Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky
LETNÉ ZASTAVENIE SA PRI STARÝCH REGIONÁLNYCH JEDLÁCH S ETNOGRAFKOU ORAVSKÉHO MÚZEA ELENOU BEŇUŠOVOU.

Oravci jedávali aj chlieb pečený z kôry stromov, slamy, machu či trávy

Za stravovacími návykmi odborníci vidia väčšinu civilizačných chorôb. Naši predkovia jedli jednoduché – chudobné jedlá. Nenáročné na prípravu, ale predovšetkým zdravé. Vy zbierate takéto recepty. Môžete nám niektoré prezradiť?



Na celej Orave dodnes pretrvali mnohé tradičné jedlá, ktoré sa aj dnes varia tak, ako v minulosti. Recepty prechádzajú z generácie na generáciu a nestrácajú ani u dnešných náročných konzumentov na obľube. Skôr naopak, sú doslova žiadané. Okrem bežného jedálneho lístka sa objavujú pri určitých príležitostiach dodnes ako tradičné sviatočné, či obradové jedlá. Na celej Orave sa dodnes pestuje a varí kapusta, ktorá je všeobecne považovaná za zdravé jedlo. To, že kapusta bola a je veľmi obľúbená, nasvedčuje aj jej častá konzumácia. Starí ľudia v tejto súvislosti úsmevne konštatujú: „Ráno sa jedla kapusta so zemiakmi a večer zas zemiaky s kapustou.“ V tejto súvislosti sú známe aj príslovia: „Od kapusty chlapci hustí.“ Alebo „Od kapusty ..ť popustí.“ Na Orave sú rozšírené mnohé recepty na prípravu kapusty, pre jednotlivé lokality veľmi špecifické. Kapusta sa stala tradičným oravským obradovým a vianočným jedlom.

Skryť Vypnúť reklamu

V Novoti u bohatých gazdov varili hustejšiu kapustovú polievku s rebierkom a šunkou, zatrepanú kyslou smotanou – „kvašnicu“ - ktorú podávali so zemiakmi. U chudobnejších bola obľúbená nenáročná „mrvanka“ – trhané halušky s prevareným mliekom - pripravovaná najčastejšie ako raňajšie jedlo, dodnes je veľmi obľúbená. Z jedálneho lístka Oravcov sa dodnes nevytratila ani redšia „kaša“, či hustejšia „kuľaša“ – nenáročné, denne pripravované jedlo z drvených, alebo ručne mletých obilninových zŕn jačmeňa a ovsa, zaváraných do vody, menej do mlieka. Kaša bola obľúbeným obradovým jedlom, ktoré nesmelo chýbať hlavne na svadbách a krštinách. Kuľaša s kyslou kapustou bola na Orave sviatočným jedlom.
Ktoré z jedál boli charakteristické pre leto?
Leto bolo na Orave vždy náročné na fyzické zaťaženie ľudí pri ťažkých poľných prácach. Preto varili výdatnejšie jedlá. Zvýšený dôraz sa kládol na výdatné raňajky. Medzi rozšírené jedlá patrili pirohy, varená cestovina, posýpaná alebo plnená bryndzou, tvarohom či lekvárom, šúľky zo zemiakového cesta, ktoré sa po uvarení posypali makom. Okrem nich boli rozšírené halušky, pripravené z múky a surových trených zemiakov, posypané bryndzou, tvarohom alebo kapustou, s kúskami opraženej slaniny. Halušky, kedysi núdzové jedlo, sa stali na Orave od 19. storočia najsýtejším a takmer každodenným jedlom.
Jedlom chudobných bol „brmbol“ - hustá polievka zo zemiakov a halušiek. Pre svoju nenáročnú a rýchlu prípravu je dodnes obľúbený v mnohých dolnooravských lokalitách.

Skryť Vypnúť reklamu

Akú rolu hrala zelenina v jedálničku našich predkov? Boli aj lúčne alebo horské bylinky jeho súčasťou?
Už v 18. storočí bol na Orave popri kapuste rozšírený a veľmi obľúbený paštrnák. Pestoval sa na voľných plochách spolu s repkou, oboma druhmi reďkovky, cesnakom a cibuľou. Od 19. storočia rozšírené zemiaky sa stali pre Oravcov, podobne ako chlieb a kapusta, jedlom každodenným. V niektorých lokalitách sa dobre darilo aj mrkve. Súčasťou stravy boli aj bylinky z voľnej prírody. Zo štiavu, žihľavy, rasce a húb sa varili zahustené polievky a omáčky, prípadne ich pridávali do jedla ako koreniny. Len pre ilustráciu sa zmienim aj o tzv. „núdznych jedlách“, ktoré obyvatelia Oravy jedli v časoch veľkej neúrody. V lese vyhľadávali rozličné korene, hľuzy, plody lesných stromov, chlieb piekli z kôry stromov, slamy, machu i trávy.
Sú pre Oravu typické aj nejaké nápoje?
Okrem pitnej vody Oravci pili mlieko, žinčicu, bylinkové čaje, ražnú kávu. Po celej Orave boli rozšírené alkoholické nápoje, z ktorých bola známa medovina, pivo, zo zemiakov a jačmeňa doma pálená - krútená pálenka „lavôrovica“. Kupovaný špiritus miešali s rastlinou „rozolišom“ (nazývaný otec s materou) a z Poľska si prinášali „okovitku“. Kým neboli rozšírené poháriky, na svadbách pálenku nalievali do hrnčekov, odkiaľ ju naberali lyžicami.

Skryť Vypnúť reklamu

Zúčastnili ste sa niekoľkých súťaží tradičných ľudových jedál. Ako býva hodnotená oravská kuchyňa?
V roku 2004 sme sa zúčastnili poľsko-slovenskej súťaže v príprave goralských regionálnych jedál, ktorú pripravilo obecné kultúrne stredisko v Lopusznej v Poľsku. Cieľom podujatia bolo predstaviť tradičné ľudové goralské jedlá v zastúpení slovenských a poľských mikroregiónov. Beskydskú časť Oravy prezentovala obec Novoť s kapustovou polievkou „kvašnicou“, v ktorej uvarené údené rebierko a šunku podávali s chrenovou omáčkou a zemiakmi. Oravu zastupovali aj negoralské lokality: Babín s tradičným vianočným jedlom – pečenými držkami „drobami“ a domácim jačmenným chlebom; Dlhá so „šúľkami s makom“ pripravenými zo zemiakového cesta a poliatymi upraženým maslom; Jasenová s vianočnými „opekancemi“ s makom; Veľký Bysterec s „brmbolom“ – hustou polievkou zo zemiakov a halušiek so zápražkou. Z negoralskej oblasti najväčší ohlas mali pirohy plnené popučenými zemiakmi ochutenými mätou, poliate upraženým maslom a posypané domácou bryndzou z Medzibrodia.
Pirohy, kvašnica a hafirovica – po domácky pripravená vodka s čučoriedkami zo Zuberca - sa stali víťazmi v ponuke oravskej kuchyne.

A tu je recept na jedno z víťazných oravských jedál:
Pirohy s bryndzou od Agáty Veličovej z Medzibrodia, pôvodne recept z Malatinej.
Prísady: 1/2 kg polohrubej múky, l vajce, voda podľa potreby, štipka soli. Plnka: varené zemiaky 4-5 ks, sušená mäta pieporná. Posýpka: 15-20 dkg bryndze, 10 dkg masla.
Postup: Všetky suroviny zmiesime na pracovnej doske na mäkšie cesto (aby sa dalo zliepať), ktoré rozvaľkáme približne na hrúbku 2-3 mm a ostrôžkou pokrájame na štvorčeky. Tie plníme uvarenými a popučenými zemiakmi, jemne dochutenými mätou piepornou. Štvorčeky preložíme a spoje dobre pritlačíme. Vložíme do vriacej osolenej vody, jemne premiešame a po vyplávaní na povrch vyberieme na misu. Posypeme bryndzou a polejeme praženým maslom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 219
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 180
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 943
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 13 458
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 748
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 975
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 621
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 612
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 362
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 150
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Príchod armády do Veličnej.

Už desaťročie si držia pozíciu najlepších

Slovenské vzpieranie spoznalo majstrov.

Dolnokubínski vzpierači vyhrali titul v extralige družstiev 10-krát za sebou.

Síce sa nehrá, ale mužstvo sa posilňuje

Dolnokubínsky hokejový klub ohlásil uplynulý týždeň novú brankársku posilu.

Do brány Dolného Kubína prichádza Erik Janek.

Na palubovke góly strieľa, na trávniku im zabraňuje

Martin Adamčík ťahá florbalový klub a hrá i futbal.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Aktuálne: Dopravná nehoda na Balkáne

Vodič má zrejme ťažké zranenie.

Už ste čítali?