ania odpovedia a vymenujú typicky oravské dobroty z kuchyne svojej mamy či starej mamy. Jednou z nich je i pani Marta Brieniková z Pucova, pre ňu je typicky oravským jedlom kuľaša. Varila ju jej mama i stará mama. Jedli ju minimálne raz do týždňa. A vždy im veľmi chutila. Z detí Marty Brienikovej ju však zje len jedna dcéra. Gazdinka priznáva, že zrejme práve preto sa vytratila z ich rodinného jedálnička. Kuľaša sa u nich varí najviac 3 – 4-krát do roka. Ako?
Uvaríme 4 – 5 väčších zemiakov. Scedíme, ale vodu nevylejeme, odložíme ju do inej nádoby. Zemiaky popučíme, prilejeme časť scedenej vody, prisolíme a zahustíme 2 - 3 lyžicami hladkej múky. Dáme na tanier (v detstve pani Marty ju dávali do misy z trstenskej keramiky). V strede urobíme jamku do ktorej vlejeme usmaženú slaninku a cibuľku. Jedlo podľa chuti posypeme vrstvou bryndze.
A akú horúcu kulinársku novinku má táto gazdinka dnes? V dnešnej uponáhľanej dobe potrebuje rýchlo a dobre nakŕmiť svojich domácich hladošov, a tak:
Na spodok vymasteného okrúhleho pekáča naukladáme hrubšiu vrstvu na kolieska nakrájaných zemiakov. Tie ochutíme grilovacím korením alebo korením na prípravu pečených či amerických zemiakov. Potom položíme druhú vrstvu, ktorú tvorí šálka dobre premytej ryže, opäť ochutíme. Tretiu vrstvu tvorí lečo (1 - 2 3dcl poháre), na ktoré položíme štvrtú, záverečnú vrstvu – na kúsky rozporcované kurča. Kurča ochutíme. Pekáč zakryjeme a pečieme približne hodinu. Už stačí len naservírovať a rodinu družne usadiť okolo stola. Po dobrom jedle určite nebude chýbať aj dobrá nálada.