Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Jej puding vnúčikovi nechutil

Milka Matláková z Oravského Bieleho Potoka má 83 rokov a v tele stále množstvo vitálnosti. Ako táto niekdajšia vychýrená „svadobná“ kuchárka a zaslúžilá matka hovorí, nohy ju už poslúchajú menej, no jazyk jej stále slúži veľmi dobre... Milka Matláková vy


Milka Matláková z Oravského Bieleho Potoka má 83 rokov a v tele stále množstvo vitálnosti. Ako táto niekdajšia vychýrená „svadobná“ kuchárka a zaslúžilá matka hovorí, nohy ju už poslúchajú menej, no jazyk jej stále slúži veľmi dobre...
Milka Matláková vychovala deväť detí, ktoré sa rozpŕchli po Slovensku a Čechách. Pri častých rodinných návštevách sa ich však vždy zíde doma neúrekom. A takej hŕbe ľudí treba riadne navariť, a nie len tak „ledačo“.. Dnes už pani Milka množstvo dobrôt nevarí sama, pomáhajú jej dcéry alebo nevesty. Kedysi to však bolo inak.
„Viete, kedysi sa nevarilo tak, ako dnes, lebo sme nemali toľko potravín na výber. Najčastejšie sme mali kapustnicu so zemiačkami, rezance s kapustou, občas bryndzové halušky. A mäso? To sme mali najviac raz za týždeň,” s týmito slovami nás privítala čiperná starenka. Ako sama tvrdí, aj stôl na svadbách sa prehýbal pod úplne inými dobrotami. „Pamätám si, že keď sme boli na svadbe u Ruda Váleka, nemali sme ani repy, ani ničoho. Namleli sme preto mäsa, primiešali k tomu zopár surových zemiakov, nabili vajíčka a z tejto hmoty sme potom narobili také veľké hrče, len aby sme mali toho čo najviac. A keď boli svadby u Tabačáka, celý domáci chlieb upečený v peci sme pomleli do fašírok, narozbíjali sme tam zase zopár vajíčok a jedlo bolo hotové. Tak sa nám aj z mála surovín podarilo ukuchtiť veľa jedla. Z koláčov sa piekli hlavne mrežovníky a koláče z kysnutého cesta. Nevyváralo ani nepieklo sa tak, ako teraz na svadbách,” spomína niekoľkonásobná stará aj prastará mama. Hoci ľudia nemali peniaze, dokázali sa uživiť vlastnou prácou. Robota na poli bola namáhavá, no rodičia aj ich deti vedeli, že treba niečo robiť, ak chcú jesť.
Milka sa naučila variť už keď mala desať či dvanásť rokov. Ako nám povedala, vtedy mama často chodila buď na čučoriedky alebo do poľa. Dievčatám len nakázala, čo majú robiť a tie varili. „Zemiačky sme museli naškriabať, potrieť, urobiť halušky a hocičo iné. Najradšej som robila takú polievku, volali sme to repa s haluškami. Keď zemiaky zovreli, pridala som tam petržlen, mrkvu, korenie, rascu a pri dovarení som do nej dorobila ešte halušky. Nakoniec tam prišla zápražka a polievka bola hotová,” hovorí.
Milka už odmlada slúžila v Trenčíne a Banskej Bystrici. Popri starostlivosti o dom a deti musela teda z času na čas aj niečo uvariť. Ako si však spomenula, ani u pánov nemali bohvieaký jedálny lístok. Najčastejšie varila zemiakovú polievku, krúpovú polievku, rezance s tvarohom či „kuľašu”. Tu sa však čoraz častejšie objavovali aj rezne. Pokiaľ mala prísť vzácna návšteva, vtedy mladá Milka urobila fašírku. „K tomu sme podusili kapustu, zatrepali ju múkou, mliekom, smotanou a slávnostný obed bol na svete,” hovorí ďalej. Prezradila nám dokonca aj recept, ktorým sa kedysi dávno snažila ulahodiť svojím synom. „Navarila som zemiaky, omastila som ich a dala na jednu misku. K tomu som do mištičiek ponalievala mlieko a do neho som pridala trochu múčky. Júj, keby ste len vedeli, aké to bolo dobré! Raz v piatok som to pripravila dvom najmladším synom, ktorí sa mali vrátiť zo školy. Synovia prišli a jeden z nich na mňa pozrel s poznámkou: A to je čo, kuľaša? Tak buď budeme jesť repu, alebo kuľašu! No, a tak som si to nakoniec musela zjesť sama a ušlo sa aj prasiatku,” spomína so smiechom. Obľúbenou „pochúťkou” v rodine Matlákovcov bola aj „kuľaša”, ktorú dnes niektorí možno poznajú ako kukuričánku. Vnúčatám to už starká nevarí, jedno z nich si z nej však predsa len raz dalo. „Jeden z dcériných synov, Tomáš, mohol mať vtedy asi dvanásť rokov. Pri návšteve sa bol aj s bratom doobeda vybehať na ihrisku a ja som hrabala seno. Vtedy sme niekoľko dní za sebou varili len mäso a už som ho bola prejedená. Povedala som teda dcére, aby uvarila konečne niečo iné. Obidve sme mali chuť na kuľasu, tak sme si ju uvarili. Vyškriabala som hrniec, kuľašu povylievala na dva taniere. Trochu ostalo, tak som to odložila na treťom tanieri nabok. Omastili sme si ju maslom, zaliali mliekom a s chuťou zjedli. Chlapci sa vrátili z ihriska, prišli sa do kuchyne napiť a Tomáš hneď spozoroval na stole niečo navarené. Potešil sa, že som uvarila puding a hneď sa do neho pustil. No hneď pri prvej lyžičke zastal, pozrel na nás dve a vyhlásil: Juj, jakej blbej puding! Odvtedy už kuľašku nejedol,” rozpráva ďalej s úsmevom. Podľa Milky sú tradičnými jedlami Oravy hlavne tie, ktoré majú niečo spoločné s kapustou. Či už to bola kapustnica, rezance s kapustou, alebo zemiaky s kapustou. Starenka z Oravského Bieleho Potoka ešte stále rada pečie. Ani teraz však nevypeká všakovaké koláče a zákusky. Stavila totiž na starú dobrú klasiku – pečené buchty. A ako určite mnohí vedia, buchty od starej mamy sa nikdy nevyrovnajú ani tým, ktoré by upiekla renomovaná a na slovo vzatá pekárka. „Dôležité je cesto dobre vymiesiť a nechať ho poriadne vykysnúť. Do cesta treba dať aj trochu masti alebo oleja,” vysvetlila recept starých mám. Aj tak je však malá pravdepodobnosť, že by sa niekomu mladému podarilo urobiť pravé „babičkovské” buchty.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  9. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  10. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  2. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  5. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  6. Bývanie v meste predlžuje život
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  9. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  10. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 904
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 21 348
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 668
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 458
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 278
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 080
  7. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 022
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 881
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 607
  10. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 456
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Po požiari: Vôbec neviem, ale čo už, stalo sa

Zadné stavy domu zhoreli. Požiar likvidovalo päť profesionálnych a 21 dobrovoľných hasičov. Na boj s plameňmi použili zhruba 63-tisíc litrov vody.

Zadné stavy domu v plameňoch.

Kedysi, keď muž bil svoju ženu, vedela o tom celá dedina. A dnes?

Kedysi, keď muž bil svoju ženu, vedela o tom celá dedina. Chlapi ho v krčme za to zmlátili a chvíľu bol pokoj. Násilie je v spoločnosti odjakživa, nie rovnako sa však jednotlivé generácie s násilím pasujú.

Prvý víťaz Krištálového puku

Oravský hokejista strelil najkrajší gól mesiaca október.

Samuel Zahradník získal tento nádherný puk.

Modernizujú futbalové športovisko, už to bola katastrofa

Životnosť umelej trávy skončila pred troma rokmi, treba 220-tisíc eur.

Nová tribúna vo výstavbe.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Tragická nehoda si vyžiadala jeden život

Pri nehode v meste Šaštín-Stráže jeden človek zomrel a traja sa zranili

Po požiari: Vôbec neviem, ale čo už, stalo sa

Zadné stavy domu zhoreli. Požiar likvidovalo päť profesionálnych a 21 dobrovoľných hasičov. Na boj s plameňmi použili zhruba 63-tisíc litrov vody.

Už ste čítali?