Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Prácu s kladivom a nákovou dostal do vienka

Odmalička pobehoval po kováčskej vyhni. Už ako chlapec poznal všetky jej vône, rozoznával zvuk nákovy, búchanie kladiva o rozžeravené železo. Jozef Bruncko má kováčstvo jednoducho v krvi. Kováčom bol jeho starý otec aj otec. On sa napriek tomu rozhodol vy


učiť za strojára. Celý život pracoval v závode v Širokej. Vlani však Jozefa prepustili a tak sa chtiac-nechtiac vrátil k povolaniu, ktoré dostal do vienka od svojich predkov. "Kováčstvu som sa začal venovať už skôr, niekedy v 90. rokoch, keď sa zmenila poľnohospodárska politika. Bolo mi treba poopravovať náradie. Postupne ku mne prichádzali aj iní ľudia. Robil som to však len popri zamestnaní ako koníček," vraví 49-ročný Jozef z Malatinej. Keď bolo treba niekomu naostriť motyku či sekeru, naostril ju, neváhal sa pustiť do opravy reťazí, pluhov či iného pracovného náčinia. Po tom, ako sa kováčstvo stalo jeho hlavným zdrojom obživy, našiel zaľúbenie v umeleckom kováčstve. Dnes vyrába ploty, kované mreže i zábradlia. "Ľudia sa už naučili chodiť za mnou. Práca sa mi sama predáva. Niekomu niečo urobím a on ma zas odporučí svojmu známemu." Jozef trávi vo vyhni, ktorú zdedil po otcovi, každý deň okrem nedele. Búchanie kladiva o nákovu je z jeho dielne častokrát počuť ešte aj o desiatej večer. "Toto remeslo si vyžaduje hlavne zdravé a šikovné ruky. Je to tvrdá práca... A tiež rozum, ktorý vkladám do každého kusu výrobku. Nikdy nič nekopírujem, snažím sa vždy vytvoriť niečo nové, originál, ktorý nikde inde nenájdete," rozpráva o kováčskom remesle Malatinčan. Náradie, ktoré používa pri práci, pochádza ešte od jeho starého otca a otca. Kedysi ho v rukách držali rovnako pevne ako dnes Jozef. Dokúpil si len elektrické stroje. "Aj pec už mám na elektriku. Kúrim v nej špeciálnym kováčskym uhlím. Je čierne a drobnejšie ako klasické palivové uhlie, aby sa dokázalo vyhriať na vysokú teplotu. Ak chcem železo poriadne zahriať, potrebujem dosiahnuť teplotu zhruba 900 stupňov. Keď má železo bielo-žltú farbu, viem, že je správne nahriate a pripravené na ďalšie spracovanie."
Jozef si pamätá časy, keď sa vo vyhni podkúvali kone a kravy. Robil to jeho otec. "Vtedy sa tu vo veľkom gazdovalo. Aj kravám sa dokonca dávali podkovy, aby si na asfalte neporanili paprčky. Teraz však kone a kravy má už len málokto. Mal som požiadavku na podkutie koňa, ale necítim sa na to ešte. Nemám toľko skúseností. Ak to ale raz nebude mať kto robiť, pôjdem do toho. Veď nie je takej roboty, ktorú by sa človek nedokázal naučiť," dodal J. Bruncko.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 056
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 709
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 241
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 077
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 013
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 694
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 325
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 247
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 232
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 081
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Kompletné výsledky skríningového testovania stále nie sú k dispozícii.

Čísla prezentované samosprávami, ministerstvom aj premiérom Matovičom sú odlišné.

11 h
Na parkovisku pred železničným priecestím je skládka stavebného materiálu.

Sanácia brala si vyžaduje uzatvorenie cesty, dopravu riadi polícia, vozidlá púšťa v polhodinových intervaloch.

15 h
Ľadová stena z lezcom.

Stenu vytvorila partia nadšencov lezenia po ľade aj horách. Má dvanásť metrov, pre lezcov sa radí medzi tie najťažšie a ako mrzne jej vzhľad, sa tak každý deň mení.

26. jan
Miesto zadržania unukajúceho vodiča.

Vodič mal zobratý vodičák a už mal sedieť vo väzení.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

15 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

20 h

Poradia sa od včera zmenili.

8 h

Už ste čítali?