rejme, dovtedy s niečím takým nemal žiadne skúsenosti. Novej výzvy sa však nezľakol. Zatiaľ čo iní by hľadali pomoc u svojho predchodcu alebo v kuchárskych knihách, Ján sa rozhodol experimentovať. Skúšal, menil množstvo a druh ingrediencií, až kým vzhľad i chuť krehkého pečiva neboli také, aké si predstavoval. „Od kantora som získal staré cirkevné železá, ktoré sa ešte nahrievali priamo v ohni. V 59-tom som si kúpil na výrobu oblátok elektrické formy. Aj keď už boli niekoľkokrát opravované, slúžia mi dodnes,“ vraví jasenovský organista. Pokračovateľa v hre na orgán zatiaľ nenašiel, vianočné oblátky sa ale naučili vyrábať i jeho mužskí potomkovia. Ženy „Katreniačky“ majú pri predvianočnom pečení oblátok tiež svoju úlohu – obstrihávajú ich.
Ešte pred pár rokmi Ján piekol oblátky pre celú Jasenovú. Deti rozniesli takmer 4 tisíc kusov do každého domu tesne pred vianočným dňom. Na hlavu pripadalo minimálne päť oblátok, podľa toho, kto poslal koľko peňazí za pečivo rok predtým. „Keď tu ešte boli vyššie triedy, roznášali oblátky šiestaci a siedmaci. Taký bol zvyk. Odkedy začali chodiť starší žiaci do školy do Dolného Kubína, vystriedali ich štvrtáci.“ Tradícia roznášania vianočných oblátok sa z obce bohužiaľ vytratila. Jasenovčanky si kúpili vlastné formy na pečenie a oblátky si robia samy. „Teraz sa vyrábajú v každom treťom dome. Ja pečiem stále pre rodinu a tých, ktorí ma o to popýtajú.“ Tento rok J. Katreniak po prvý raz piekol i trubičky. „Zavolal mi jeden známy z Kubína, či by som mu ich neurobil. Tak som mu povedal, že to skúsim,“ vraví. „A vyšli?“ pýtame sa čiperného dôchodcu. „Veď okoštujte,“ nabáda nás a v ruke nesie rozvoniavajúce „trúbeľky“.
Ján si pamätá na časy, keď s pomocníkmi urobili počas večera cez tisíc oblátok. „Jeden nalieval cesto a štyria sa striedali na železách. Posedeli sme popritom, podebatovali, aj čosi popili,“ smeje sa bývalý poštár. Vzápätí nám prezradil tajomstvo výnimočnosti jeho oblátok. „Do cesta dávam namiesto obyčajnej vody domáce kravské mlieko. Okrem neho ešte múku, cukor, škoricu, niekedy kôru z citróna.“ Oblátku s medom konzumujú na Štedrý večer pred servírovaním kapustnice.
Autor: aš