čiže priemyselné hnojivá,“ vysvetlil nám ekonóm družstva a manažér projektu Ekologické poľnohospodárstvo na PD v Hruštíne František Krivačka. „My hnojíme čisto iba organickými hnojivami, teda maštaľným hnojom, hnojovicou a močovkou.“ Pri ekologickom hospodárení nejde o vyššie výnosy, ale o vyššiu kvalitu výrobkov a ochranu biologickej diverzity, rozmanitosti všetkých živočíšnych a rastlinných druhov. Je to alternatíva k intenzívnemu poľnohospodárstvu. „Ekologické hospodárenie je jediné schopné prispieť k zachovaniu typického rázu vidieckej krajiny, tým že sa snaží hospodáriť v súlade s prírodnými zákonitosťami,“ pripomína F. Krivačka. Po dvoch rokoch môže ekologicky hospodáriaci podnik požiadať o certifikáciu svojich výrobkov v EKO alebo BIO kvalite. „Naše družstvo je už síce v treťom roku ekologického hospodárenia, ale minulý rok sme rozšírili výmeru obhospodarovanej pôdy, preto sme tohto roku o certifikáciu ešte požiadať nemohli. Žiadosť podáme na budúci rok,“ hovorí F. Krivačka. „Certifikát budeme žiadať na mlieko, mäso, seno, senáž a ostatné produkty rastlinnej výroby.“ Hospodárenie počas doby konverzie i po konverzii kontroluje a certifikáty vydáva inšpekčná organizácia Naturalis SK, s.r.o. „Bohužiaľ, u nás zatiaľ nie je rozvinutý trh s BIO-produktmi v takej miere ako v zahraničí, hlavne pokiaľ ide o mlieko a mäso. Mlieko z ekologicky hospodáriacich podnikov by sa dalo speňažiť aj o 20-30 % vyššie ako pri konvenčnej výrobe. Ale veríme, že za istý čas to bude tak aj u nás.“ Štátny Plán rozvoja vidieka na roky 2004-2006 však podporuje podniky hospodáriace ekologickým spôsobom. Počas prechodnej doby dostávajú dotáciu 6000 Sk na hektár ornej pôdy a po dvoch rokoch polovicu z tejto sumy. Na lúky a pastviny je počas konverzie dotácia 4000 Sk/ha a po dvoch rokoch 2000 Sk/ha. Vďaka tejto podpore hruštínske družstvo mohlo investovať do obnovy strojového parku a rekonštrukcií maštalí. A bol už najvyšší čas, pretože stroje boli zastarané, vysoko poruchové a budovy chátrali.
Poľnohospodárske družstvo v Hruštíne, ktorého predsedom je Ladislav Hojo, hospodári na výmere viac ako 1000 ha pôdy a zameriava sa na výrobu mlieka a hovädzieho mäsa. S tým súvisí rastlinná výroba, ktorú celú spotrebujú v živočíšnej výrobe. Družstvo v súčasnosti chová 560 ks hovädzieho dobytka kombinovaného mlieko-mäsového plemena. Jednou z podmienok ekologického hospodárenia je aj voľné ustajnenie dobytka cez zimu a v lete voľný prístup na pastvu, čo v Hruštíne dodržiavajú. „Ešte nedávno sme mali dobytok počas dňa vonku na pastve a na noc sme ho zháňali do maštale,“ dozvedáme sa od F. Krivačku. Podnik zamestnáva 28 základných a 6 sezónnych zamestnancov. „Je to omnoho nižší počet ako koncom 80-tych rokov, ale na druhej strane, vtedy sa tu chovalo aj oveľa viac dobytka – asi 1600 kusov.“
F. Krivačka hodnotí prechod na ekologické hospodárenie pozitívne. „Osobne som s tým spokojný a vidím v tom aj perspektívu do budúcnosti. K tomuto spôsobu hospodárenia sa pridávajú aj ďalšie podniky na Orave – poľnohospodárske družstvá v Krásnej Hôrke, Čimhovej i samostatne hospodáriaci roľníci v Malatinej či Vasiľove,“ povedal.