Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Gajdovačka 2006

„Ešte dnes si živo spomínam na obdobie pred viac ako tridsiatimi rokmi, kedy hra na gajdy zo Slovenska takmer celkom vymizla, no predsa opäť hrdo vstala z popola ako bájny vták Fénix. Dnešná Gajdovačka v Oravskej Polhore je toho dôkazom: veď tu jasne vidi


eť, ako z roka na rok pribúda detí a mladých ľudí, ktorým hra na gajdy učarovala a venujú sa jej s čoraz väčšou vervou a zaujatím. Keď sme v roku 1972 zorganizovali celoštátne stretnutie slovenských gajdošov, zišlo sa nás tam trinásť. Aj z toho viac ako polovica už bola vo veľmi pokročilom veku. No keď sa pozriem okolo seba dnes – vidím tu množstvo mladých, oduševnených tvárí – a je mi dobre pri srdci,“ povedal v sobotu večer po súťaži mladých gajdošov O Zboroňovu nôtu na Gajdovačke 2006 jeden z nestorov slovenského gajdošstva profesor Anton Vranka. „Ešte som nebol na žiadnej z predchádzajúcich siedmich Gajdovačiek, no odteraz tu už chýbať nebudem, pokiaľ budem vládať chodiť.“

Skryť Vypnúť reklamu

Gajdovačkou sa Polhorčania usilujú zachovať tradíciu pôvodného ľudového nástroja, ktorú tu v závere minulého storočia zachoval ešte bývalý cechmajster Cechu slovenských gajdošov Jozef Zboroň a v susednom Sihelnom ju držal pri živote Ján Fernéza so svojou rodinnou ľudovou muzikou. Dnes v Oravskej Polhore rastie gajdošov viacero – Peter Matis, žiak Jozefa Zboroňa už od útleho detstva, či 11-ročná Ivetka Skurčáková, najmladšia gajdoška na Slovensku, dcéra gajdoša a amatérskeho výrobcu gájd Františka Skurčáka. Peter Matis už po štyri roky za sebou zvíťazil v súťaži O Zboroňovu nôtu, toho roku sa tiež nedal zahanbiť a skončil druhý. Porozprával nám, aké záludnosti vedia gajdy pred koncertom „vyviesť“: „Raz som zistil, že darmo do mecha fúkam, až mi idú oči vyliezť - v mechu bola diera. Museli sme zháňať žuvačku, aby sme to aspoň ako tak narýchlo zalátali. Inokedy môže „prefukovať“ celý mech, ktorý sa zvnútra vylieva želatínovou zmesou, aby dobre držal vzduch. Vtedy si pomáhame vodou, no taký mech je už potom nanič. Raz nám poradili, že je na „prvú pomoc“ v takom prípade dobrý med. Pomohli sme si – a to ste mali vidieť, keď ten med zacítili osy a muchy. Keď sa predo mnou objavili osy, nebolo mi všetko jedno, lebo sa ich bojím. Ale dohral som a povedal som si – nikdy viac! Okrem toho, jedna košeľa mi bola málo, celá bola na boku a na rukáve dobabraná od medu, ktorý presakoval na povrch mecha a lákal roje múch.“
Organizátori z Oravskej Polhory dodávajú organizácii Gajdovačky nadšenie, Oravské osvetové stredisko v Dolnom Kubíne šmrnc profesionality. Prvý ročník, keď gajdoši z piatich krajín museli byť aj sami sebe obecenstvom, ten sa s tohtoročným siedmym nedá ani porovnať. Muzicírovanie gajdošov zo Slovenska, Škótska, Poľska, Talianska, Francúzska a Čiech si vypočuli stovky divákov nielen v Oravskej Polhore, ale ja v Sihelnom, Rabči, Dolnom Kubíne, Trstenej a v Zuberci.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Zázračná škola so zelenou strechou
  3. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 557
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 522
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 696
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 186
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 716
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 266
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 219
  8. Po Slovensku na motorke 5 887
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 252
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 454
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún
Nádoby na bioodpad rozmiestnili na sídlisku.

Samosprávam pribudla ďalšia povinnosť pri nakladaní s odpadom.


15 h

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
Ihrisko v Hruštíne.

Zákamenné predviedlo po prestávke skvelý obrat. Režíroval ho jeden hráč.


14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


14 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


22 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?