Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky
LETNÉ ZASTAVENIE SA PRI STARÝCH REGIONÁLNYCH JEDLÁCH S ETNOGRAFKOU ORAVSKÉHO MÚZEA ELENOU BEŇUŠOVOU.

Oravci jedávali aj chlieb pečený z kôry stromov, slamy, machu či trávy

Za stravovacími návykmi odborníci vidia väčšinu civilizačných chorôb. Naši predkovia jedli jednoduché – chudobné jedlá. Nenáročné na prípravu, ale predovšetkým zdravé. Vy zbierate takéto recepty. Môžete nám niektoré prezradiť?



Na celej Orave dodnes pretrvali mnohé tradičné jedlá, ktoré sa aj dnes varia tak, ako v minulosti. Recepty prechádzajú z generácie na generáciu a nestrácajú ani u dnešných náročných konzumentov na obľube. Skôr naopak, sú doslova žiadané. Okrem bežného jedálneho lístka sa objavujú pri určitých príležitostiach dodnes ako tradičné sviatočné, či obradové jedlá. Na celej Orave sa dodnes pestuje a varí kapusta, ktorá je všeobecne považovaná za zdravé jedlo. To, že kapusta bola a je veľmi obľúbená, nasvedčuje aj jej častá konzumácia. Starí ľudia v tejto súvislosti úsmevne konštatujú: „Ráno sa jedla kapusta so zemiakmi a večer zas zemiaky s kapustou.“ V tejto súvislosti sú známe aj príslovia: „Od kapusty chlapci hustí.“ Alebo „Od kapusty ..ť popustí.“ Na Orave sú rozšírené mnohé recepty na prípravu kapusty, pre jednotlivé lokality veľmi špecifické. Kapusta sa stala tradičným oravským obradovým a vianočným jedlom.

Skryť Vypnúť reklamu

V Novoti u bohatých gazdov varili hustejšiu kapustovú polievku s rebierkom a šunkou, zatrepanú kyslou smotanou – „kvašnicu“ - ktorú podávali so zemiakmi. U chudobnejších bola obľúbená nenáročná „mrvanka“ – trhané halušky s prevareným mliekom - pripravovaná najčastejšie ako raňajšie jedlo, dodnes je veľmi obľúbená. Z jedálneho lístka Oravcov sa dodnes nevytratila ani redšia „kaša“, či hustejšia „kuľaša“ – nenáročné, denne pripravované jedlo z drvených, alebo ručne mletých obilninových zŕn jačmeňa a ovsa, zaváraných do vody, menej do mlieka. Kaša bola obľúbeným obradovým jedlom, ktoré nesmelo chýbať hlavne na svadbách a krštinách. Kuľaša s kyslou kapustou bola na Orave sviatočným jedlom.
Ktoré z jedál boli charakteristické pre leto?
Leto bolo na Orave vždy náročné na fyzické zaťaženie ľudí pri ťažkých poľných prácach. Preto varili výdatnejšie jedlá. Zvýšený dôraz sa kládol na výdatné raňajky. Medzi rozšírené jedlá patrili pirohy, varená cestovina, posýpaná alebo plnená bryndzou, tvarohom či lekvárom, šúľky zo zemiakového cesta, ktoré sa po uvarení posypali makom. Okrem nich boli rozšírené halušky, pripravené z múky a surových trených zemiakov, posypané bryndzou, tvarohom alebo kapustou, s kúskami opraženej slaniny. Halušky, kedysi núdzové jedlo, sa stali na Orave od 19. storočia najsýtejším a takmer každodenným jedlom.
Jedlom chudobných bol „brmbol“ - hustá polievka zo zemiakov a halušiek. Pre svoju nenáročnú a rýchlu prípravu je dodnes obľúbený v mnohých dolnooravských lokalitách.

Skryť Vypnúť reklamu

Akú rolu hrala zelenina v jedálničku našich predkov? Boli aj lúčne alebo horské bylinky jeho súčasťou?
Už v 18. storočí bol na Orave popri kapuste rozšírený a veľmi obľúbený paštrnák. Pestoval sa na voľných plochách spolu s repkou, oboma druhmi reďkovky, cesnakom a cibuľou. Od 19. storočia rozšírené zemiaky sa stali pre Oravcov, podobne ako chlieb a kapusta, jedlom každodenným. V niektorých lokalitách sa dobre darilo aj mrkve. Súčasťou stravy boli aj bylinky z voľnej prírody. Zo štiavu, žihľavy, rasce a húb sa varili zahustené polievky a omáčky, prípadne ich pridávali do jedla ako koreniny. Len pre ilustráciu sa zmienim aj o tzv. „núdznych jedlách“, ktoré obyvatelia Oravy jedli v časoch veľkej neúrody. V lese vyhľadávali rozličné korene, hľuzy, plody lesných stromov, chlieb piekli z kôry stromov, slamy, machu i trávy.
Sú pre Oravu typické aj nejaké nápoje?
Okrem pitnej vody Oravci pili mlieko, žinčicu, bylinkové čaje, ražnú kávu. Po celej Orave boli rozšírené alkoholické nápoje, z ktorých bola známa medovina, pivo, zo zemiakov a jačmeňa doma pálená - krútená pálenka „lavôrovica“. Kupovaný špiritus miešali s rastlinou „rozolišom“ (nazývaný otec s materou) a z Poľska si prinášali „okovitku“. Kým neboli rozšírené poháriky, na svadbách pálenku nalievali do hrnčekov, odkiaľ ju naberali lyžicami.

Skryť Vypnúť reklamu

Zúčastnili ste sa niekoľkých súťaží tradičných ľudových jedál. Ako býva hodnotená oravská kuchyňa?
V roku 2004 sme sa zúčastnili poľsko-slovenskej súťaže v príprave goralských regionálnych jedál, ktorú pripravilo obecné kultúrne stredisko v Lopusznej v Poľsku. Cieľom podujatia bolo predstaviť tradičné ľudové goralské jedlá v zastúpení slovenských a poľských mikroregiónov. Beskydskú časť Oravy prezentovala obec Novoť s kapustovou polievkou „kvašnicou“, v ktorej uvarené údené rebierko a šunku podávali s chrenovou omáčkou a zemiakmi. Oravu zastupovali aj negoralské lokality: Babín s tradičným vianočným jedlom – pečenými držkami „drobami“ a domácim jačmenným chlebom; Dlhá so „šúľkami s makom“ pripravenými zo zemiakového cesta a poliatymi upraženým maslom; Jasenová s vianočnými „opekancemi“ s makom; Veľký Bysterec s „brmbolom“ – hustou polievkou zo zemiakov a halušiek so zápražkou. Z negoralskej oblasti najväčší ohlas mali pirohy plnené popučenými zemiakmi ochutenými mätou, poliate upraženým maslom a posypané domácou bryndzou z Medzibrodia.
Pirohy, kvašnica a hafirovica – po domácky pripravená vodka s čučoriedkami zo Zuberca - sa stali víťazmi v ponuke oravskej kuchyne.

A tu je recept na jedno z víťazných oravských jedál:
Pirohy s bryndzou od Agáty Veličovej z Medzibrodia, pôvodne recept z Malatinej.
Prísady: 1/2 kg polohrubej múky, l vajce, voda podľa potreby, štipka soli. Plnka: varené zemiaky 4-5 ks, sušená mäta pieporná. Posýpka: 15-20 dkg bryndze, 10 dkg masla.
Postup: Všetky suroviny zmiesime na pracovnej doske na mäkšie cesto (aby sa dalo zliepať), ktoré rozvaľkáme približne na hrúbku 2-3 mm a ostrôžkou pokrájame na štvorčeky. Tie plníme uvarenými a popučenými zemiakmi, jemne dochutenými mätou piepornou. Štvorčeky preložíme a spoje dobre pritlačíme. Vložíme do vriacej osolenej vody, jemne premiešame a po vyplávaní na povrch vyberieme na misu. Posypeme bryndzou a polejeme praženým maslom.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  2. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  7. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  4. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  5. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  6. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  7. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  8. Legislative intention - recodification of the corporate law
  9. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  10. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 9 885
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 9 705
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 006
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 308
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 534
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 430
  7. Po Slovensku na motorke 5 253
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 118
  9. Crème de la crème po slovensky 3 240
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 479
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Pozrite si MY športujeme.


4 h
Dovolenka pri mori láka veľa Slovákov.

Minister vnútra oznámil, že nie je ďaleko doba, budú musieť ísť neočkovaní po návrate zo zahraničia do domácej karantény, kým nebudú mať výsledky PCR testu.


4 h
Zuzana i Mária Remeňové sa v každých pretekoch dostali na pódium.

Pre biatlonistov začala príprava na zimu.


2 h
Situácia na Slovensku od 21. júna.

Nová farba prináša ďalšie zmiernenie protiepidemických podmienok.


21. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Sudkyňa konštatovala, že dlažobné kocky na pešej zóne sú v dosť dezolátnom stave. Pani Beáta, ktorá spadla cestou z divadla, má v ruke voperované klince.


21. jún

Policajti vyzývajú ľudí k vyššej opatrnosti.


a 1 ďalší 21. jún

Voda vytopila cesty a pivnice, pre búrku padali aj stromy.


3 h

Američania skupujú drevo v celej Európe, výsledkom je cena, ktorá likviduje slovenský drevospracujúci priemysel.


21. jún

Už ste čítali?