Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky
SÚŤAŽ O KNIŽNÚ NOVINKU

Vyskúšajte chutné jedlá z Novej slovenskej kuchárky

Myslíte si, že všetky recepty už poznáte a všetky ste už vyskúšali? Nová slovenská kuchárka so širokým záberom od autorky Dagmar Rackovej vás určite presvedčí, že to tak nie je. Veď posúďte sami. Naozaj si je z čoho vyberať. Vyše sto chutných polievok, m

nožstvo mäsových, najmä tradičných slovenských jedál, zakáľačkové špeciality, ale aj zdravé zeleninové a kombinované jedlá, rozmanité predjedlá, rýchle nátierky, chuťovky či slané koláče na oslavy alebo párty, inšpirujúce šaláty a prílohy, sviatočné aj všedné menu, to všetko nájdete v tejto knihe. Dagmar Racková nám o Novej slovenskej kuchárke prezradila viac.
Na základe akého kľúča ste zostavovali Novú slovenskú kuchárku?
Hlavnými kritériami výberu receptov bolo prispôsobiť ich dnešnej dobe, zásadám zdravého stravovania a zároveň, aby zostali slovenské. Kládla som aj dôraz na použitie tradičných slovenských surovín a jednoduchý a prehľadný postup prípravy jedál. Dúfam, že sa mi to podarilo a každý kto bude z mojej knihy variť si nájde recept, ktorý si obľúbi.
Na čo by ste záujemcov o túto knihu špeciálne upozornili? Napr. ktorý recept odporúčate do pozornosti?
Na jedlá z hydiny. Príprava jedál z hydinového mäsa je väčšinou rýchla a nenáročná. Napríklad Kuracie stehná plnené klobásou. Príprava je rýchla a hotové jedlo chutí výborne. Alebo vyprážané kuracie tyčinky, ktoré najviac chutia mojím vnučkám. Zo zeleninových jedál: karfiol zapečený v syrovom bešameli, špargľa s mäsovými guľkami alebo vyprážaná fazuľka. To sú jedlá, na ktorých si pochutí aj ten, čo zeleninu nemá v obľube.
Aká je slovenská kuchyňa? Čo je pre ňu príznačné? Spĺňa aj súčasné moderné kritériá na zdravé stravovanie?
Slovenská kuchyňa kedysi bola iná v horských oblastiach, kde sa najviac používali potraviny rastlinného pôvodu a mliečne produkty, čiže hlávková kapusta a hlavne z nej zhotovená kyslá kapusta, zemiaky, strukoviny, kaše z pohánky, prosa, krúp, bryndza, tvaroh a pod. V nížinatých oblastiach bola obohatená aj o mäsité pokrmy, viac druhov zeleniny a ovocia. Vplyvom doby sa rozdiely v používaní potravinových druhov stratili a dnes je slovenská kuchyňa pestrá, obohatená o vplyv zahraničných kuchýň. Súčasná slovenská kuchyňa má všetky predpoklady na splnenie moderných kritérií zdravého stravovania. Zachováva si svoje zvláštnosti a zároveň prijíma moderné názory na zdravé stravovanie.
Čo rada zo slovenských receptov pripravujete vy? Všetky recepty v Novej slovenskej kuchárke máte odskúšané, overené?
Tým, že varenie je mojím koníčkom odmlada, rada pripravím čokoľvek, čo chutí mojej rodine. Najradšej majú knedličky zo zemiakového cesta, plnené údeným mäsom a s dusenou kyslou kapustou. Postupne ako som recepty zbierala, tak som ich aj vyskúšala. Do zbierky som zaradila iba tie, ktoré nám chutili. Samozrejme, že som ich prisbôsobila svojej chuti. Myslím, že to robí väčšina gazdiniek.
Viete, čo najviac z typických slovenských jedál u nás chutí cudzincom?
Určite si pochutia na slovenskej zakáľačke, jedlách zo zveriny, ale aj na ovocných knedličkách. Na návšteve v zahraničí z jedál, ktoré som navarila, mali najväčší úspech ovocné knedličky z odpaľovaného cesta, posypané opraženou strúhankou a mäsová roláda plnená klobásovou zmesou.
Aké je vlastne typické slovenské jedlo. Halušky?
Pre slovenskú kuchyňu je príznačné, že je rozdelená na jednotlivé regióny a každý z nich má svoje tradičné jedlá, ktoré sa pripravovali zo surovín, pre danú oblasť typických. Východ je známy rôznymi pirohmi, stred Slovenska strapačkami, haluškami a inými zemiakovými a kapustovými jedlami, západ určite lokšami, husacinou, ale aj ovocnými knedľami. Takže ťažko povedať, že typickým slovenským jedlom sú halušky.
Prajeme vám dobrú chuť s Novou slovenskou kuchárkou. Na pultoch kníhkupectiev ju nájdete od začiatku novembra.

Skryť Vypnúť reklamu

Správna odpoveď na súťažnú otázku z č. 40 znie: Eduard Kukan pokladá za vrchol svojej diplomatickej kariéry post stáleho predstaviteľa ČSFR a neskôr Slovenskej republiky pri OSN v New Yorku. Knihu vydavateľstva Ikar od nás získava Stanislav Chomistek z Vrútok. Výhercovi blahoželáme a knihu posielame poštou.
Ďalšiu knižnú novinku vydavateľstva Ikar môže získať opäť jeden z vás. Stačí, ak nám do piatku 12. októbra pošlete správnu odpoveď na otázku: Existuje typické slovenské jedlo?

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  2. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  4. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  5. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  6. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Úprava osobného motorového vozidla
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 516
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 775
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 312
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 998
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 947
  6. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 10 768
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 175
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje 9 742
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 547
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 450
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Opatrenia k pilotnej fáze robili samosprávy za pochodu

Všetky opatrenia k pilotnej fáze celoplošného testovania na COVID-19 robili samosprávy za pochodu a v krátkom čase. Zvládli to.

Zdravotníci z radov armády zabezpečujú testovanie na Orave.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Takýto rad vytvorili ľudia pred jedným z odberných miest v Dolnom Kubíne ráno o pol ôsmej.

Minúta po minúte: Z viacerých miest Oravy hlásia dlhé rady

Testujú zdravotníci, vojaci a dobrovoľníci.

Celplošné testovanie na Orave.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Minúta po minúte: Z viacerých miest Oravy hlásia dlhé rady

Testujú zdravotníci, vojaci a dobrovoľníci.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Už ste čítali?