ov.
Mária prežila veľkú časť svojho života medzi deťmi – ako učiteľka v zábiedovskej základnej škole. Počas učiteľovania jej veľa času na záľuby neostávalo. No hneď ako odišla na dôchodok, zadovážila si to, o čom premýšľala už veľmi dávno - „železá”. A nie hocaké - na výrobu vianočných oblátok.
„V minulosti ľudia nepiekli oblátky tak, ako dnes. Vtedy to robili len rektori. Len oni mali potrebné formy aj suroviny. Pred Vianocami potom roznášali oblátky po dedine. Inak to nebolo ani u nás doma, v Oravskom Bielom Potoku. Všetci v rodine sme mali oblátky radi, preto sme sa na príchod rektora vždy tešili,” začala rozprávať Mária Palková.
Kúpa netradičnej formy
Asi pred pätnástimi rokmi našla pani Mária v časopise inzerát na predaj elektrickej formy na oblátky. Kúpila si ju. A odvtedy pečie typické vianočné dobroty každý rok.
„Vždy sme si oblátky dávali niekomu piecť. Potrebovali sme ich viac, pretože sme zopár balíčkov s fľaškou domáceho medu posielali mojej tetičke. Pre ňu to bolo veľmi vzácne, pretože mala cez sviatky pri sebe niečo zo svojho rodiska – z Oravy. Aj to bol dôvod, prečo som ani na chvíľu neváhala, keď som našla v inzeráte ponuku na predaj želiez,” spomína, prečo sa „vrhla” na pečenie.
Pri pohľade na zariadenie – elektrickú formu, ktorá sa otvára a medzi dva kusy železa sa nalieva cesto, sme sa obrátili na pani Máriu s otázkou, či niekedy rozmýšľala, ako sa „železá“ vlastne vyrábajú. „Samozrejme. Ja som si železá chcela kúpiť už dávno, no vtedy boli len také, ktoré sa museli hriať na peci. Keď nebolo iných, chcela som si zohnať aj tie. No v novom dome, do ktorého sme sa s rodinou presťahovali, sme pec nemali, od začiatku sme totiž kúrili elektrikou. Po revolúcii sa však katalógy začali plniť ponukami na elektrické železá.”
Všetkého akurát
Ako nám pani Mária prezradila, pečenie je nešlo hneď „skraja“. Jej prvé oblátky vyzerali veru kadejako. „Získať presný recept je nemožné. Nikto vám ho neprezradí. Veľmi dlho som sa učila, kým som prišla na správnu techniku. Kadejako som skúšala, spájala som recepty, menila množstvo prísad. Niektoré recepty boli celkom dobré, no vďaka iným som si zalepila celé železá. Viete, do cesta ide med, maslo a zopár ďalších prísad. Všetko musí byť dobre vymiešané, všetkého musí byť tak akurát. A odhadnúť správne množstvo je naozaj ťažké,” hovorí s úsmevom „oblátkarka”, pričom zo stroja vyberá ďalšiu voňavú oblátku.
Okrem klasických oblátok robí pani Mária aj trubičky – stočené oblátky. Tie robí podobne, ibaže ich pečie z iného cesta. Musia sa robiť veľmi rýchlo. „Keby som ich nechala trošku vychladnúť, už by sa stočiť nedali.”
Nie sú to palacinky!
Od veselej oblátkarky sme sa snažili vymámiť recept na vianočné oblátky. „Recept neprezradím, pretože aký som pozbierala, taký mám. Môžem vám však povedať, že na oblátkové cesto budete potrebovať med, maslo, mlieko a vajíčko. Všetko musí byť poriadne vymiešané. Kedysi dávno mi niekto povedal, že oblátkové cesto by malo byť podobné palacinkovému. A musím povedať, že pri skúšaní to vyzeralo naozaj zaujímavo,” dodáva s úsmevom Mária Palková.
Vianočné oblátky robí pani Mária pre celú rodinu. Všetci majú radi oblátky aj trubičky. „Bez toho by u nás Vianoce nemohli byť.”