Oravci jedávali aj chlieb pečený z kôry stromov, slamy, machu či trávy

Za stravovacími návykmi odborníci vidia väčšinu civilizačných chorôb. Naši predkovia jedli jednoduché – chudobné jedlá. Nenáročné na prípravu, ale predovšetkým zdravé. Vy zbierate takéto recepty. Môžete nám niektoré prezradiť?



Na celej Orave dodnes pretrvali mnohé tradičné jedlá, ktoré sa aj dnes varia tak, ako v minulosti. Recepty prechádzajú z generácie na generáciu a nestrácajú ani u dnešných náročných konzumentov na obľube. Skôr naopak, sú doslova žiadané. Okrem bežného jedálneho lístka sa objavujú pri určitých príležitostiach dodnes ako tradičné sviatočné, či obradové jedlá. Na celej Orave sa dodnes pestuje a varí kapusta, ktorá je všeobecne považovaná za zdravé jedlo. To, že kapusta bola a je veľmi obľúbená, nasvedčuje aj jej častá konzumácia. Starí ľudia v tejto súvislosti úsmevne konštatujú: „Ráno sa jedla kapusta so zemiakmi a večer zas zemiaky s kapustou.“ V tejto súvislosti sú známe aj príslovia: „Od kapusty chlapci hustí.“ Alebo „Od kapusty ..ť popustí.“ Na Orave sú rozšírené mnohé recepty na prípravu kapusty, pre jednotlivé lokality veľmi špecifické. Kapusta sa stala tradičným oravským obradovým a vianočným jedlom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V Novoti u bohatých gazdov varili hustejšiu kapustovú polievku s rebierkom a šunkou, zatrepanú kyslou smotanou – „kvašnicu“ - ktorú podávali so zemiakmi. U chudobnejších bola obľúbená nenáročná „mrvanka“ – trhané halušky s prevareným mliekom - pripravovaná najčastejšie ako raňajšie jedlo, dodnes je veľmi obľúbená. Z jedálneho lístka Oravcov sa dodnes nevytratila ani redšia „kaša“, či hustejšia „kuľaša“ – nenáročné, denne pripravované jedlo z drvených, alebo ručne mletých obilninových zŕn jačmeňa a ovsa, zaváraných do vody, menej do mlieka. Kaša bola obľúbeným obradovým jedlom, ktoré nesmelo chýbať hlavne na svadbách a krštinách. Kuľaša s kyslou kapustou bola na Orave sviatočným jedlom.
Ktoré z jedál boli charakteristické pre leto?
Leto bolo na Orave vždy náročné na fyzické zaťaženie ľudí pri ťažkých poľných prácach. Preto varili výdatnejšie jedlá. Zvýšený dôraz sa kládol na výdatné raňajky. Medzi rozšírené jedlá patrili pirohy, varená cestovina, posýpaná alebo plnená bryndzou, tvarohom či lekvárom, šúľky zo zemiakového cesta, ktoré sa po uvarení posypali makom. Okrem nich boli rozšírené halušky, pripravené z múky a surových trených zemiakov, posypané bryndzou, tvarohom alebo kapustou, s kúskami opraženej slaniny. Halušky, kedysi núdzové jedlo, sa stali na Orave od 19. storočia najsýtejším a takmer každodenným jedlom.
Jedlom chudobných bol „brmbol“ - hustá polievka zo zemiakov a halušiek. Pre svoju nenáročnú a rýchlu prípravu je dodnes obľúbený v mnohých dolnooravských lokalitách.

SkryťVypnúť reklamu

Akú rolu hrala zelenina v jedálničku našich predkov? Boli aj lúčne alebo horské bylinky jeho súčasťou?
Už v 18. storočí bol na Orave popri kapuste rozšírený a veľmi obľúbený paštrnák. Pestoval sa na voľných plochách spolu s repkou, oboma druhmi reďkovky, cesnakom a cibuľou. Od 19. storočia rozšírené zemiaky sa stali pre Oravcov, podobne ako chlieb a kapusta, jedlom každodenným. V niektorých lokalitách sa dobre darilo aj mrkve. Súčasťou stravy boli aj bylinky z voľnej prírody. Zo štiavu, žihľavy, rasce a húb sa varili zahustené polievky a omáčky, prípadne ich pridávali do jedla ako koreniny. Len pre ilustráciu sa zmienim aj o tzv. „núdznych jedlách“, ktoré obyvatelia Oravy jedli v časoch veľkej neúrody. V lese vyhľadávali rozličné korene, hľuzy, plody lesných stromov, chlieb piekli z kôry stromov, slamy, machu i trávy.
Sú pre Oravu typické aj nejaké nápoje?
Okrem pitnej vody Oravci pili mlieko, žinčicu, bylinkové čaje, ražnú kávu. Po celej Orave boli rozšírené alkoholické nápoje, z ktorých bola známa medovina, pivo, zo zemiakov a jačmeňa doma pálená - krútená pálenka „lavôrovica“. Kupovaný špiritus miešali s rastlinou „rozolišom“ (nazývaný otec s materou) a z Poľska si prinášali „okovitku“. Kým neboli rozšírené poháriky, na svadbách pálenku nalievali do hrnčekov, odkiaľ ju naberali lyžicami.

SkryťVypnúť reklamu

Zúčastnili ste sa niekoľkých súťaží tradičných ľudových jedál. Ako býva hodnotená oravská kuchyňa?
V roku 2004 sme sa zúčastnili poľsko-slovenskej súťaže v príprave goralských regionálnych jedál, ktorú pripravilo obecné kultúrne stredisko v Lopusznej v Poľsku. Cieľom podujatia bolo predstaviť tradičné ľudové goralské jedlá v zastúpení slovenských a poľských mikroregiónov. Beskydskú časť Oravy prezentovala obec Novoť s kapustovou polievkou „kvašnicou“, v ktorej uvarené údené rebierko a šunku podávali s chrenovou omáčkou a zemiakmi. Oravu zastupovali aj negoralské lokality: Babín s tradičným vianočným jedlom – pečenými držkami „drobami“ a domácim jačmenným chlebom; Dlhá so „šúľkami s makom“ pripravenými zo zemiakového cesta a poliatymi upraženým maslom; Jasenová s vianočnými „opekancemi“ s makom; Veľký Bysterec s „brmbolom“ – hustou polievkou zo zemiakov a halušiek so zápražkou. Z negoralskej oblasti najväčší ohlas mali pirohy plnené popučenými zemiakmi ochutenými mätou, poliate upraženým maslom a posypané domácou bryndzou z Medzibrodia.
Pirohy, kvašnica a hafirovica – po domácky pripravená vodka s čučoriedkami zo Zuberca - sa stali víťazmi v ponuke oravskej kuchyne.

A tu je recept na jedno z víťazných oravských jedál:
Pirohy s bryndzou od Agáty Veličovej z Medzibrodia, pôvodne recept z Malatinej.
Prísady: 1/2 kg polohrubej múky, l vajce, voda podľa potreby, štipka soli. Plnka: varené zemiaky 4-5 ks, sušená mäta pieporná. Posýpka: 15-20 dkg bryndze, 10 dkg masla.
Postup: Všetky suroviny zmiesime na pracovnej doske na mäkšie cesto (aby sa dalo zliepať), ktoré rozvaľkáme približne na hrúbku 2-3 mm a ostrôžkou pokrájame na štvorčeky. Tie plníme uvarenými a popučenými zemiakmi, jemne dochutenými mätou piepornou. Štvorčeky preložíme a spoje dobre pritlačíme. Vložíme do vriacej osolenej vody, jemne premiešame a po vyplávaní na povrch vyberieme na misu. Posypeme bryndzou a polejeme praženým maslom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Nové Planeo v Košiciach
  2. Nová predajňa PLANEO v Spišskej Novej Vsi
  3. Nové PLANEO už aj v Prešove! Zľava 10 % na všetko a mega tombola
  4. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  5. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  6. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  7. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  8. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  1. Šaca v Lige majstrov futbalovej medicíny
  2. Nové PLANEO už aj v Prešove! Zľava 10 % na všetko a mega tombola
  3. Nová predajňa PLANEO v Spišskej Novej Vsi
  4. Nové Planeo v Košiciach
  5. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  6. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  7. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  8. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 860
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 8 561
  3. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 573
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 089
  5. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 3 069
  6. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 060
  7. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke 2 998
  8. Čo bude toto leto in? 2 791
  1. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: vodný mlyn v Kvačianskej doline
  2. Milan Resutík: Ambícia – rezignácia – demisia
  3. Ľuboš Vodička: Cintorín sv. Marka vo Viedni, miesto kde pochovali Mozarta
  4. Jan Pražák: Úchyl v tramvaji
  5. Radko Mačuha: Aj Európa má svoju suverénnu politiku.
  6. Milan Srnka: Virtuálna ceruzka: “Co je to za vola?”
  7. Irena Šimuneková: Poľnými cestami 2
  8. Irena Šimuneková: Poľnými cestami
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 17 707
  2. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 7 400
  3. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 7 288
  4. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 582
  5. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 5 133
  6. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 848
  7. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 4 582
  8. Eva Gallova: Dopadnú Ukrajinci tak ako za starých čias dopadli Indiáni? 4 508
  1. Radko Mačuha: Aj Európa má svoju suverénnu politiku.
  2. Marian Nanias: Jadrová energia - Tomu sa hovorí viera a dôvera...
  3. Tupou Ceruzou: Žiačik
  4. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy
  5. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  6. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  7. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  8. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Oznam o zatvorení pokladnice.

Dopravca argumentuje prevádzkovými dôvodmi.


a 1 ďalší

Sieť autosalónov AAA AUTO, najväčší predajca ojazdených a zánovných automobilov na Slovensku s viac ako dvadsaťročnou tradíciou, naďalej posilňuje svoju pozíciu na trhu.


Úsek na železničnej trati medzi Podbielom a Dlhou nad Oravou má byť sprejazdnený vo štvrtok 29. mája.

Dopravu prerušila uvoľnená skala.


Matej Paták (s číslom 12) postúpil s klubom z Ajaccia do najvyššej francúzskej súťaže.

Matej Paták odohral vo Francúzsku deviatu sezónu.


  1. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: vodný mlyn v Kvačianskej doline
  2. Milan Resutík: Ambícia – rezignácia – demisia
  3. Ľuboš Vodička: Cintorín sv. Marka vo Viedni, miesto kde pochovali Mozarta
  4. Jan Pražák: Úchyl v tramvaji
  5. Radko Mačuha: Aj Európa má svoju suverénnu politiku.
  6. Milan Srnka: Virtuálna ceruzka: “Co je to za vola?”
  7. Irena Šimuneková: Poľnými cestami 2
  8. Irena Šimuneková: Poľnými cestami
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 17 707
  2. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 7 400
  3. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 7 288
  4. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 582
  5. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 5 133
  6. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 848
  7. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 4 582
  8. Eva Gallova: Dopadnú Ukrajinci tak ako za starých čias dopadli Indiáni? 4 508
  1. Radko Mačuha: Aj Európa má svoju suverénnu politiku.
  2. Marian Nanias: Jadrová energia - Tomu sa hovorí viera a dôvera...
  3. Tupou Ceruzou: Žiačik
  4. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy
  5. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  6. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  7. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  8. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu