Sobota, 28. január, 2023 | Meniny má Alfonz

Výroba korbáčov bola prísne tajná

Bolo to dávno, odvtedy uplynulo už viac ako 70 rokov. V prvej polovici minulého storočia prevládalo na Orave gazdovanie. V tom čase tu ľudia nemali takú možnosť zamestnania, akú priniesli posledné roky 20. storočia a aké máme dnes. Ženy sa museli obracať


v domácnosti či na poli a jediným východiskom pre mnohých mladých, ale aj starších mužov bola práca na salašoch.
Na salaše sa chlapi so stádami oviec vydali každú jar na Juraja, naspäť do dedín sa vracali až na Michala. Ranné vyháňanie na pašu, večerné zháňanie, dojenie, strihanie – kolobeh jedného dňa. Po podojení celého stáda každý večer nasledovala príprava mlieka, z ktorého vyrábali syr, pravú salašiarsku žinčicu, oštiepky a mnoho iných dobrôt. Takto žil aj 76-ročný Karol Bugaj z Hladovky. Najskôr ako malý chlapec, potom mladý muž súci na ženenie, a neskôr aj ako otec – celý svoj život strávil na salaši. Práve tu sa naučil robiť to, čomu sa spolu s manželkou Annou venujú aj na zaslúženom dôchodku – vyrábať oštiepky, parenice, bryndzu či syrové korbáčiky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

STOROČNÉ FORMY NA OŠTIEPKY
Karol s Annou sa venujú výrobe syrových výrobkov najmä posledných desať rokov. Už dávno predtým sa obaja naučili pracovať s mliekom. „Oštiepky ma naučil robiť, ešte ako chlapca, môj otec, ktorý bol bačom na salaši. Bola to tradícia, takže ich vedeli robiť všetci, ktorí sa motali okolo oviec,” spomína na „výrobné” začiatky K. Bugaj. Kedysi mala rodina veľa statku. Teraz by sa už o všetky zvieratá nevládali starať. Dnes majú doma len teliatko, sliepky, psa a jednu kravku, ktorá im dá denne 18 litrov mlieka. Z toho potom robia syr a z neho oštiepky. „Pri oštiepkoch je najdôležitejšie, aby sa syr poriadne postláčal. Môže to trvať aj pol hodiny. Ak sa to neurobí kvalitne, v oštiepku sa potom objavia bublinky a nebude dobrý, ani kvalitný,” vysvetľuje K. Bugaj popri „nepretržitom” stláčaní syra a formovaní ho do podoby oštiepka. Drevené formy, ktoré pri ich výrobe používa, má ešte od svojho otca. Niektoré majú až sto rokov. Stále však slúžia účelu, na ktorý boli vystrúhané v minulosti.
Teraz im už ide výroba od ruky, nebolo to však vždy tak. „Syr musí byť podkysnutý tak akurát, takže ani málo, ani veľa. Musíme si ho poriadne ustriehnuť. Teraz už vieme, kedy je ten správny čas, na začiatku sme však vyhodili toľko syra, že aj náš pes ho mal plné zuby,” smeje sa Karol.

SkryťVypnúť reklamu

VÝROBA BOLA TAJOMSTVOM
Okrem oštiepkov vyrábajú manželia Bugajovci aj bryndzu, parenice, minipareničky a, samozrejme, všetkým dobre známe oravské korbáčiky. Všetko sa naučili robiť sami.
V malej izbietke rodinného domu vládne počas výroby korbáčikov vynikajúca spolupráca. Starká pripravuje starkému cesto zo syra, ktorý musí najskôr namočiť do horúcej vody, aby zmäkol. A potom máme možnosť vidieť, ako jednoducho sa tieto syrové dobroty vyrábajú.
„Najskôr začal robiť korbáče dedko. Predtým nikto u nás nevedel, ako sa majú robiť. Recept prišiel zo Zázrivej, ale postup bol veľkým tajomstvom. Napokon sme sa to naučili tak, že prišla tetka k tetke, pomudrovali sme, pošpekulovali - a naučili sme sa. No vtedy sa korbáčiky vyrábali len z ovčieho mlieka, kravského nebolo toľko ako dnes,” vysvetľuje nám pani Anna.
Niekdajšie tajomstvo výroby nám manželia Bugajovci vďačne prezradili. Dozvedeli sme sa dokonca aj to, aký je rozdiel medzi syrmi, ktoré sa používajú na parenice, korbáče a oštiepky. „Syr na oštiepky musí byť čerstvý. Na korbáče a parenice sa používa syr podkysnutý. Pridávame do neho trošku kyslého mlieka, aby rýchlejšie vykysol. Na bryndzu ide zas sladký syr, ktorý necháme kysnúť štyri – päť dní,” zasväcujú nás do tajov svojho „syrového“ sveta Bugajovci. Netreba zabúdať ani na konečné práce okolo korbáčov. Niekoľko metrov naťahaných korbáčov treba namotať na lopárik, prerezať a namočiť do „rásolu“ (prevarená voda so soľou). Nechať ich chvíľku odležať a potom sa s chuťou pustiť do ich spletania.

SkryťVypnúť reklamu

V RODINE JE JEDÁKOV AŽ-AŽ
Starkí trávia pri mlieku takmer každý deň. Raz robia korbáče, potom oštiepky, ďalší deň sa venujú pareniciam. Všetkého narobia dosť, zatiaľ však nemajú problém s tým, že by ich výrobky nemal kto zjesť. Tri dcéry s rodinami, vnúčatá a pravnúčatá majú výrobky starkých veľmi rady. Väčšina teda končí u nich. Starkej chodí pri výrobe malých pareničiek pomáhať dcéra, pomaly sa začínajú učiť aj vnučky. „Keď sa to u nás všetko poschádza, musia ťahať aj tí najmenší,” dodáva bývalý bača.

Najčítanejšie na My Orava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  2. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  3. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  4. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery
  5. SCANDI 2023: prehliadka súčasného severského filmu
  6. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska
  7. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia
  8. Eurohub Rokycany posilňuje a zrýchľuje spojenie s Nemeckom
  1. Svalovice sa netreba obávať
  2. Students today, innovators tomorrow, learners forever
  3. Study program MANAGEMENT in English language
  4. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  5. Bude rok 2023 naozaj náročný na osobné financie?
  6. Nadácia COOP Jednota zatraktívňuje regióny
  7. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  8. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  1. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 6 247
  2. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 5 488
  3. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska 3 836
  4. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia 2 297
  5. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 1 711
  6. Košičanom budeme dodávať teplo za tretinové ceny aj tento rok 1 515
  7. Sardínia ukáže iné Taliansko. Oviec má raz toľko než obyvateľov 1 454
  8. Radi čítate a ešte radšej tvoríte? Toto je 40 dôvodov pre Vás 1 443

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Konvencie a jednotlivec...
  2. Ján Škerko: Čo je hlavnou chybou Progresívneho Slovenska?
  3. Ján Šeďo: On to tak nemyslel, to médiá nepochopili...no nazdar.
  4. Ivan Mlynár: Ficov nebeský mandát deň po predčasných voľbách
  5. Ľuboš Vodička: Kostoly za hradbami: Malá Mača
  6. Elena Antalová: "Kecy a fakty o tzv.demokracii". Kniha Karola Ondriaša vyšla síce v roku 2004, no chcela by udávať smer Smeru.
  7. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie
  8. Anton Kovalčík: Afganské fiasko ZSSR 3.
  1. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 30 477
  2. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 16 917
  3. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 8 067
  4. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles 6 962
  5. Rastislav Čurma: Divotvorný Kráľovský Chlmec - Maďar, maďarský, najmaďarskejší 4 508
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 735
  7. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 703
  8. Ján Valchár: Jedenásť mesiacov štvordňovej operácie (Moskvu ale ubránime!) 3 424
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  6. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Dobrovoľníci otvoria prvú útulňu na Orave.

Opustená budova pod vysielačom stojí na medzinárodnej diaľkovej trase, ktorá vedie od Atlantiku až k Čiernemu moru.


6 h
MY | TOP správy z regiónov

Pozrite si výber TOP správ z regiónov.


20 h
Bobrov (v červených dresoch) získal na jeseň iba deväť bodov.

Jeden deň platilo, že trénera našli, na druhý deň už nie.


22 h
Vpravo návrh hlasovacieho lístka so správnym poradím podľa abecedy, vľavo vytlačený a použitý pri voľbách s nesprávnym poradím.

Ani viacnásobná kontrola neodhalila chybu na hlasovacom lístku.


27. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Anna Miľanová: Konvencie a jednotlivec...
  2. Ján Škerko: Čo je hlavnou chybou Progresívneho Slovenska?
  3. Ján Šeďo: On to tak nemyslel, to médiá nepochopili...no nazdar.
  4. Ivan Mlynár: Ficov nebeský mandát deň po predčasných voľbách
  5. Ľuboš Vodička: Kostoly za hradbami: Malá Mača
  6. Elena Antalová: "Kecy a fakty o tzv.demokracii". Kniha Karola Ondriaša vyšla síce v roku 2004, no chcela by udávať smer Smeru.
  7. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie
  8. Anton Kovalčík: Afganské fiasko ZSSR 3.
  1. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 30 477
  2. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 16 917
  3. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 8 067
  4. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles 6 962
  5. Rastislav Čurma: Divotvorný Kráľovský Chlmec - Maďar, maďarský, najmaďarskejší 4 508
  6. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 735
  7. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 703
  8. Ján Valchár: Jedenásť mesiacov štvordňovej operácie (Moskvu ale ubránime!) 3 424
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  6. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu