nožstvo mäsových, najmä tradičných slovenských jedál, zakáľačkové špeciality, ale aj zdravé zeleninové a kombinované jedlá, rozmanité predjedlá, rýchle nátierky, chuťovky či slané koláče na oslavy alebo párty, inšpirujúce šaláty a prílohy, sviatočné aj všedné menu, to všetko nájdete v tejto knihe. Dagmar Racková nám o Novej slovenskej kuchárke prezradila viac.
Na základe akého kľúča ste zostavovali Novú slovenskú kuchárku?
Hlavnými kritériami výberu receptov bolo prispôsobiť ich dnešnej dobe, zásadám zdravého stravovania a zároveň, aby zostali slovenské. Kládla som aj dôraz na použitie tradičných slovenských surovín a jednoduchý a prehľadný postup prípravy jedál. Dúfam, že sa mi to podarilo a každý kto bude z mojej knihy variť si nájde recept, ktorý si obľúbi.
Na čo by ste záujemcov o túto knihu špeciálne upozornili? Napr. ktorý recept odporúčate do pozornosti?
Na jedlá z hydiny. Príprava jedál z hydinového mäsa je väčšinou rýchla a nenáročná. Napríklad Kuracie stehná plnené klobásou. Príprava je rýchla a hotové jedlo chutí výborne. Alebo vyprážané kuracie tyčinky, ktoré najviac chutia mojím vnučkám. Zo zeleninových jedál: karfiol zapečený v syrovom bešameli, špargľa s mäsovými guľkami alebo vyprážaná fazuľka. To sú jedlá, na ktorých si pochutí aj ten, čo zeleninu nemá v obľube.
Aká je slovenská kuchyňa? Čo je pre ňu príznačné? Spĺňa aj súčasné moderné kritériá na zdravé stravovanie?
Slovenská kuchyňa kedysi bola iná v horských oblastiach, kde sa najviac používali potraviny rastlinného pôvodu a mliečne produkty, čiže hlávková kapusta a hlavne z nej zhotovená kyslá kapusta, zemiaky, strukoviny, kaše z pohánky, prosa, krúp, bryndza, tvaroh a pod. V nížinatých oblastiach bola obohatená aj o mäsité pokrmy, viac druhov zeleniny a ovocia. Vplyvom doby sa rozdiely v používaní potravinových druhov stratili a dnes je slovenská kuchyňa pestrá, obohatená o vplyv zahraničných kuchýň. Súčasná slovenská kuchyňa má všetky predpoklady na splnenie moderných kritérií zdravého stravovania. Zachováva si svoje zvláštnosti a zároveň prijíma moderné názory na zdravé stravovanie.
Čo rada zo slovenských receptov pripravujete vy? Všetky recepty v Novej slovenskej kuchárke máte odskúšané, overené?
Tým, že varenie je mojím koníčkom odmlada, rada pripravím čokoľvek, čo chutí mojej rodine. Najradšej majú knedličky zo zemiakového cesta, plnené údeným mäsom a s dusenou kyslou kapustou. Postupne ako som recepty zbierala, tak som ich aj vyskúšala. Do zbierky som zaradila iba tie, ktoré nám chutili. Samozrejme, že som ich prisbôsobila svojej chuti. Myslím, že to robí väčšina gazdiniek.
Viete, čo najviac z typických slovenských jedál u nás chutí cudzincom?
Určite si pochutia na slovenskej zakáľačke, jedlách zo zveriny, ale aj na ovocných knedličkách. Na návšteve v zahraničí z jedál, ktoré som navarila, mali najväčší úspech ovocné knedličky z odpaľovaného cesta, posypané opraženou strúhankou a mäsová roláda plnená klobásovou zmesou.
Aké je vlastne typické slovenské jedlo. Halušky?
Pre slovenskú kuchyňu je príznačné, že je rozdelená na jednotlivé regióny a každý z nich má svoje tradičné jedlá, ktoré sa pripravovali zo surovín, pre danú oblasť typických. Východ je známy rôznymi pirohmi, stred Slovenska strapačkami, haluškami a inými zemiakovými a kapustovými jedlami, západ určite lokšami, husacinou, ale aj ovocnými knedľami. Takže ťažko povedať, že typickým slovenským jedlom sú halušky.
Prajeme vám dobrú chuť s Novou slovenskou kuchárkou. Na pultoch kníhkupectiev ju nájdete od začiatku novembra.
Správna odpoveď na súťažnú otázku z č. 40 znie: Eduard Kukan pokladá za vrchol svojej diplomatickej kariéry post stáleho predstaviteľa ČSFR a neskôr Slovenskej republiky pri OSN v New Yorku. Knihu vydavateľstva Ikar od nás získava Stanislav Chomistek z Vrútok. Výhercovi blahoželáme a knihu posielame poštou.
Ďalšiu knižnú novinku vydavateľstva Ikar môže získať opäť jeden z vás. Stačí, ak nám do piatku 12. októbra pošlete správnu odpoveď na otázku: Existuje typické slovenské jedlo?