Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Jazýčky detí z miest a z dedín sú odlišne mlsné

Školské jedálne majú v dnešnej “fastfoodovej” dobe nezastupiteľné miesto v stravovacích návykoch mladej generácie. Na Orave ich je viac ako sedemdesiat. Všetky sú súčasťou základných škôl. Rozpočet na ich prevádzku určuje zriaďovateľ, teda mesto alebo obe

c. Ak škola nemá vlastné zariadenie spoločného stravovania, musí deťom a svojim zamestnancom stravu zabezpečiť niekde inde. Oproti minulosti nastali vo fungovaní jedální určité zmeny. “Môžu mať cudzích stravníkov. Takto získané peniaze potom môžu použiť pre vlastné účely, napríklad na obnovu inventára. Prísnejšie požiadavky sú aj na obsah nutričných hodnôt jedál. Novinkou je poskytovanie stravy pre deti v hmotnej núdzi. Rodič zaplatí z ceny stravného lístka od jednej do piatich korún, zvyšok doplatí štát,” povedala nám vedúca odboru školstva mesta Dolný Kubín Mária Dudáková. Ceny straveniek si po dohode so zriaďovateľom a riaditeľom príslušnej školy určuje každé stravovacie zariadenie samo. V našom regióne nepresahuje podľa M. Dudákovej suma za jeden stravný lístok 30 korún.
Jedálne sa pri zostavovaní jedálneho lístka a príprave pokrmov riadia presne stanovenými normami.
Majú možnosť tvoriť aj vlastné receptúry, ktoré však musia byť odsúhlasené regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Okrem neho má právo kontrolovať zariadenia školského stravovania ich zriaďovateľ.
Školská jedáleň pri ZŠ s MŠ v Istebnom má 172 stravníkov. Vedie ju Anna Čadová s ďalšími troma kuchárkami. Úlohou každého vedúceho jedálne je viesť jej kompletnú evidenciu. Zaujímavosťou je, že na Orave sú vedúcimi jedální až na jednu výnimku výlučne ženy. Len vo Vyšnom Kubíne pôsobí na mieste vedúceho muž. “Existencia a fungovanie každého takéhoto zariadenia úzko súvisí s tým, aký je jeho zriaďovateľ. Spolupráca s riaditeľkou školy Martou Nechalovou a starostom Jánom Čiefom je našťastie na veľmi dobrej úrovni,” hovorí A. Čadová. Za uplynulý rok sa školská jedáleň v Istebnom zmodernizovala. Pribudol ohrievací pult, ktorý slúži na udržanie správnej teploty jedál, farebne odlíšené dosky na jednotlivé druhy potravín, nože, nerezové hrnce i nový stroj na bielenie zemiakov. Vymenili tu aj všetky pôvodné drevené dvere za plastové, čím znížili náklady zariadenia na vykurovanie. Vedúca jedálne sa snaží o čo najväčšiu pestrosť jedálnička. “Raz do týždňa, väčšinou v piatky máme sladké jedlo, pondelky sú odľahčené jedlá, takzvané laktovegetariánske. A trikrát do týždňa pripravujeme mäso – striedame hydinu, bravčovinu, hovädzinu a ryby. Nechýbajú šaláty z čerstvej zeleniny a ovocie,” vraví A. Čadová a dodáva: “Stravovacie zvyklosti detí v meste a na dedine sú odlišné. To, čo napríklad zjedia mestské deti, na dedine nechcú.”

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 771
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 279
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 010
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 441
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 994
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 937
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 374
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 252
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 112
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 987
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Peter vo videoklipe.

Petra inšpirovala k textu tragédia. Na Oravskej priehrade sa utopili bratranci.

17 h
Komjatnou auto už neprešlo.

Policajné sirény vystrašili Dolnokubínčanov i vodičov na ceste Brestovou.

23. jan
V Zábiedove skončilo približne sedemtisíc ton úletu.

V katastri Hladovky a Zábiedova skončilo 32-tisíc ton úletu z OFZ Istebné.

23. jan
V roku 2019 sa v Novoti narodilo 81 detí, minulý pribudlo 71 novorodencov.

Novoť sa rozrastá, v dedine chýbajú nájomné byty

22. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23. jan

Pozitivita je zatiaľ nízka.

23. jan

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

8 h

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

23. jan

Už ste čítali?