Utorok, 3. august, 2021 | Meniny má JergušKrížovkyKrížovky

Výroba korbáčov bola prísne tajná

Bolo to dávno, odvtedy uplynulo už viac ako 70 rokov. V prvej polovici minulého storočia prevládalo na Orave gazdovanie. V tom čase tu ľudia nemali takú možnosť zamestnania, akú priniesli posledné roky 20. storočia a aké máme dnes. Ženy sa museli obracať


v domácnosti či na poli a jediným východiskom pre mnohých mladých, ale aj starších mužov bola práca na salašoch.
Na salaše sa chlapi so stádami oviec vydali každú jar na Juraja, naspäť do dedín sa vracali až na Michala. Ranné vyháňanie na pašu, večerné zháňanie, dojenie, strihanie – kolobeh jedného dňa. Po podojení celého stáda každý večer nasledovala príprava mlieka, z ktorého vyrábali syr, pravú salašiarsku žinčicu, oštiepky a mnoho iných dobrôt. Takto žil aj 76-ročný Karol Bugaj z Hladovky. Najskôr ako malý chlapec, potom mladý muž súci na ženenie, a neskôr aj ako otec – celý svoj život strávil na salaši. Práve tu sa naučil robiť to, čomu sa spolu s manželkou Annou venujú aj na zaslúženom dôchodku – vyrábať oštiepky, parenice, bryndzu či syrové korbáčiky.

Skryť Vypnúť reklamu

STOROČNÉ FORMY NA OŠTIEPKY
Karol s Annou sa venujú výrobe syrových výrobkov najmä posledných desať rokov. Už dávno predtým sa obaja naučili pracovať s mliekom. „Oštiepky ma naučil robiť, ešte ako chlapca, môj otec, ktorý bol bačom na salaši. Bola to tradícia, takže ich vedeli robiť všetci, ktorí sa motali okolo oviec,” spomína na „výrobné” začiatky K. Bugaj. Kedysi mala rodina veľa statku. Teraz by sa už o všetky zvieratá nevládali starať. Dnes majú doma len teliatko, sliepky, psa a jednu kravku, ktorá im dá denne 18 litrov mlieka. Z toho potom robia syr a z neho oštiepky. „Pri oštiepkoch je najdôležitejšie, aby sa syr poriadne postláčal. Môže to trvať aj pol hodiny. Ak sa to neurobí kvalitne, v oštiepku sa potom objavia bublinky a nebude dobrý, ani kvalitný,” vysvetľuje K. Bugaj popri „nepretržitom” stláčaní syra a formovaní ho do podoby oštiepka. Drevené formy, ktoré pri ich výrobe používa, má ešte od svojho otca. Niektoré majú až sto rokov. Stále však slúžia účelu, na ktorý boli vystrúhané v minulosti.
Teraz im už ide výroba od ruky, nebolo to však vždy tak. „Syr musí byť podkysnutý tak akurát, takže ani málo, ani veľa. Musíme si ho poriadne ustriehnuť. Teraz už vieme, kedy je ten správny čas, na začiatku sme však vyhodili toľko syra, že aj náš pes ho mal plné zuby,” smeje sa Karol.

Skryť Vypnúť reklamu

VÝROBA BOLA TAJOMSTVOM
Okrem oštiepkov vyrábajú manželia Bugajovci aj bryndzu, parenice, minipareničky a, samozrejme, všetkým dobre známe oravské korbáčiky. Všetko sa naučili robiť sami.
V malej izbietke rodinného domu vládne počas výroby korbáčikov vynikajúca spolupráca. Starká pripravuje starkému cesto zo syra, ktorý musí najskôr namočiť do horúcej vody, aby zmäkol. A potom máme možnosť vidieť, ako jednoducho sa tieto syrové dobroty vyrábajú.
„Najskôr začal robiť korbáče dedko. Predtým nikto u nás nevedel, ako sa majú robiť. Recept prišiel zo Zázrivej, ale postup bol veľkým tajomstvom. Napokon sme sa to naučili tak, že prišla tetka k tetke, pomudrovali sme, pošpekulovali - a naučili sme sa. No vtedy sa korbáčiky vyrábali len z ovčieho mlieka, kravského nebolo toľko ako dnes,” vysvetľuje nám pani Anna.
Niekdajšie tajomstvo výroby nám manželia Bugajovci vďačne prezradili. Dozvedeli sme sa dokonca aj to, aký je rozdiel medzi syrmi, ktoré sa používajú na parenice, korbáče a oštiepky. „Syr na oštiepky musí byť čerstvý. Na korbáče a parenice sa používa syr podkysnutý. Pridávame do neho trošku kyslého mlieka, aby rýchlejšie vykysol. Na bryndzu ide zas sladký syr, ktorý necháme kysnúť štyri – päť dní,” zasväcujú nás do tajov svojho „syrového“ sveta Bugajovci. Netreba zabúdať ani na konečné práce okolo korbáčov. Niekoľko metrov naťahaných korbáčov treba namotať na lopárik, prerezať a namočiť do „rásolu“ (prevarená voda so soľou). Nechať ich chvíľku odležať a potom sa s chuťou pustiť do ich spletania.

Skryť Vypnúť reklamu

V RODINE JE JEDÁKOV AŽ-AŽ
Starkí trávia pri mlieku takmer každý deň. Raz robia korbáče, potom oštiepky, ďalší deň sa venujú pareniciam. Všetkého narobia dosť, zatiaľ však nemajú problém s tým, že by ich výrobky nemal kto zjesť. Tri dcéry s rodinami, vnúčatá a pravnúčatá majú výrobky starkých veľmi rady. Väčšina teda končí u nich. Starkej chodí pri výrobe malých pareničiek pomáhať dcéra, pomaly sa začínajú učiť aj vnučky. „Keď sa to u nás všetko poschádza, musia ťahať aj tí najmenší,” dodáva bývalý bača.

Najčítanejšie na My Orava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  2. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  3. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  4. Čítajte SME.sk na viacerých zariadeniach
  5. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  6. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  7. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  8. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  9. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  10. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  1. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  2. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  3. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  4. Čítajte SME.sk na viacerých zariadeniach
  5. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  6. Môže pivo spojiť Prešov s Veľkým Šarišom?
  7. Vodného slalomára privítal doma aj jeho hlavný partner BILLA
  8. Autorka prezradila motív novej knihy. Poteší nielen romantičky
  9. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  10. Diskusia o elektromobiloch nie je „súťaž krásy“
  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 5 364
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 264
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 934
  4. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 775
  5. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 603
  6. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 218
  7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 218
  8. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 3 064
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 2 785
  10. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 2 329
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Trstená (v modrom) doma porazila Dlhú po výsledku 2:0.

Piata liga ponúkla na úvod aj derby vo Vavrečke.


12 h
Miroslav Mlkvik (vpravo).

Dláta videl prvý raz až na škole. Pýtal sa majstrov, čo to je a ako sa s tým robí. Dnes sú jeho sochy po celom svete, mnohé majú silné posolstvo.


15 h

Na túto ale aj mnohé iné otázky od vás odpovedáme v našej právnej poradni.


1. aug
Do zostavy Brezovice sa vrátil aj Andrej Grman (pri lopte).

Najvyššia oravská súťaž ponúkla na úvod zaujímavé výsledky.


17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Rozsudok nie je právoplatný.


1. aug

Ľudia sa nestihli spamätať a prišla ďalšia povodeň.


13 h

Pozrite si kompletnú tabuľku.


9 h

Po ťažko zraneného Milana priletel záchranársky vrtuľník, zdravotníci bojovali o jeho život viac ako hodinu.


1. aug

Už ste čítali?