Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Ten istý oravský korbáčik stokrát inak

Máme ich radi všetci – oravské korbáčiky. Syrová špecialita, pre náš región typická. Avšak nie je korbáčik ako korbáčik. Čo dedina, to iná chuť alebo tvar. Po tajomstvách ich výroby sme pátrali v najvychytenejších „korbáčikárskych“ lokalitách na Orave.




Zázrivá, Malatiná, Pribiš
Práve Zázrivú mnohí považujú za „raj korbáčikov“. Nikde inde nenájdete popri ceste toľko ich predajcov ako tu. Pod známou značkou „zázrivské korbáčiky“ ich dokonca ponúkajú po celom Slovensku. Ide o korbáčiky, vyrobené zo syra.
Korbáčiky z pravého kravského mlieka Zázrivčania zhotovujú len v malom po jednotlivých domoch. Jednou z domácich výrobkýň syrových nití je aj pani Mária. Robí ich výlučne z čerstvého a sladkého mlieka, ktoré jej každodenne dávajú kravky. Ona zas každý deň ťahá korbáče. Mlieko nikdy nezohrieva, rovno do neho pridá syridlo a nechá zmes nakysnúť. Práve kvalita mlieka a postup práce robí z korbáčikov pani Márie chutné, pevné, pod zubami vŕzgajúce slané dobroty. „Celá rodina ich má veľmi rada. Či už na oslavách alebo len večer k televízoru sú pre nás chutnou a zdravou pochúťkou,“ hovorí.
Zázrivčania vraj medzi prvými začali robiť aj údené korbáčiky. Istého času prírodné korbáčiky nešli príliš na odbyt. Aby nevzali skazu, gazdiné ich vyumývali, prisolili a – podobne ako mäso a klobásy – vyúdili. Tak nielenže vydržali oveľa dlhšie, ale aj lepšie chutili.
Rovnako hrubé a šťavnaté nite ako Zázrivčania vyrábajú aj Malatinčania. Naopak, Viera Dančová z Pribiša dbá pri výrobe korbáčikov na to, aby boli tenké. „Lepšie sa jedia a na tanieri krajšie vyzerajú,“ tvrdí. Na rozdiel od Zázrivčanky pridáva do syrovej zmesi okrem sladkého aj kyslé mlieko. „Ešte nikto mi nikdy nepovedal, že by mu moje korbáčiky nechutili,“ povedala nám pani Viera.

Skryť Vypnúť reklamu

Brezovica
Gazdinky v tejto obci používajú rovnaký recept: Do 10 litrov kravského mlieka pridajú 1 dcl kyslého mlieka, zohrejú ho na teplotu približne 40 ° C , pridajú syridlo a nechajú pol hodiny postáť. Keď syr „spadne“ na dno hrnca, srvátku vylejú a syr vytvarujú do bochníka. Po 12 hodinách z vriacej vody ťahajú z bochníka nite, ktoré po opláchnutí studenou vodou kladú do rázsolu – prevarenej vody so soľou.

Hladovka, Suchá Hora
Fantázia žien z týchto obcí sa prejavuje i pri tvorbe syra. Keď po roku 1989 prišli o predchádzajúce zamestnania, mnohí sa „hodili na gazdovku“. Z prebytku kravského mlieka vyrábajú syr nielen vo forme hrubších či úplne tenkých nití, ale pokúšajú sa aj o netradičné tvary – jednohubky vo forme uzlíkov, srdiečok, guličiek, korbáčikov pletených z viacerých nití a tvarov, na ktoré si vytvorili formy. Pri slávnostných príležitostiach sa pripravujú korbáčiky vo veľkosti ženského vrkoča. Časť tejto produkcie údia. Takto pripravené produkty sú lahôdkou nielen pre domácich konzumentov. „Keď sme mali na návšteve Francúzov, veľmi im naše syry chutili. A to je už čo povedať,“ pochválila sa pani Eva. Tunajšie šikovné gazdinky vedia odhadnúť správnu kyslosť syra, ktorý závisí od času a teploty, ale i urobiť žiadané údené pareničky rôznych veľkostí či bryndzu.

Skryť Vypnúť reklamu

Novoť, Zákamenné, Oravská Lesná
V tejto oblasti Oravy dokážu domáce gazdiné vyrobiť korbáče z ľubovoľného počtu syrových nití. Ako nám povedala Mária Kocúrová, keď má chuť a náladu, s korbáčikmi sa doslova „vyhrá“. Potom vznikajú korbáčiky, čerstvé i údené, podobné viac malému umeleckému dielu, než obyčajnej chuťovke. Na ich spletanie však musí mať gazdinka v prvom rade trpezlivosť, bez nej je aj fantázia nanič. Ak treba pripraviť pohostenie predsa len „narýchlo“, stačí zo syrových nití narobiť obyčajné viazaničky a úhľadne ich uložiť na misu, prípadne preložiť niekoľkými korbáčikmi. „Ak pridáte pár „uzlíkov“, naviazaných na hrubšej syrovej niti a narezaných na jednotlivé kúsky, isto sa dočkáte od návštevy pochvaly a poďakovania,“ dodáva Mária Kocúrová.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 747
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 002
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 900
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 324
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 942
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 746
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 123
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 594
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 500
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 349
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Na Orave sa začal pilotný projekt testovania na Covid-19

Testovanie zabezpečujú zdravotníci, vojaci a dobrovoľníci. Odberné miesta sú otvorené od 8.00 do 12.00 h a od 13.00 do 20.00 h.

Testovanie na Covid-19.

Na Slovensku od soboty platí zákaz vychádzania

Oravcom a obyvatelia Bardejovského okresu majú oveľa prísnejšie podmienky pohybu mimo domova ako ostatní Slováci.

Od zajtra začína pilotné testovanie na Orave a v okrese Bardejov.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Na palubovke góly strieľa, na trávniku im zabraňuje

Martin Adamčík ťahá florbalový klub a hrá i futbal.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Už ste čítali?