Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky
SÚŤAŽ O KNIŽNÚ NOVINKU

Vyskúšajte chutné jedlá z Novej slovenskej kuchárky

Myslíte si, že všetky recepty už poznáte a všetky ste už vyskúšali? Nová slovenská kuchárka so širokým záberom od autorky Dagmar Rackovej vás určite presvedčí, že to tak nie je. Veď posúďte sami. Naozaj si je z čoho vyberať. Vyše sto chutných polievok, m

nožstvo mäsových, najmä tradičných slovenských jedál, zakáľačkové špeciality, ale aj zdravé zeleninové a kombinované jedlá, rozmanité predjedlá, rýchle nátierky, chuťovky či slané koláče na oslavy alebo párty, inšpirujúce šaláty a prílohy, sviatočné aj všedné menu, to všetko nájdete v tejto knihe. Dagmar Racková nám o Novej slovenskej kuchárke prezradila viac.
Na základe akého kľúča ste zostavovali Novú slovenskú kuchárku?
Hlavnými kritériami výberu receptov bolo prispôsobiť ich dnešnej dobe, zásadám zdravého stravovania a zároveň, aby zostali slovenské. Kládla som aj dôraz na použitie tradičných slovenských surovín a jednoduchý a prehľadný postup prípravy jedál. Dúfam, že sa mi to podarilo a každý kto bude z mojej knihy variť si nájde recept, ktorý si obľúbi.
Na čo by ste záujemcov o túto knihu špeciálne upozornili? Napr. ktorý recept odporúčate do pozornosti?
Na jedlá z hydiny. Príprava jedál z hydinového mäsa je väčšinou rýchla a nenáročná. Napríklad Kuracie stehná plnené klobásou. Príprava je rýchla a hotové jedlo chutí výborne. Alebo vyprážané kuracie tyčinky, ktoré najviac chutia mojím vnučkám. Zo zeleninových jedál: karfiol zapečený v syrovom bešameli, špargľa s mäsovými guľkami alebo vyprážaná fazuľka. To sú jedlá, na ktorých si pochutí aj ten, čo zeleninu nemá v obľube.
Aká je slovenská kuchyňa? Čo je pre ňu príznačné? Spĺňa aj súčasné moderné kritériá na zdravé stravovanie?
Slovenská kuchyňa kedysi bola iná v horských oblastiach, kde sa najviac používali potraviny rastlinného pôvodu a mliečne produkty, čiže hlávková kapusta a hlavne z nej zhotovená kyslá kapusta, zemiaky, strukoviny, kaše z pohánky, prosa, krúp, bryndza, tvaroh a pod. V nížinatých oblastiach bola obohatená aj o mäsité pokrmy, viac druhov zeleniny a ovocia. Vplyvom doby sa rozdiely v používaní potravinových druhov stratili a dnes je slovenská kuchyňa pestrá, obohatená o vplyv zahraničných kuchýň. Súčasná slovenská kuchyňa má všetky predpoklady na splnenie moderných kritérií zdravého stravovania. Zachováva si svoje zvláštnosti a zároveň prijíma moderné názory na zdravé stravovanie.
Čo rada zo slovenských receptov pripravujete vy? Všetky recepty v Novej slovenskej kuchárke máte odskúšané, overené?
Tým, že varenie je mojím koníčkom odmlada, rada pripravím čokoľvek, čo chutí mojej rodine. Najradšej majú knedličky zo zemiakového cesta, plnené údeným mäsom a s dusenou kyslou kapustou. Postupne ako som recepty zbierala, tak som ich aj vyskúšala. Do zbierky som zaradila iba tie, ktoré nám chutili. Samozrejme, že som ich prisbôsobila svojej chuti. Myslím, že to robí väčšina gazdiniek.
Viete, čo najviac z typických slovenských jedál u nás chutí cudzincom?
Určite si pochutia na slovenskej zakáľačke, jedlách zo zveriny, ale aj na ovocných knedličkách. Na návšteve v zahraničí z jedál, ktoré som navarila, mali najväčší úspech ovocné knedličky z odpaľovaného cesta, posypané opraženou strúhankou a mäsová roláda plnená klobásovou zmesou.
Aké je vlastne typické slovenské jedlo. Halušky?
Pre slovenskú kuchyňu je príznačné, že je rozdelená na jednotlivé regióny a každý z nich má svoje tradičné jedlá, ktoré sa pripravovali zo surovín, pre danú oblasť typických. Východ je známy rôznymi pirohmi, stred Slovenska strapačkami, haluškami a inými zemiakovými a kapustovými jedlami, západ určite lokšami, husacinou, ale aj ovocnými knedľami. Takže ťažko povedať, že typickým slovenským jedlom sú halušky.
Prajeme vám dobrú chuť s Novou slovenskou kuchárkou. Na pultoch kníhkupectiev ju nájdete od začiatku novembra.

Skryť Vypnúť reklamu

Správna odpoveď na súťažnú otázku z č. 40 znie: Eduard Kukan pokladá za vrchol svojej diplomatickej kariéry post stáleho predstaviteľa ČSFR a neskôr Slovenskej republiky pri OSN v New Yorku. Knihu vydavateľstva Ikar od nás získava Stanislav Chomistek z Vrútok. Výhercovi blahoželáme a knihu posielame poštou.
Ďalšiu knižnú novinku vydavateľstva Ikar môže získať opäť jeden z vás. Stačí, ak nám do piatku 12. októbra pošlete správnu odpoveď na otázku: Existuje typické slovenské jedlo?

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 458
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 322
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 033
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 359
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 920
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 849
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 300
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 177
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 036
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 914
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Peter vo videoklipe.

Petra inšpirovala k textu tragédia. Na Oravskej priehrade sa utopili bratranci.

19 h
Komjatnou auto už neprešlo.

Policajné sirény vystrašili Dolnokubínčanov i vodičov na ceste Brestovou.

23. jan
V Zábiedove skončilo približne sedemtisíc ton úletu.

V katastri Hladovky a Zábiedova skončilo 32-tisíc ton úletu z OFZ Istebné.

23. jan
V roku 2019 sa v Novoti narodilo 81 detí, minulý pribudlo 71 novorodencov.

Novoť sa rozrastá, v dedine chýbajú nájomné byty

22. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23. jan

Pozitivita je zatiaľ nízka.

23. jan

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

10 h

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

23. jan

Už ste čítali?