Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Rožky „pod cenu“ sú zbraňou obchodníkov

Ako to vyzerá v pekárni večer predtým, než ráno vyrazia autá s čerstvým chlebom a pečivom do obchodov? Zisťovali sme to na družstve v Zuberci, kde už viac ako trinásť rokov funguje jedna zo známych oravských pekární. Po „dielni” nás sprevádzala ekonómka A


nna Železníková.
„Za posledné dva roky sme boli nútení zrekonštruovať celé vnútro pekárne. Nanovo sme obkladali steny, podlahy, povaly. Aby sme vyhoveli požiadavkám hygieny potravín podľa nových európskych noriem, museli sme si zabezpečiť aj nové strojové zariadenie,” povedala nám Anna Železníková.
„Na jednej zmene pracuje sedem ľudí. Vždy robí jedna celá zmena a k nej sa pripojí polovica druhej. Takže dva dni pečieme a jeden deň máme voľno,” upresnila nám priamo vo výrobe jedna z pekárok. Aby zákazníci mali každý deň čerstvé rožky, chlieb či sladké pečivo, musiatýto ľudia „kmitať“ po veľkej dielni od druhej hodiny popoludní až do tretej nadránom. Pritom sa na Orave otvára čoraz viac nových pekární. Dopyt sa drží približne na rovnakej úrovni, no konkurencia medzi pekárňami je čoraz väčšia. „Teraz je to veľmi ťažké. Pekárne z Tvrdošína vozia chlieb k nám a my ho zase vyvážame až do Suchej Hory. Ľudia však chcú mať sortiment pečiva stále širší, takže musíme piecť všetko, čo aj doteraz, aby sme uspokojili požiadavky trhu. Aj tak nevyhovieme všetkým, no snažíme sa aspoň niektorým,” popisuje situáciu na trhu Anna Železníková.
A ako je to so zásobovaním a samotným pečením? „Na suroviny máme stálych dodávateľov, od ktorých berieme tovar približne raz za dva týždne. Treba dodať, že náš chlieb je bez akýchkoľvek chemických prísad. Vďaka tomu vydrží oveľa dlhšie,” vysvetľuje Anna Železníková. Prinieslo nedávne zvýšenie cien chleba pekárňam vyšší zisk? „My sme ceny zvyšovali len preto, lebo sa zvýšila cena múky a energií. Jednoducho sme sa do ceny potrebovali „zmestiť“. Určite na tom nebohatneme. A určite sme ceny nezvyšovali preto, že to robili ostatné pekárne,” vysvetlila ekonómka.

Skryť Vypnúť reklamu

O odpoveď na poslednú otázku sme požiadali aj Milana Rusinu, predsedu podnikateľského Zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov SR. „Mierne zvýšenie cien pekárskych výrobkov iba čiastočne odráža rast nákladov, predovšetkým rast cien múk a energií,“ ozrejmil nám svoj pohľad na vec Milan Rusina. „Rast ceny múk pokračuje a predpokladám, že sa to prejaví aj na ďalšom zvyšovaní cien pekárskych výrobkov. Rožok a chlieb predávané pod cenu sa stali marketingovým nástrojom obchodníkov, na ktorý lákajú zákazníkov, ale platia za to výrobcovia. To je naozaj veľmi smutné.”
A ako vníma Milan Rusina celkové postavenie pekární na Slovensku? „Hodnotenie postavenia pekárov je možné z viacero pohľadov, no ja sa pristavím pri hodnotení dosahovanej rentability v tomto odvetví. Pekárne na Slovensku dlhodobo, napriek uspokojivej kvalite produkcie, nedosahujú také ekonomické výsledky, aké by im zabezpečovali konkurencieschopnosť na európskom trhu. Máme však ešte príležitosť ich postavenie pozdvihnúť. Potrebný na to bude predovšetkým rozvoj technológií a ľudských zdrojov, na čo sú nevyhnutné zásadné investície. Dnes tomu tak nie je. A či sa to podarí, ukáže až budúcnosť.”

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 220
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 066
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 198
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 750
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 831
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 371
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 421
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 277
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 195
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 951
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

Zástupca armády pri kontrole priestorov na odber vo Veličnej.

Rooney, Di María alebo Matič, Peter Maslo môže byť na kariéru hrdý

Bývalý hráč Ružomberka sa rozhodol robiť futbal už iba popri práci.

Peter Maslo (v oranžovom) si zahral v predkole Ligy Majstrov či Európsku ligu.

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Napriek snahe lekárov sa počet obetí koronavírusu zvyšuje.

Zosuv ohrozoval cestu aj železnicu. Takto to riešia

Premávka na ceste medzi Bzinami a Medzibrodím nad Oravou bude obmedzená do konca roka.

Oprava zosuvu na ceste medzi Bzinami a Medzibrodím nad Oravou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Už ste čítali?