Mlieko nebolo nikdy kráľovským mokom, no napriek tomu sa stalo surovinou a nápojom, ktorý pije a využíva po stáročia najviac ľudí na svete.
Všetci vieme, že málo mlieka vo výžive ohrozuje najmä zdravý vývoj kostry detí, ale aj kvalitu zubov i kostí starnúcich udí. Preto by malo byť dôležitou súčasťou stravy každého jedného z nás. Len málokto ho však pravidelne pije. Mlieku ako jednej z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek stravy je venovaný 26. máj ako Medzinárodný deň mlieka. Mnohé organizácie a školy organizujú v ten deň rôzne akcie, napríklad výstavy detských prác z mliečnych obalov či súťaže v pití mlieka. Opýtali sme sa riaditeľa PD Trsteník v Trstenej Štefana Pánika, či sa aj toto družstvo – jeden z najväčších producentov mlieka na Orave – zapojilo do propagácie mlieka počas jeho dňa.
„Zaregistrovali sme v médiách, že sa pripravuje Deň mlieka. Keďže však pracujeme s mliekom každý deň, nemáme veľa času špeciálne sa zameriavať na jeho oslavu. Každá mliekareň sa zapája do propagácie mlieka, investuje do nej určité percento z výnosu spracovania mlieka a z výroby mliečnych výrobkov,” odpovedá Štefan Pánik. Keďže na Slovensku je až žalostne nízka spotreba tejto dôležitej a zdravej súčasti stravy, mliekari sa snažia robiť všetko pre to, aby sa k ľuďom dostalo čo najviac informácií o pozitívach tohto na živiny, sacharidy, tuky a vitamíny bohatého nápoja. „Som rozhodne za to, aby sa mlieko propagovalo. Dokonca by som povedal, že to treba robiť ešte častejšie a širšie. Je smutné, že reklama na rozmanité sladké nápoje bez akejkoľvek výživovej hodnoty predčí reklamu na mlieko. Najdôležitejšie je predsa zdravie a k tomu ľuďom určite viac dopomôžu mliečne výrobky, než rôzne presladené nápoje,” dodal Š. Pánik.
Na Poľnohospodárskom družstve v Hruštíne produkujú dokonca ekologicky čisté mlieko. Družstvo sa totiž špecializuje na ekologické poľnohospodárstvo. Ako speňažuje túto devízu na slovenskom trhu? „Zatiaľ príliš ani nie, pretože tu nemáme mliekareň, ktorá by produkovala biovýrobky. Mlieko predávame do Tvrdošínskej mliekarne, kde sa spracúva ako klasické. Pre výrobu bioproduktov by potrebovali oddelenú výrobu, čo nie je lacné ani jednoduché,“ povedal nám predseda PD Hruštín Ladislav Hojo. „V budúcnosti však plánujeme vybudovanie vlastnej mliekarničky, v ktorej by sme sa venovali práve takémuto spracovaniu mlieka.“