Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Aj kečup sa zapísal do histórie

Milovníci pravej čínskej kuchyne vedia, že sa v nej nepoužíva kečup a pritom to boli Číňania, ktorí pred 350 rokmi poznali prvú hustú omáčku pod názvom „ketsiap“.

Jej základom však neboli paradajky, ale rôzne druhy morských rýb a ulitníkov. Omáčka bola veľmi obľúbená, stala sa populárnou a čoskoro prenikla do Malajzie. Na trhu v Singapúre ju predávali pod názvom „kečap“ a odtiaľ sa dostala s námorníkmi do Británie, kde jej prišli na chuť a dopyt po nej stúpal. Dovoz kečapu bol drahý, a keď kuchári nemali vždy poruke ani orientálne korenia, ktoré dávali jedlám požadovanú chuť, začali hľadať náhrady z rôznych druhov húb, orechov, vyskúšali ustrice, citróny, slivky a nakoniec aj paradajky. S paradajkami a prísadami im to vyšlo a na svete bol kečup z paradajok. Kolonisti z Británie si ho vzali na cestu do Novej zeme a tam sa stal kečup neoddeliteľnou súčasťou takmer každého jedla. Pripravovali ho podomácky a k jeho priemyselnej výrobe bol už len malý krok. Ten urobil Henry J. Heinz, ktorý v roku 1876 prvýkrát uviedol na trh svoj originálny kečup vo fľaškách. Pod touto značkou sa vyrába dodnes.

Najčítanejšie na My Orava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  5. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  6. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  8. Lenivý brunch s Muchom
  9. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  2. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  3. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  4. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  7. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  10. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 706
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 126
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 370
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 364
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 160
  6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 084
  7. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 076
  8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 529
  9. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 335
  10. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 198
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Pomôcť môže aj plastová fľaša od minerálky. Rozhovor s Dr. Igorom Baranom, ktorý má v oblasti záchrannej služby viac ako štyridsaťročné skúsenosti.


6 h
Kostol v Rabči má rozmery ako mala kedysi Noemova archa.

Svätci vyobrazení v sochách odzrkadľovali vtedajšie hodnoty a deje.


7 h
V Brestovskej jaskyni.

Pozrieť sa tam, kde život beží tisíckrát pomalšie ako na povrchu zeme, ponúka Brestovská jaskyňa povyše Zuberca. Odporúčame aj Juráňovú dolinu a miesta, kde filmovali Draculu.


9 h
Marek Križan pomôže v novej sezóne Leštinám.

Nováčikov v najvyššej oravskej súťaže je až päť. Zubrohlava a Liesek postúpili, Žaškov a Zázrivá sa neprihlásili a Istebné vypadlo.


11 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Šelma ležala neďaleko kontajnera.


a 1 ďalší 28. júl

Nárazu podľahla 77-ročná žena.


12 h

Namiesto nápravy im NCZI zasiela ďalšie termíny na očkovanie.


7 h

Pre havarijný stav bola zatvorená takmer desať rokov. Stala sa rajom pre asociálov a vandalov.


28. júl

Už ste čítali?