Streda, 21. apríl, 2021 | Meniny má ErvínKrížovkyKrížovky

Američanom nešlo do hlavy, ako do koláča napichať kapustu

Viete, čo znamená slovo “matrtúch”? Tak túto hádanku chceli Párničania poslať už do nejednej vedomostnej súťaže. Zatiaľ sa tak nestalo a viac o matrtúchoch sa rozhodli prezradiť čitateľom Našej Oravy.



Matrtúch alebo matrtaj sú názvy tradičného slaného koláča, ktorý sa pečie v Párnici. Zhotovuje sa z kyslej kapusty, polohrubej múky, vajec, soli a vody. Počas pečenia sa ešte navrch dáva slanina, prípadne sa pripečená kôrka koláča potiera maslom. „Bolo to také jedlo chudobných. Kedysi gazdiné do cesta nepridávali ani vajce. To sa začalo dávať až neskôr, na prilepšenie,“ vysvetľuje nám v dedine vychýrená kuchárka Elena Halamčeková. Keď vraj matrtaj položí na stôl medzi iné dobroty, zaručene z neho zmizne ako prvý práve kapustový posúch. V Párnici je všeobecne obľúbeným. Najlepší a najvzácnejší je podľa gazdinky z prvej vykysnutej domácej kapusty. „Piecť som sa ho naučila od mamy. Keď sme ešte s dcérami chodievali vystupovať s folklórnym súborom, musela nám vždy napiecť tri – toľko, koľko nás bolo. Matrtúchy sa zvyčajne zjedli už cestou v autobuse,“ vraví Párničanka. Do rozhovoru sa zapája aj jej sesternica a švagriná v jednej osobe – tiež Elena Halamčeková. „Raz komusi napiekli matrtúchov do Ameriky. Poslali odtiaľ list a žiadali v ňom recept na matrtúch i podrobný popis na jeho prípravu. A vraj, ako potom do koláča napichať tú kapustu. Odvtedy to po dedine koluje ako dobrý vtip,“ smeje sa.
K tradičným párnickým maškrtám patria aj fánky. Pani Elena robí dvojaké. Takzvané falošné fánky pripravuje z pochúťkovej smotany, múky, octu, vajec a sódy bikarbóny. Posýpajú sa vanilkovým cukrom. „Robím ich vtedy, keď sa mi nechce robiť šišky. Je to rýchlejšie.“ Slávnostnejšou verziou falošných fánok sú fánky – bez prívlastku. Nepečú sa tak často, pretože ich príprava je nákladnejšia a náročnejšia. Cesto na ne pozostáva zo žĺtkov, múky, rumu, soli a cukru. Vyprážajú sa na oleji rovnako ako šišky. Nakoniec sa posypú práškovým cukrom. Majú tvar mašličiek. Nesmeli chýbať na žiadnych krstinách. V rodine Halamčekovcov sa však po smrti Eleninej mamičky prestali vypekať. Elena sa k nim vrátila až po rokoch. „Mašličky“ jej dnes pripomínajú mamu. „Ženy voľakedy suroviny na múčniky vôbec nevážili. Povedali len: Daj toľko múky, koľko žĺtky zoberú. Alebo: Daj toľko masti, koľká slivka,“ spomína 62-ročná dôchodkyňa. K vareniu a pečeniu má vrúcny vzťah aj preto, lebo sama rada je. Kuchyňa je jej verným spoločníkom na dôchodku. Manžel bol dokonca šéfkuchárom. „On nás s dcérami viedol k tomu, aby sme jedlá pripravovali tak, ako sa má.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  2. Kúpele Sliač sa pripravujú na liečbu post- Covidových pacientov
  3. Flexibilita, nedielna súčasť činnosti logistického providera
  4. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  5. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  6. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  7. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  8. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  9. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  10. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  1. Viete ako na to, ak potrebujete silu a energiu?
  2. Viac ako polovica to zažila, hovoriť nechce nikto
  3. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  4. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  5. Kúpele Sliač sa pripravujú na liečbu post- Covidových pacientov
  6. BILLA rodičom radí, ako deťom pripraviť výživnú desiatu
  7. Investovanie sa tento rok oplatí
  8. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  9. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  10. V COOP Jednote aj počas pandémie vybavíte všetko
  1. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 25 091
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 18 225
  3. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 9 223
  4. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky? 8 661
  5. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 7 861
  6. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 7 677
  7. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 7 208
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 193
  9. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 7 108
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 088
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Už takmer 25 rokov trvá výstavba diaľnice D3 v náročných úsekoch severného Slovenska. Pripomína tak trochu nekonečný príbeh, o ktorom sa budeme rozprávať v pondelok v LIVE diskusii o 18:00 hod.

8 h
Brod cez Mlynský potok v Oravskej Porube.

Obec počas čakania na výzvy pripraví všetko potrebné.

8 h
Rekonštrukcia na ulici Červeného kríža bude trvať niekoľko týždňov.

Súťaž znížila cenu o takmer polovicu, ušetrené peniaze sa zídu.

11 h
Samuel Suľa (pri lopte) v zápase druhej ligy proti Popradu.

Samueľ Suľa sa dostal do veľkého futbalu z Krivej.

13 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nemocnica chce využiť skúsenosti z druhej vlny pandémie. Plánuje zriadiť samostatný pavilón pre covidových pacientov.

20. apr

Africký mor ošípaných hlásia v Banskobystrickom kraji z Rimavskej Soboty, Veľkého Krtíša, Revúcej, Detvy aj Zvolena.

19. apr

Vážna nehoda sa stala dnes skoro ráno na R1 neďaleko Trnavy.

10 h

Divá zver prichádza k ľudským obydliam kvôli potrave.

20. apr

Už ste čítali?