Jej základom však neboli paradajky, ale rôzne druhy morských rýb a ulitníkov. Omáčka bola veľmi obľúbená, stala sa populárnou a čoskoro prenikla do Malajzie. Na trhu v Singapúre ju predávali pod názvom „kečap“ a odtiaľ sa dostala s námorníkmi do Británie, kde jej prišli na chuť a dopyt po nej stúpal. Dovoz kečapu bol drahý, a keď kuchári nemali vždy poruke ani orientálne korenia, ktoré dávali jedlám požadovanú chuť, začali hľadať náhrady z rôznych druhov húb, orechov, vyskúšali ustrice, citróny, slivky a nakoniec aj paradajky. S paradajkami a prísadami im to vyšlo a na svete bol kečup z paradajok. Kolonisti z Británie si ho vzali na cestu do Novej zeme a tam sa stal kečup neoddeliteľnou súčasťou takmer každého jedla. Pripravovali ho podomácky a k jeho priemyselnej výrobe bol už len malý krok. Ten urobil Henry J. Heinz, ktorý v roku 1876 prvýkrát uviedol na trh svoj originálny kečup vo fľaškách. Pod touto značkou sa vyrába dodnes.
Autor: som