Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Vianoce bez oblátok? To neexistuje!

Najkrajšie sviatky roka – Vianoce – si nikto u nás nedokáže predstaviť bez vianočného stromčeka, darčekov, mnohých dobrôt a... vianočných oblátok. Mária Palková zo Zábiedova sa pečeniu týchto krehkých dobrôt jedinečnej chuti venuje už viac ako pätnásť rok


ov.

Mária prežila veľkú časť svojho života medzi deťmi – ako učiteľka v zábiedovskej základnej škole. Počas učiteľovania jej veľa času na záľuby neostávalo. No hneď ako odišla na dôchodok, zadovážila si to, o čom premýšľala už veľmi dávno - „železá”. A nie hocaké - na výrobu vianočných oblátok.
„V minulosti ľudia nepiekli oblátky tak, ako dnes. Vtedy to robili len rektori. Len oni mali potrebné formy aj suroviny. Pred Vianocami potom roznášali oblátky po dedine. Inak to nebolo ani u nás doma, v Oravskom Bielom Potoku. Všetci v rodine sme mali oblátky radi, preto sme sa na príchod rektora vždy tešili,” začala rozprávať Mária Palková.

Skryť Vypnúť reklamu

Kúpa netradičnej formy
Asi pred pätnástimi rokmi našla pani Mária v časopise inzerát na predaj elektrickej formy na oblátky. Kúpila si ju. A odvtedy pečie typické vianočné dobroty každý rok.
„Vždy sme si oblátky dávali niekomu piecť. Potrebovali sme ich viac, pretože sme zopár balíčkov s fľaškou domáceho medu posielali mojej tetičke. Pre ňu to bolo veľmi vzácne, pretože mala cez sviatky pri sebe niečo zo svojho rodiska – z Oravy. Aj to bol dôvod, prečo som ani na chvíľu neváhala, keď som našla v inzeráte ponuku na predaj želiez,” spomína, prečo sa „vrhla” na pečenie.
Pri pohľade na zariadenie – elektrickú formu, ktorá sa otvára a medzi dva kusy železa sa nalieva cesto, sme sa obrátili na pani Máriu s otázkou, či niekedy rozmýšľala, ako sa „železá“ vlastne vyrábajú. „Samozrejme. Ja som si železá chcela kúpiť už dávno, no vtedy boli len také, ktoré sa museli hriať na peci. Keď nebolo iných, chcela som si zohnať aj tie. No v novom dome, do ktorého sme sa s rodinou presťahovali, sme pec nemali, od začiatku sme totiž kúrili elektrikou. Po revolúcii sa však katalógy začali plniť ponukami na elektrické železá.”
Všetkého akurát
Ako nám pani Mária prezradila, pečenie je nešlo hneď „skraja“. Jej prvé oblátky vyzerali veru kadejako. „Získať presný recept je nemožné. Nikto vám ho neprezradí. Veľmi dlho som sa učila, kým som prišla na správnu techniku. Kadejako som skúšala, spájala som recepty, menila množstvo prísad. Niektoré recepty boli celkom dobré, no vďaka iným som si zalepila celé železá. Viete, do cesta ide med, maslo a zopár ďalších prísad. Všetko musí byť dobre vymiešané, všetkého musí byť tak akurát. A odhadnúť správne množstvo je naozaj ťažké,” hovorí s úsmevom „oblátkarka”, pričom zo stroja vyberá ďalšiu voňavú oblátku.
Okrem klasických oblátok robí pani Mária aj trubičky – stočené oblátky. Tie robí podobne, ibaže ich pečie z iného cesta. Musia sa robiť veľmi rýchlo. „Keby som ich nechala trošku vychladnúť, už by sa stočiť nedali.”

Skryť Vypnúť reklamu

Nie sú to palacinky!
Od veselej oblátkarky sme sa snažili vymámiť recept na vianočné oblátky. „Recept neprezradím, pretože aký som pozbierala, taký mám. Môžem vám však povedať, že na oblátkové cesto budete potrebovať med, maslo, mlieko a vajíčko. Všetko musí byť poriadne vymiešané. Kedysi dávno mi niekto povedal, že oblátkové cesto by malo byť podobné palacinkovému. A musím povedať, že pri skúšaní to vyzeralo naozaj zaujímavo,” dodáva s úsmevom Mária Palková.
Vianočné oblátky robí pani Mária pre celú rodinu. Všetci majú radi oblátky aj trubičky. „Bez toho by u nás Vianoce nemohli byť.”

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 009
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 729
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 852
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 632
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 248
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 972
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 473
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 321
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 192
  10. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 080
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Ľadová stena z lezcom.

Stenu vytvorila partia nadšencov lezenia po ľade aj horách. Má dvanásť metrov, pre lezcov sa radí medzi tie najťažšie a ako mrzne jej vzhľad, sa tak každý deň mení.

18 h
Miesto zadržania unukajúceho vodiča.

Vodič mal zobratý vodičák a už mal sedieť vo väzení.

20 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan
Vráti sa alebo nevráti florbal ešte túto sezóna na palubovky?

Kluby by museli investovať veľa peňazí.

22 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

16 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

23 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

13 h

Už ste čítali?