ie nedostatky. Kontrolóri realizovali obhliadky prevádzok ešte pred sezónou vo všetkých troch oravských okresoch. „Majitelia nám musia predložiť rozbor vody, ktorú používajú, a doklad o dostupnosti WC pre zamestnanca, ktoré sa má nachádzať do 70 metrov od stánku so zmrzlinou. Sledujeme tiež celkovú čistotu prostredia stánku a či je v poriadku technologické zariadenie,“ povedala Jana Tomášková, vedúca oddelenia hygieny výživy.
Počas zmrzlinárskej sezóny, ktorá zväčša trvá od mája do septebra, regionálny úrad pravidelne vykonáva v stánkoch a výrobniach previerky. Odobrané vzorky zmrzliny putujú na rozbor na Regionálny úrad verejného zdravotníctva do Žiliny. Všetky tie, ktoré pochádzali z Oravy, boli zatiaľ negatívne. „Môžem povedať, že situácia je veľmi dobrá. V súčasnosti sa už zmrzlina nevyrába zo surových vajec. Robí sa buď studenou cestou, teda zmiešaním zmrzlinovej zmesi s vodou, alebo teplou cestou, kedy sa ingrediencie aj pasterizujú. Zmrzlinári by museli hrubo zanedbať výrobný proces, aby sa spotrebiteľ nakazil,“ tvrdí J. Tomášková.
Každý predajca zmrzliny musí mať pri sebe zdravotný preukaz a doklad o odbornej spôsobilosti, ktoré v prípade potreby predloží kontrolórovi. Pred dvoma týždňami dostali pracovníci úradu zdravotníctva telefonické echo, aby skontrolovali jeden konkrétny zmrzlinový stánok v Dolnom Kubíne. Po požití zmrzliny zakúpenej v ňom vraj istý Poliak, ktorý bol na Orave na návšteve u známych, dostal nepríjemné žalúdočné problémy. „V stánku sme odobrali stery z prostredia a vzorky zmrzliny. Boli negatívne. Dotyčný muž sa teda zmrzlinou nenakazil. Kontrolou sme však zistili, že predávajúca nepoužívala WC vhodné pre pracovníkov v potravinárstve, ale verejné toalety. Dostala za to finančnú pokutu,“ uviedla Jana Tomášková.