho výška je až 3,5 metra. Na jeho výzdobe pracovalo osem ľudí počas niekoľkých týždňov.

Zlatomoravský vajda zomrel. Ešte bude mela, hovoria miestni

Podľa ľudí blízkych komunite ešte nie je isté, kto ho nahradí.

Už ste čítali?