o brožúry dať, zostali sme v rozpakoch – čo je vlastne typické oravské jedlo? A tak sme sa pýtali...
Jana Huráková, Vavrečka - Viete čo, pre mňa sú to zemiaky s kyslým mliekom. A to mám aj, namojdušu, najradšej. Toto jedlo má aj ďalšiu výhodu, že sa pripraví jednoducho a rýchlo. Keď nemáte nič, zachráni vás to – urobíte švábku s mliekom, a máte všetko. Ani rezeň nie je zlý, ale to je už skôr jedlo, typické pre nedeľu.
Štefan Žatkuľák, Breza - V minulosti boli u nás typickými jedlami slanina, kapusta, a keď bola šunka, tak otec nám rozdelil po kúsku. Nedeľňajší obed bol u nás kedysi taký, že mama navarila kapusty so zemiakmi a otec nám dal po kúsku údeniny. Teraz je to už celkom inakšie. V nedeľu mávame hovädziu polievku a k tomu rezeň alebo kurča. Ja mám najradšej hovädziu polievku – pretože to má kalórie a je to teplá strava.
Serafín Ganobčík, Oravské Veselé - Naše typické jedlá, čo mávame aj doma, to sú jedlá od zemiakov a pri tom je nejaká bravčovina alebo kuracina. Kedysi boli tradičné jedlá fučka, kapusta, zemiaky, krúpy, kukuričná kaša a fazuľa. To nám varievala naša mama. Dnes sa to však už nevarí vôbec. My starší to ešte vieme urobiť, ale mladé gazdinky už nie – a deti by to ani nejedli. Ak by som si mal vybrať jedlo, ktoré mám najradšej, asi by to bola kapusta, kúsok údeného a zemiaky. Dá sa to aj šikovne pripraviť a nie je s tým veľa roboty.
Ján Murina, Podbiel – Pri siedmich deťoch sa manželka navarila až-až. Teraz už niektorí pracujú a ďalší študujú. Keď sa však cez víkend všetci stretneme, tradičným jedlom sa pre našu veľkú rodinu stávajú nepochybne rezne. Človek sa z nich dokáže naozaj výdatne najesť. Aké však sú tie skutočne tradičné jedlá? Tých je asi viac... Napríklad šajtľava – hustá zmes kapusty a zemiakov, do ktorej sa pridával kúsok údeného. Dlhé roky sme pravidelne jedávali omastené zemiaky s kyslým mliekom. Mnoho jedál sa totiž v minulosti robilo z mlieka, pretože ho mali ľudia veľa, veď takmer v každom dvore bola kravka. Okrem toho si pamätám, že mama mi vždy, keď som išiel ráno do školy, robila horúce mlieko, do ktorého rozbila jedno vajce. Bolo to vraj zdravé, výživné a mne to naozaj chutilo. Ale či to malo aj špeciálny názov – neviem. Často sa varievala aj geršňa či fazuľa. A klobása sa nejedávala tak, ako dnes. Tá bola len pre významných hostí.
Helena Martáňová, Oravský Biely Potok – Vynikajúcou pochúťkou, ktorú sme v minulosti robievali a stále robievame, bola kuľaša s husacou pečienkou. Môžu to však robiť len tí, ktorí chovajú husi, a varieva sa to len pred Vianocami, keď sa husi zabíjajú. Okrem toho sa často varili halušky s kapustou, šúľance s makom či kapustnica. Často sme piekli „repný kabáč“ zo zemiakov, vajec, múky a slaninky. Piekol sa priamo na peci. Dobrá a stará je aj „babka repná” – cesto na ňu je podobné ako na zemiakové placky, ibaže sa vyleje na vymastený plech a pečie sa v rúre.
Autor: RJ, NK