Nedeľa, 5. december, 2021 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Jej puding vnúčikovi nechutil

Milka Matláková z Oravského Bieleho Potoka má 83 rokov a v tele stále množstvo vitálnosti. Ako táto niekdajšia vychýrená „svadobná“ kuchárka a zaslúžilá matka hovorí, nohy ju už poslúchajú menej, no jazyk jej stále slúži veľmi dobre... Milka Matláková vy


Milka Matláková z Oravského Bieleho Potoka má 83 rokov a v tele stále množstvo vitálnosti. Ako táto niekdajšia vychýrená „svadobná“ kuchárka a zaslúžilá matka hovorí, nohy ju už poslúchajú menej, no jazyk jej stále slúži veľmi dobre...
Milka Matláková vychovala deväť detí, ktoré sa rozpŕchli po Slovensku a Čechách. Pri častých rodinných návštevách sa ich však vždy zíde doma neúrekom. A takej hŕbe ľudí treba riadne navariť, a nie len tak „ledačo“.. Dnes už pani Milka množstvo dobrôt nevarí sama, pomáhajú jej dcéry alebo nevesty. Kedysi to však bolo inak.
„Viete, kedysi sa nevarilo tak, ako dnes, lebo sme nemali toľko potravín na výber. Najčastejšie sme mali kapustnicu so zemiačkami, rezance s kapustou, občas bryndzové halušky. A mäso? To sme mali najviac raz za týždeň,” s týmito slovami nás privítala čiperná starenka. Ako sama tvrdí, aj stôl na svadbách sa prehýbal pod úplne inými dobrotami. „Pamätám si, že keď sme boli na svadbe u Ruda Váleka, nemali sme ani repy, ani ničoho. Namleli sme preto mäsa, primiešali k tomu zopár surových zemiakov, nabili vajíčka a z tejto hmoty sme potom narobili také veľké hrče, len aby sme mali toho čo najviac. A keď boli svadby u Tabačáka, celý domáci chlieb upečený v peci sme pomleli do fašírok, narozbíjali sme tam zase zopár vajíčok a jedlo bolo hotové. Tak sa nám aj z mála surovín podarilo ukuchtiť veľa jedla. Z koláčov sa piekli hlavne mrežovníky a koláče z kysnutého cesta. Nevyváralo ani nepieklo sa tak, ako teraz na svadbách,” spomína niekoľkonásobná stará aj prastará mama. Hoci ľudia nemali peniaze, dokázali sa uživiť vlastnou prácou. Robota na poli bola namáhavá, no rodičia aj ich deti vedeli, že treba niečo robiť, ak chcú jesť.
Milka sa naučila variť už keď mala desať či dvanásť rokov. Ako nám povedala, vtedy mama často chodila buď na čučoriedky alebo do poľa. Dievčatám len nakázala, čo majú robiť a tie varili. „Zemiačky sme museli naškriabať, potrieť, urobiť halušky a hocičo iné. Najradšej som robila takú polievku, volali sme to repa s haluškami. Keď zemiaky zovreli, pridala som tam petržlen, mrkvu, korenie, rascu a pri dovarení som do nej dorobila ešte halušky. Nakoniec tam prišla zápražka a polievka bola hotová,” hovorí.
Milka už odmlada slúžila v Trenčíne a Banskej Bystrici. Popri starostlivosti o dom a deti musela teda z času na čas aj niečo uvariť. Ako si však spomenula, ani u pánov nemali bohvieaký jedálny lístok. Najčastejšie varila zemiakovú polievku, krúpovú polievku, rezance s tvarohom či „kuľašu”. Tu sa však čoraz častejšie objavovali aj rezne. Pokiaľ mala prísť vzácna návšteva, vtedy mladá Milka urobila fašírku. „K tomu sme podusili kapustu, zatrepali ju múkou, mliekom, smotanou a slávnostný obed bol na svete,” hovorí ďalej. Prezradila nám dokonca aj recept, ktorým sa kedysi dávno snažila ulahodiť svojím synom. „Navarila som zemiaky, omastila som ich a dala na jednu misku. K tomu som do mištičiek ponalievala mlieko a do neho som pridala trochu múčky. Júj, keby ste len vedeli, aké to bolo dobré! Raz v piatok som to pripravila dvom najmladším synom, ktorí sa mali vrátiť zo školy. Synovia prišli a jeden z nich na mňa pozrel s poznámkou: A to je čo, kuľaša? Tak buď budeme jesť repu, alebo kuľašu! No, a tak som si to nakoniec musela zjesť sama a ušlo sa aj prasiatku,” spomína so smiechom. Obľúbenou „pochúťkou” v rodine Matlákovcov bola aj „kuľaša”, ktorú dnes niektorí možno poznajú ako kukuričánku. Vnúčatám to už starká nevarí, jedno z nich si z nej však predsa len raz dalo. „Jeden z dcériných synov, Tomáš, mohol mať vtedy asi dvanásť rokov. Pri návšteve sa bol aj s bratom doobeda vybehať na ihrisku a ja som hrabala seno. Vtedy sme niekoľko dní za sebou varili len mäso a už som ho bola prejedená. Povedala som teda dcére, aby uvarila konečne niečo iné. Obidve sme mali chuť na kuľasu, tak sme si ju uvarili. Vyškriabala som hrniec, kuľašu povylievala na dva taniere. Trochu ostalo, tak som to odložila na treťom tanieri nabok. Omastili sme si ju maslom, zaliali mliekom a s chuťou zjedli. Chlapci sa vrátili z ihriska, prišli sa do kuchyne napiť a Tomáš hneď spozoroval na stole niečo navarené. Potešil sa, že som uvarila puding a hneď sa do neho pustil. No hneď pri prvej lyžičke zastal, pozrel na nás dve a vyhlásil: Juj, jakej blbej puding! Odvtedy už kuľašku nejedol,” rozpráva ďalej s úsmevom. Podľa Milky sú tradičnými jedlami Oravy hlavne tie, ktoré majú niečo spoločné s kapustou. Či už to bola kapustnica, rezance s kapustou, alebo zemiaky s kapustou. Starenka z Oravského Bieleho Potoka ešte stále rada pečie. Ani teraz však nevypeká všakovaké koláče a zákusky. Stavila totiž na starú dobrú klasiku – pečené buchty. A ako určite mnohí vedia, buchty od starej mamy sa nikdy nevyrovnajú ani tým, ktoré by upiekla renomovaná a na slovo vzatá pekárka. „Dôležité je cesto dobre vymiesiť a nechať ho poriadne vykysnúť. Do cesta treba dať aj trochu masti alebo oleja,” vysvetlila recept starých mám. Aj tak je však malá pravdepodobnosť, že by sa niekomu mladému podarilo urobiť pravé „babičkovské” buchty.

Najčítanejšie na My Orava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tento rok turizmu neprial
  2. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  6. Opäť sme na dobrej vlne
  7. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  8. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  9. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  10. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  1. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  5. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  6. Opäť sme na dobrej vlne
  7. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  8. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 17 617
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 17 171
  3. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 9 032
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 820
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 829
  6. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 4 369
  7. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 3 585
  8. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 3 089
  9. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 2 926
  10. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 2 634

Blogy SME

  1. Lubomir Zahora: Ohňostroj v hlave - epilepsia
  2. Jozef Sitko: Pred zlým koncom ma zachránili tri vakcíny
  3. Otilia Horrocks: Viete, čo je dobrý nápad?
  4. Ján Šeďo: Šírenie dezinformácií ako trestný čin vs. sedliacky rozum.
  5. Igor Borišek: Island - časť 4. Voda
  6. Ján Magušin: Decembrové zamyslenie jedného občana
  7. Štefan Vidlár: Aj babkám
  8. Naďa Serafínová: Nezmysel zvaný EZOchoroba. Forerov efekt.
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 15 758
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 164
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 822
  4. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 671
  5. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 305
  6. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 3 644
  7. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 584
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 286
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Zrekonštruovaná Tretia hradná brána.

Najlepšia stráž je láska. Hlása prastarý nápis v latinčine na priečelí brány, ktorá prešla rukami reštaurátorov.


10 h
Vizualizácia areálu Rodinka.

V Námestovskom okrese postavia štyri špeciálne areály, v Dolnokubínskom dva.


18 h
Kniha Felix a priceznin prsteň je určená pre nevidiacich.

Publikácia je venovaná nielen deťom žijúcim na Slovensku, ale aj deťom zahraničných Slovákov.


3. dec
Hráči ŠK Sedem (v červenom) zbierali body doma i vonku. Fotka zo zápasu v Habovke.

Boj o najvyššiu oravskú súťaž nevzdávajú ani prenasledovatelia.


17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zverejnili jej meno, adresu i profil na Facebooku. Hygienička Martina Kučíková patrí po minulom týždni zrejme k najznámejším z odboru.


3. dec

V martinskej nemocnici sa situácia nezlepšuje.


3. dec

Dlhoročná folkloristka, speváčka, členka folklórnych skupín a propagátorka ľudovej kultúry a zvykov našich predkov Martina Žabčíková zomrela 29. novembra vo veku 37 rokov.


2. dec

Ventilácie majú plne obsadené.


3. dec

Blogy SME

  1. Lubomir Zahora: Ohňostroj v hlave - epilepsia
  2. Jozef Sitko: Pred zlým koncom ma zachránili tri vakcíny
  3. Otilia Horrocks: Viete, čo je dobrý nápad?
  4. Ján Šeďo: Šírenie dezinformácií ako trestný čin vs. sedliacky rozum.
  5. Igor Borišek: Island - časť 4. Voda
  6. Ján Magušin: Decembrové zamyslenie jedného občana
  7. Štefan Vidlár: Aj babkám
  8. Naďa Serafínová: Nezmysel zvaný EZOchoroba. Forerov efekt.
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 15 758
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 164
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 822
  4. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 671
  5. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 305
  6. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 3 644
  7. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 584
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 286
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu