áhovej kategórii. Jeho štvrtá pozícia v kategórii do 75 kg síce nepatrila k najlepším výsledkom Slovákov, ale potvrdila Petrovu príslušnosť k európskej špičke. Istotne každý potvrdí, že majstrovstvá Európy sa líšia od majstrovstiev sveta. Predovšetkým z hľadiska konkurencie. Keď Peter Kokoška začínal s kulturistikou v skromných podmienkach na Orave, bolo jeho životným cieľom prebojovať sa na majstrovstvá sveta. Dnes sa zdá, že jeho niekoľkoročná drina nevyjde nazmar. Od 1. júla totiž najlepší oravský kulturista začal koncentrovanú prípravu pre nominačné preteky na tohtoročné majstrovstvá sveta. Ak sa Petrovi podarí prejsť bez ujmy v nominačnom site v Trnave a Poprade, nemalo by mu už nič brániť k dobýjaniu svetového pódia v českej Ostrave. V treťom najväčšom meste Čiech si koncom októbra dáva „dostaveníčko“ celá svetová kulturistická špička. O tom, že kulturistika je športom nesmierne populárnym svedčí fakt, že svetová kulturistická federácia (IFBB) združuje cez 190 štátov. Priebežná súpiska prihlásených štátov by mala na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta presiahnuť sedemdesiatku. Českí organizátori očakávajú cez tristo akreditovaných športovcov.
Peter Kokoška, vedomý si svojej životnej šance, nechcel v priebehu štyroch predchádzajúcich mesiacov nechať nič na náhodu. „Prakticky som trénoval každý deň trojfázovo. Za tie roky tréningu som prišiel na systém, ktorý môjmu telu vyhovuje. Prvý tréning absolvujem o ôsmej ráno nalačno. Jednu hodinu sa venujem aeróbnemu tréningu, čím sa snažím čo najviac odbúrať tuk z tela,“ rozoberá ťažké rána Peter. V príprave sa zameral na získanie väčšej tvrdosti svalov. Ak má svalstvo vyzerať čo najlepšie, musí sa spáliť tuk medzi jednotlivými svalovými vláknami. Ako doplnok k „brutálnemu“ znižovaniu percenta tuku mu dopomáhajú rôzne „spaľovače“. V minulosti pili kulturisti veľké množstvá kávy v kombinácii s rôznymi prchavými látkami. Dnes to majú chvalabohu všetko „namiešané“ v jednom doplnku výživy.
Petrova ďalšia fáza sa začína okolo 11:30 h. „Tesne pred súťažou sa pohybuje posilňovací tréning v rozmedzí od 35 do 40 minút. „Ak by som cvičil dlhšie, mohlo by sa stať, že by som „pálil“ bielkoviny. Už by to nebolo o vyladení kulturistickej formy,“ dodáva Peter. Tretia, záverečná fáza je naplánovaná na 19:30 h. Je zložená z posilňovacej časti a aeróbnej. Pri neprijímaní prakticky žiadnych cukrov je Petrovo telo doslova „vyžmýkané“. Strava je zameriavaná na prijímanie bielkovín. Mäso si športovec pripravuje výlučne na vode. Nároky, ktoré si takáto diéta spojená s tréningom vyžaduje, sú pre bežného človeka nepredstaviteľné. Trpia obličky, pečeň. Tesne pred súťažou sa redukuje obsah prijímaných tekutín, aby bolo „vyrysovanie“ svalov čo najdokonalejšie. Ak chce kulturista napumpovať svalstvo, musí sa „nacukrovať“. Znamená to, že musí prijať dávku prepotrebného cukru (nie čokoládu), aby vôbec vládal stáť na pódiu.
Kulturistika je veľká alchýmia, kde každý jednotlivec musí poznať svoje možnosti a schopnosti.
Peter nie je profesionál. Ešte predminulý týždeň pracoval na zrealizovaní svojho ďalšieho fitnes centra. Bežný profesionál sa po každom tréningu normálne vyspí. Peter má ďaleko väčšie záväzky. Počas obdobia, keď diétuje, trpí hlavne jeho rodina. „Že trpím ja, by som ako tak zniesol. Trápi ma však, že v tomto období, akoby som ani nežil. Od mojich najbližších to chce veľkú dávku tolerancie, za čo im ďakujem“. Ak sa Petrovi Kokoškovi podarí kvalifikovať na majstrovstvá sveta, je rozhodnutý od súťaženia si na rok oddýchnuť.
Autor: tb