ž v rokoch 1962 – 1965. Vychádzali sme vtedy z toho, že v našej oblasti by mohol mať dobré uplatnenie, lebo jeho požiadavky po stránke pôdnej i klimatickej sú veľmi podobné zemiakom, ktorým sa tu oddávna darilo. Topinambur má však menšie nároky na pestovateľské práce, dá sa viacúčelovo použiť a sú pri ňom menšie problémy so skladovacími kapacitami i pozberovú úpravu, nakoľko ho možno zberať na jar. Tým by bol aj vzácnejší, lebo na jar obyčajne chýbali krmoviny. Naše očakávania topinambur skutočne naplnil. Získali sme pekné úrody hľúz aj vňate, no vyskytli sa problémy so zberom a spracovaním nadzemných častí. Na tento účel nebola k dispozícii vyhovujúca mechanizácia. Obrovsky vysoké drevnaté lodyhy s bohatým olistením boli vhodným krmivom maximálne pre ovce, alebo kozy. Drevnatá časť samozrejme ostala nevyužitá. Úroda hľúz bola vynikajúca, no pri technike skrmovania vznikli problémy. Dobytok ich však konzumoval s veľkou chuťou. I jedna i druhá úroda bola totiž v tom čase veľmi náročná na ručnú prácu. Mimo kŕmenia nemal nikto o hľuzy záujem. Priemysel na ponuky nereagoval a diabetikov vtedy určite toľko nebolo ako teraz. Záujem o pestovanie topinambury vznikol medzi poľovníkmi, ktorí sadbu odoberali najma pre diviačie obory. Topinambur má totiž aj tú výhodu, že sa v extenzívnych podmienkach nemusí opatovne vysádzať. Ponechané i malé korienky v zemi, ktorých je doslova sieť, pokračujú v raste na jar a plocha sa husto zazelená, pričom potláča a likviduje všetko okolo seba. Má to však aj nevýhodu. Parcely, na ktorých sa táto plodina pestuje, sa potom od nej veľmi ťažko „odburiňujú“ a pre následnú kultúru je to doslova pohroma. Pri pestovaní v malom môžu vznikať aj susedské spory, pretože bežné brázdové hranice nepozná a rozširuje sa do okolia veľmi rýchlo. Dnes pri pestovaní krmovín jednoznačne prevládajú trávne porasty a hlavne
kukurica, kde je absolútne vyriešený vysokovýkonný mechanizovaný zber a konzervácia. Topinambur má však širšie spektrum využitia. Ak sa podarí pestovanie tejto plodiny technicky zvládnuť a jej produkty napojiť na potravinový reťazec, môže byť perspektívnou plodinou aj pre Oravu.