Takzvaný samozber ovocia ľudia realizujú z rôznych dôvodov. Jedným z hlavných je určite jeho cenová výhodnosť. Veď kde dnes kúpite kilogram ríbezlí za dvadsať korún? Háčik je len v tom, že ovocie si musíte nazbierať vlastnoručne. „Nemám vlastnú záhradku, kde by som si mohla ríbezle dopestovať. Ja vždy a deti sa pri mne striedajú na výpomoc,“ hovorí Jana z Dolného Kubína, ktorá chodí na samozbery už niekoľko rokov.
Samozber sa začal zberom malín. Tento rok im však príliš neprial. Kvôli horúčavám, ktoré vládnu, totiž väčšina malín uschla. Stihlo sa ich nazbierať len 500 kilogramov. Zato na ríbezľových plantážach DAKNA, agrokombinátu sa to drobnými bobuľami len tak červená. Ich samozber nad Vyšným Kubínom a na Lánikoch v Dolnom Kubíne sa začal práve uplynulý týždeň. Záujemcovia si môžu prísť naoberať ovocia, koľko sa im ráči počas pracovných dní v určený čas. Agrokombinátu zaplatia pritom za každé kilo dvadsať korún. „Za tú cenu sa mi to oplatí, aj keď si to tu musím „odmakať“,“ hovorí polovážne ďalšia zberačka, ktorú stretáme na plantáži nad Vyšným Kubínom. Ľudia prídu na zber radšej v skorších ranných hodinách, aby sa vyhli prudkému poludňajšiemu slnku. Naobed by ste tam nejakú živú dušu hľadali márne.
K realizovaniu samozberov agrokombinát pristúpil pred vyše desiatimi rokmi. Zabil tým takpovediac dve muchy jednou ranou. Vyšiel v ústrety obyvateľom, ktorí mali o takýto zber ovocia záujem, a zároveň aspoň čiastočne riešil nezáujem zo strany dovtedajších odberateľov o nákup. ríbezlí. „Kedysi sme čierne ríbezle vozili za hranice za 40 korún za kilo a červené za 22-23 korún. Dnes sú čierne ríbezle takmer nepredajné, pretože už o ne nie je záujem. Červené ríbezle predávame po päť korún do Čiech a do Poľska. V Poľsku majú nemecké firmy spracovateľské závody, kde ovocie spracujú a po dovezení do Nemecka ich predávajú za trhové ceny,“ tvrdí vedúci strediska výroby ovocia vo Vyšnom Kubíne Emil Lorenc a jedným dychom priznáva: „Situácia sa zhoršila. Pred niekoľkými rokmi patril ku každému sadu či plantáži jeden výrobný podnik, kde sa ovocie spracúvalo. U nás bol takýto podnik napríklad aj v Oravskom Podzámku. V súčasnosti už ale prakticky na celom Slovensku nie je ovocie kde spracúvať.“
Autor: aš