Streda, 4. august, 2021 | Meniny má Dominik, DominikaKrížovkyKrížovky

Rožky „pod cenu“ sú zbraňou obchodníkov

Ako to vyzerá v pekárni večer predtým, než ráno vyrazia autá s čerstvým chlebom a pečivom do obchodov? Zisťovali sme to na družstve v Zuberci, kde už viac ako trinásť rokov funguje jedna zo známych oravských pekární. Po „dielni” nás sprevádzala ekonómka A


nna Železníková.
„Za posledné dva roky sme boli nútení zrekonštruovať celé vnútro pekárne. Nanovo sme obkladali steny, podlahy, povaly. Aby sme vyhoveli požiadavkám hygieny potravín podľa nových európskych noriem, museli sme si zabezpečiť aj nové strojové zariadenie,” povedala nám Anna Železníková.
„Na jednej zmene pracuje sedem ľudí. Vždy robí jedna celá zmena a k nej sa pripojí polovica druhej. Takže dva dni pečieme a jeden deň máme voľno,” upresnila nám priamo vo výrobe jedna z pekárok. Aby zákazníci mali každý deň čerstvé rožky, chlieb či sladké pečivo, musiatýto ľudia „kmitať“ po veľkej dielni od druhej hodiny popoludní až do tretej nadránom. Pritom sa na Orave otvára čoraz viac nových pekární. Dopyt sa drží približne na rovnakej úrovni, no konkurencia medzi pekárňami je čoraz väčšia. „Teraz je to veľmi ťažké. Pekárne z Tvrdošína vozia chlieb k nám a my ho zase vyvážame až do Suchej Hory. Ľudia však chcú mať sortiment pečiva stále širší, takže musíme piecť všetko, čo aj doteraz, aby sme uspokojili požiadavky trhu. Aj tak nevyhovieme všetkým, no snažíme sa aspoň niektorým,” popisuje situáciu na trhu Anna Železníková.
A ako je to so zásobovaním a samotným pečením? „Na suroviny máme stálych dodávateľov, od ktorých berieme tovar približne raz za dva týždne. Treba dodať, že náš chlieb je bez akýchkoľvek chemických prísad. Vďaka tomu vydrží oveľa dlhšie,” vysvetľuje Anna Železníková. Prinieslo nedávne zvýšenie cien chleba pekárňam vyšší zisk? „My sme ceny zvyšovali len preto, lebo sa zvýšila cena múky a energií. Jednoducho sme sa do ceny potrebovali „zmestiť“. Určite na tom nebohatneme. A určite sme ceny nezvyšovali preto, že to robili ostatné pekárne,” vysvetlila ekonómka.

Skryť Vypnúť reklamu

O odpoveď na poslednú otázku sme požiadali aj Milana Rusinu, predsedu podnikateľského Zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov SR. „Mierne zvýšenie cien pekárskych výrobkov iba čiastočne odráža rast nákladov, predovšetkým rast cien múk a energií,“ ozrejmil nám svoj pohľad na vec Milan Rusina. „Rast ceny múk pokračuje a predpokladám, že sa to prejaví aj na ďalšom zvyšovaní cien pekárskych výrobkov. Rožok a chlieb predávané pod cenu sa stali marketingovým nástrojom obchodníkov, na ktorý lákajú zákazníkov, ale platia za to výrobcovia. To je naozaj veľmi smutné.”
A ako vníma Milan Rusina celkové postavenie pekární na Slovensku? „Hodnotenie postavenia pekárov je možné z viacero pohľadov, no ja sa pristavím pri hodnotení dosahovanej rentability v tomto odvetví. Pekárne na Slovensku dlhodobo, napriek uspokojivej kvalite produkcie, nedosahujú také ekonomické výsledky, aké by im zabezpečovali konkurencieschopnosť na európskom trhu. Máme však ešte príležitosť ich postavenie pozdvihnúť. Potrebný na to bude predovšetkým rozvoj technológií a ľudských zdrojov, na čo sú nevyhnutné zásadné investície. Dnes tomu tak nie je. A či sa to podarí, ukáže až budúcnosť.”

Najčítanejšie na My Orava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  2. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  3. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  7. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  2. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  3. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  4. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  5. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  6. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  7. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  8. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  9. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  10. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 673
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 487
  3. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 4 144
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 984
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 918
  6. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 3 703
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 592
  8. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 2 532
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 351
  10. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách? 2 247
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Požiar chaty pod Chočom.

Stojí na okraji lesa, hrozilo rozšírenie požiaru do lesného porastu.


11 h
V dolnokubínskej nemocnici používajú vakcínu Comirnaty od Pfizer/BioNTech.

V dolnokubínskej nemocnici zaočkovali už 43-tisíc ľudí, pre neregistrovaných určili štvrtok.


14 h
Z programu Večer v Múzeu oravskej dediny.

Festivalu bude dominovať prezentácia programu Večer v Múzeu oravskej dediny. Získal prestížne uznanie.


OCÚ Zuberec 16 h
Oprava mosta je už vo finále.

Oprava mosta je vo finále, čoskoro ho otvoria. Výstavba trvala približne rok.


21 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pozrite si kompletnú tabuľku.


2. aug

Najhoršie sú piatky a nedele, autá sa posúvajú slimačím tempom.


14 h

Oprava mosta je vo finále, čoskoro ho otvoria. Výstavba trvala približne rok.


21 h

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre okresy Prievidza a Bánovce nad Bebravou výstrahu prvého stupňa pred povodňami trvajúcu od 23:00 do 7:00 nasledujúceho dňa.


SITA 16 h

Už ste čítali?