Od prvého februára nadobudol platnosť nový zákon o veterinárnej starostlivosti. Podľa neho je potrebné pri každej domácej zakáľačke nahlásiť termín a miesto jej konania na príslušnú veterinárnu správu. Pracovníci „veteriny“ odoberú priamo na mieste vzorku surového mäsa zo zvieraťa, ktorá potom putuje na laboratórne zisťovanie, či sa v nej nenachádza parazit svalovca stočeného, odborne nazývaného Trichinella spiralis, alebo BSE. Doteraz Oravci nahlásili na dolnokubínsku veterinárnu správu 97 zabíjačiek. Výsledky všetkých vyšetrení boli negatívne. V ani jednom prípade teda nebola v hovädzine a bravčovine preukázaná prítomnosť BSE či svalovca.
Povinnosťou každého obyvateľa, ktorý doma pripravuje zakáľačku, je nahlásiť ju minimálne deň vopred. „Bohužiaľ, sú aj takí, ktorí to ohlásia až v deň zabíjačky. Vtedy sa nám odber vzoriek dá zabezpečiť len veľmi ťažko,“ hovorí vedúci odboru. Ak by vzorka bola pozitívna, veterinárna správa by sa okamžite telefonicky skontaktovala s dotyčnou osobou a podnikla by príslušné kroky. Pokiaľ sa veterinári neozvú do dvoch dní, majitelia zvierat si môžu byť istí, že všetko je v poriadku.
S prípadom, kedy by sused udal suseda kvôli tomu, že príslušnému orgánu nenahlásil porážku hovädzieho dobytka alebo ošípaných, sa P. Cserei zatiaľ nestretol. „Ľudia už pravdepodobne sami prišli na to, že je dobré uistiť sa, či mäso, ktoré chcú konzumovať, nie je nakazené. Veď ich to v podstate nič nestojí.“