Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Zbiera všetky jedlé huby – ale dobre ich pozná

Bývalý stredoškolský učiteľ biológie a chémie Jozef Fuzia sa aj v pokročilom veku stále venuje hubárčeniu. Býva v Námestove, ale na huby chodieva na svojom mopede aj do chotárov okolitých obcí, najčastejšie do Lomnej alebo do Brezy, či Krušetnice. Ako hov


orí, hubárska sezóna sa podľa porekadla „Ladislav huby sial, Peter-Pavol ich zbieral“ začína koncom júna. Mala by už byť teda v plnom prúde, ale podľa jeho slov to tohto roku nie je celkom tak. „Je deficit vody,“ vysvetľuje. Ale očakáva, že zrážky, ktoré padli minulý týždeň, rastu húb pomôžu. „Tento rok je zatiaľ extrémne suchý. Pre rast húb sú dôležité tri faktory: pôdna vlhkosť, teplo a pokojné ovzdušie. Tohto roku je však nízky stav spodnej vody. Syn má studňu hlbokú 4 - 5 m, ale voda v nej je len na dne,“ vraví skúsený hubár a biológ. Aj keď už boli dažde, stále je to málo, pretože platí tretinové pravidlo, podľa ktorého len jedna tretina dažďovej vody vsiakne do pôdy, zvyšné dve sa odparia a odtečú.
Huby tohto roku rastú síce zhruba už od polovice júna, ale podľa J. Fúziu ich nachádzajú iba dobrí hubári. To sú takí, ktorí chodia na huby pravidelne, na základe dlhoročných skúseností majú „svoje miesta“ a idú už viac-menej naisto. Aj on má takéto miesta. Na prvé, tzv. lúčne hríby, chodieva do Lomnej. Rastú už okolo 15. júna v tráve na okraji lesa alebo v riedkom mladom lesnom poraste. Na tie tohtoročné už však prišiel neskoro – boli staré a červivé, vyrástli aspoň týždeň skôr, ako ich našiel. Ešte skoršie ako hríby rastú modráky a masliaky.
Jozef Fuzia hovorí, že avízom hríbov, ktoré sa zbierajú najviac, sú muchotrávky. „Keď vidíš muchotrávku, hľadaj aj hríb, hovoria hubári. Huby rastú tak, že v pôde sa najskôr rozrastajú vlákna. Ale tie nemajú vlastnosti koreňa – je to pakoreň. U muchotrávky a hríba je zrejme určitý druh symbiózy. Asi majú rovnaké požiadavky na pôdu,“ vysvetľuje J. Fuzia. Ako hubár sa však nesústreďuje iba na hríby. „Zbieram všetky huby, ktoré nájdem a ktoré sú jedlé,“ hovorí. A tých je na Orave veľa. J. Fuzia vymenúva tie najčastejšie: kozáky, bedle, suchohríby, pečiarky (šampiňóny), plávky, kuriatka, ale v jeho košíku sa ocitajú napríklad aj jelenkovec škridlovitý či náramovka cisárska – ale tá je už posledné roky chránená, preto ju nezbiera. Za jej zber hrozí pokuta 2000 korún. Je známa tým, že vôbec nečervivie.
„Počas hubárskej sezóny bývala moja norma okolo 60 húb. Spravidla to bol plný košík – keď som ho zaplnil, šiel som domov,“ vraví námestovský hubár. Huby spracováva hlavne sušením. Časť z nich dáva zmraziť v mikroténových vreckách. Huby na mrazenie musia byť zdravé, nečervivé. Potom sú aj po dlhej dobe ako čerstvé. S manželkou ich používajú najviac do polievok, ale pripravujú z nich aj paprikáš a samozrejme, pridávajú ich i do kapustnice. „Najradšej máme bedle, ktoré vyprážame,“ prezrádza J. Fuzia.
Jedlé huby, okrem toho, že obsahujú dôležité živiny, plnia v potrave predovšetkým funkciu koreniny – pochutiny. „Majú vysokú organoleptickú účinnosť, podporujú sekréciu tráviacich štiav, čím skvalitňujú tráviaci proces,“ pripomína hubár. Obsahujú bielkoviny a voľné aminokyseliny, preto sú hodnotným doplnkom našej potravy. Ľudský organizmus však nemá schopnosť zužitkovať všetky bielkoviny obsiahnuté v hubách, pretože značná časť z nich je viazaná na nestráviteľný chitín. „Stráviteľnosť húb zvýšime tým, že huby pred varením posolíme. Kuchynská soľ chitín čiastočne rozpustí,“ radí J. Fuzia. Huby obsahujú aj vitamíny a minerály. Z vitamínov sú to A, B1, B2, PP, D a menšie množstvo C vitamínu.
Pri zbieraní húb, ako hovorí J. Fuzia, majú platiť isté pravidlá (hubárske desatoro uverejňujeme nižšie). Dôležitá je tiež tolerancia – podobne ako v bankách by sa mala dodržiavať akási „diskrétna zóna“ hubárov. Nemalo by to byť tak, ako J. Fuzia opisuje v nasledujúcom príklade. „Raz som v jednej dedine zbieral huby na dobrom mieste. Iný hubár ma doslova stopoval – šiel mi v pätách. Prišiel ku mne a hovorí: „Aj tu sú!“ – a zbieral huby asi zo dva-tri metre odo mňa. A potom šiel popred mňa. Ja som radšej zostal na svojom mieste, a aj tak som nazbieral dosť.“

Skryť Vypnúť reklamu

Hubárske desatoro
Každý hubár by mal dodržiavať tieto zásady:
1. Zbiera len huby, ktoré pozná a o ktorých bezpečne vie, že sú jedlé.
2. Huby, ktoré nepozná alebo nemá záujem o ich zber, necháva nedotknuté, nezašľapuje ich a neničí.
3. Nezbiera staré zahnívajúce plodnice – sú jedovaté, pri hnití sa v nich rozkladajú bielkoviny a vznikajú prudko toxické látky.
4. Pri zbere opatrne vyberie celú plodnicu. Neodrezáva nožom nadzemnú časť plodnice. Báza hlúbika, ktorá zostáva v zemi sa totiž rozkladá, plesnivie a hnije, čím sa zničí aj podzemné produktívne podhubie.
5. Jamku po vybratí plodnice zahrnie, aby podhubie nevyschlo. Aj toto je spôsob, ako si dobrí hubári uchovávajú svoje hubárske miesta.
6. Huby po zbere hneď očistí nožom, nie však priamo na mieste zberu – z toho istého dôvodu ako v bode 4.
7. Huby ukladá do prúteného košíka, nikdy nie do nevzdušných tašiek alebo vreciek z plastickej hmoty.
8. Na huby chodí včas ráno. Ráno je chladnejšie, plodnice nie sú prehriate a lepšie znášajú prepravu. Prehriate plodnice sa rýchlejšie kazia.
9. Po zbere huby čo najrýchlejšie spracuje, čím zabezpečí bez väčších strát ich bezpečné zužitkovanie. Ak ich nemôže hneď spracovať, dá ich do chladničky – tak vydržia o niekoľko hodín dlhšie.
10. Svojou prítomnosťou v lese neruší atmosféru prostredia. Pokojne a nehlučne sa venuje zbieraniu bez toho, aby po sebe zanechával akékoľvek nežiaduce stopy.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  3. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  4. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  5. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  6. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 922
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 057
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 864
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 738
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 463
  6. Aká je chémia vôní 9 177
  7. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 999
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 845
  9. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 686
  10. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu 8 424
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

V Mútnom na Orave chcú školu otvoriť v pondelok

V dedine pod Pilskom dnes testujú žiakov druhého stupňa, ich rodičov a zamestnancov školy. Chcú splniť premiérovu podmienku na ich návrat do školy

Testovanie žiakov a rodičov v Mútnom.

Orava je v boji s koronavírusom teraz vzorom

Imunita na COVID-19 po vyliečení vydrží len tri mesiace, narastajú obavy z tretej vlny.

Testovanie pomáha odhaliť šíriteľov vírusu.

Evanjelici požičali svoju budovu katolíkom

StarostaJán Hančiak: Kresťania v Párnici držia spolu.

Vynovené priestory domu smútku

Stolnotenisti Nižnej sa posilnili o slovenských reprezentantov

Náš jediný zástupca v najvyššej stolnotenisovej súťaži na Slovensku verí, že sa sezóna obnoví v januári.

Nižná stihla doma odohrať dva domáce duely.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia už pozná totožnosť muža, ktorý zaútočil po upozornení, že nemá rúško

Páchateľa a jeho kamaráta spoznali ľudia na videozázname.

Na stanici v Nitre napadli muža po tom, ako upozornil na rúško

Incident sa stal v čakárni na autobusovej stanici.

Zdravotná sestra z Čadce prekonala COVID-19: Myslela som si, že zomriem

Pri pociťovaní príznakov sa začala liečiť sama. Bola to chyba.

FOTO: Vianočný stromček už v Martine svieti, prišiel aj Mikuláš

Krátko po 16. hodine sa v Martine rozžiarila vianočná výzdoba. Otvorili sa aj vianočné trhy, Mikuláš rozdal deťom sladkosti.

Už ste čítali?