Výroba korbáčov bola prísne tajná

Bolo to dávno, odvtedy uplynulo už viac ako 70 rokov. V prvej polovici minulého storočia prevládalo na Orave gazdovanie. V tom čase tu ľudia nemali takú možnosť zamestnania, akú priniesli posledné roky 20. storočia a aké máme dnes. Ženy sa museli obracať


v domácnosti či na poli a jediným východiskom pre mnohých mladých, ale aj starších mužov bola práca na salašoch.
Na salaše sa chlapi so stádami oviec vydali každú jar na Juraja, naspäť do dedín sa vracali až na Michala. Ranné vyháňanie na pašu, večerné zháňanie, dojenie, strihanie – kolobeh jedného dňa. Po podojení celého stáda každý večer nasledovala príprava mlieka, z ktorého vyrábali syr, pravú salašiarsku žinčicu, oštiepky a mnoho iných dobrôt. Takto žil aj 76-ročný Karol Bugaj z Hladovky. Najskôr ako malý chlapec, potom mladý muž súci na ženenie, a neskôr aj ako otec – celý svoj život strávil na salaši. Práve tu sa naučil robiť to, čomu sa spolu s manželkou Annou venujú aj na zaslúženom dôchodku – vyrábať oštiepky, parenice, bryndzu či syrové korbáčiky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

STOROČNÉ FORMY NA OŠTIEPKY
Karol s Annou sa venujú výrobe syrových výrobkov najmä posledných desať rokov. Už dávno predtým sa obaja naučili pracovať s mliekom. „Oštiepky ma naučil robiť, ešte ako chlapca, môj otec, ktorý bol bačom na salaši. Bola to tradícia, takže ich vedeli robiť všetci, ktorí sa motali okolo oviec,” spomína na „výrobné” začiatky K. Bugaj. Kedysi mala rodina veľa statku. Teraz by sa už o všetky zvieratá nevládali starať. Dnes majú doma len teliatko, sliepky, psa a jednu kravku, ktorá im dá denne 18 litrov mlieka. Z toho potom robia syr a z neho oštiepky. „Pri oštiepkoch je najdôležitejšie, aby sa syr poriadne postláčal. Môže to trvať aj pol hodiny. Ak sa to neurobí kvalitne, v oštiepku sa potom objavia bublinky a nebude dobrý, ani kvalitný,” vysvetľuje K. Bugaj popri „nepretržitom” stláčaní syra a formovaní ho do podoby oštiepka. Drevené formy, ktoré pri ich výrobe používa, má ešte od svojho otca. Niektoré majú až sto rokov. Stále však slúžia účelu, na ktorý boli vystrúhané v minulosti.
Teraz im už ide výroba od ruky, nebolo to však vždy tak. „Syr musí byť podkysnutý tak akurát, takže ani málo, ani veľa. Musíme si ho poriadne ustriehnuť. Teraz už vieme, kedy je ten správny čas, na začiatku sme však vyhodili toľko syra, že aj náš pes ho mal plné zuby,” smeje sa Karol.

SkryťVypnúť reklamu

VÝROBA BOLA TAJOMSTVOM
Okrem oštiepkov vyrábajú manželia Bugajovci aj bryndzu, parenice, minipareničky a, samozrejme, všetkým dobre známe oravské korbáčiky. Všetko sa naučili robiť sami.
V malej izbietke rodinného domu vládne počas výroby korbáčikov vynikajúca spolupráca. Starká pripravuje starkému cesto zo syra, ktorý musí najskôr namočiť do horúcej vody, aby zmäkol. A potom máme možnosť vidieť, ako jednoducho sa tieto syrové dobroty vyrábajú.
„Najskôr začal robiť korbáče dedko. Predtým nikto u nás nevedel, ako sa majú robiť. Recept prišiel zo Zázrivej, ale postup bol veľkým tajomstvom. Napokon sme sa to naučili tak, že prišla tetka k tetke, pomudrovali sme, pošpekulovali - a naučili sme sa. No vtedy sa korbáčiky vyrábali len z ovčieho mlieka, kravského nebolo toľko ako dnes,” vysvetľuje nám pani Anna.
Niekdajšie tajomstvo výroby nám manželia Bugajovci vďačne prezradili. Dozvedeli sme sa dokonca aj to, aký je rozdiel medzi syrmi, ktoré sa používajú na parenice, korbáče a oštiepky. „Syr na oštiepky musí byť čerstvý. Na korbáče a parenice sa používa syr podkysnutý. Pridávame do neho trošku kyslého mlieka, aby rýchlejšie vykysol. Na bryndzu ide zas sladký syr, ktorý necháme kysnúť štyri – päť dní,” zasväcujú nás do tajov svojho „syrového“ sveta Bugajovci. Netreba zabúdať ani na konečné práce okolo korbáčov. Niekoľko metrov naťahaných korbáčov treba namotať na lopárik, prerezať a namočiť do „rásolu“ (prevarená voda so soľou). Nechať ich chvíľku odležať a potom sa s chuťou pustiť do ich spletania.

SkryťVypnúť reklamu

V RODINE JE JEDÁKOV AŽ-AŽ
Starkí trávia pri mlieku takmer každý deň. Raz robia korbáče, potom oštiepky, ďalší deň sa venujú pareniciam. Všetkého narobia dosť, zatiaľ však nemajú problém s tým, že by ich výrobky nemal kto zjesť. Tri dcéry s rodinami, vnúčatá a pravnúčatá majú výrobky starkých veľmi rady. Väčšina teda končí u nich. Starkej chodí pri výrobe malých pareničiek pomáhať dcéra, pomaly sa začínajú učiť aj vnučky. „Keď sa to u nás všetko poschádza, musia ťahať aj tí najmenší,” dodáva bývalý bača.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 601
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 266
  3. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 167
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 038
  5. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 4 171
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 869
  7. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 201
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 1 876
  1. Anton Kovalčík: Ako "Volský Jano" prispel k porážke nacizmu - druhá časť.
  2. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20)
  3. Tomáš Susko: Koniec WW2 a SNP: Medzi Stalinom, Benešom a stratou vlastnej suverenity.
  4. Radoslav Záhumenský: Hrad Branč | výnimočný výhľad, temná história a zrúcanina, ktorú sa oplatí objaviť!
  5. Miroslav Galovič: Rybár a VyGrmená Húska - predpolnočné (nielen) hokejové zamyslenie.
  6. Jakub Cipko: Je Fico ruský agent?
  7. Rastislav Puchala: Ohavní kolaboranti
  8. Ondrej Putra: India a Pakistan nie sú tak ďaleko I. - História
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 020
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 778
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 478
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 402
  5. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 000
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 875
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 865
  8. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 5 852
  1. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  3. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  4. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  5. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  6. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  7. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
  8. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Anton Kovalčík: Ako "Volský Jano" prispel k porážke nacizmu - druhá časť.
  2. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20)
  3. Tomáš Susko: Koniec WW2 a SNP: Medzi Stalinom, Benešom a stratou vlastnej suverenity.
  4. Radoslav Záhumenský: Hrad Branč | výnimočný výhľad, temná história a zrúcanina, ktorú sa oplatí objaviť!
  5. Miroslav Galovič: Rybár a VyGrmená Húska - predpolnočné (nielen) hokejové zamyslenie.
  6. Jakub Cipko: Je Fico ruský agent?
  7. Rastislav Puchala: Ohavní kolaboranti
  8. Ondrej Putra: India a Pakistan nie sú tak ďaleko I. - História
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 020
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 778
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 478
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 402
  5. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 000
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 875
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 865
  8. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 5 852
  1. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  3. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  4. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  5. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  6. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  7. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
  8. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu