Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Ten istý oravský korbáčik stokrát inak

Máme ich radi všetci – oravské korbáčiky. Syrová špecialita, pre náš región typická. Avšak nie je korbáčik ako korbáčik. Čo dedina, to iná chuť alebo tvar. Po tajomstvách ich výroby sme pátrali v najvychytenejších „korbáčikárskych“ lokalitách na Orave.




Zázrivá, Malatiná, Pribiš
Práve Zázrivú mnohí považujú za „raj korbáčikov“. Nikde inde nenájdete popri ceste toľko ich predajcov ako tu. Pod známou značkou „zázrivské korbáčiky“ ich dokonca ponúkajú po celom Slovensku. Ide o korbáčiky, vyrobené zo syra.
Korbáčiky z pravého kravského mlieka Zázrivčania zhotovujú len v malom po jednotlivých domoch. Jednou z domácich výrobkýň syrových nití je aj pani Mária. Robí ich výlučne z čerstvého a sladkého mlieka, ktoré jej každodenne dávajú kravky. Ona zas každý deň ťahá korbáče. Mlieko nikdy nezohrieva, rovno do neho pridá syridlo a nechá zmes nakysnúť. Práve kvalita mlieka a postup práce robí z korbáčikov pani Márie chutné, pevné, pod zubami vŕzgajúce slané dobroty. „Celá rodina ich má veľmi rada. Či už na oslavách alebo len večer k televízoru sú pre nás chutnou a zdravou pochúťkou,“ hovorí.
Zázrivčania vraj medzi prvými začali robiť aj údené korbáčiky. Istého času prírodné korbáčiky nešli príliš na odbyt. Aby nevzali skazu, gazdiné ich vyumývali, prisolili a – podobne ako mäso a klobásy – vyúdili. Tak nielenže vydržali oveľa dlhšie, ale aj lepšie chutili.
Rovnako hrubé a šťavnaté nite ako Zázrivčania vyrábajú aj Malatinčania. Naopak, Viera Dančová z Pribiša dbá pri výrobe korbáčikov na to, aby boli tenké. „Lepšie sa jedia a na tanieri krajšie vyzerajú,“ tvrdí. Na rozdiel od Zázrivčanky pridáva do syrovej zmesi okrem sladkého aj kyslé mlieko. „Ešte nikto mi nikdy nepovedal, že by mu moje korbáčiky nechutili,“ povedala nám pani Viera.

Skryť Vypnúť reklamu

Brezovica
Gazdinky v tejto obci používajú rovnaký recept: Do 10 litrov kravského mlieka pridajú 1 dcl kyslého mlieka, zohrejú ho na teplotu približne 40 ° C , pridajú syridlo a nechajú pol hodiny postáť. Keď syr „spadne“ na dno hrnca, srvátku vylejú a syr vytvarujú do bochníka. Po 12 hodinách z vriacej vody ťahajú z bochníka nite, ktoré po opláchnutí studenou vodou kladú do rázsolu – prevarenej vody so soľou.

Hladovka, Suchá Hora
Fantázia žien z týchto obcí sa prejavuje i pri tvorbe syra. Keď po roku 1989 prišli o predchádzajúce zamestnania, mnohí sa „hodili na gazdovku“. Z prebytku kravského mlieka vyrábajú syr nielen vo forme hrubších či úplne tenkých nití, ale pokúšajú sa aj o netradičné tvary – jednohubky vo forme uzlíkov, srdiečok, guličiek, korbáčikov pletených z viacerých nití a tvarov, na ktoré si vytvorili formy. Pri slávnostných príležitostiach sa pripravujú korbáčiky vo veľkosti ženského vrkoča. Časť tejto produkcie údia. Takto pripravené produkty sú lahôdkou nielen pre domácich konzumentov. „Keď sme mali na návšteve Francúzov, veľmi im naše syry chutili. A to je už čo povedať,“ pochválila sa pani Eva. Tunajšie šikovné gazdinky vedia odhadnúť správnu kyslosť syra, ktorý závisí od času a teploty, ale i urobiť žiadané údené pareničky rôznych veľkostí či bryndzu.

Skryť Vypnúť reklamu

Novoť, Zákamenné, Oravská Lesná
V tejto oblasti Oravy dokážu domáce gazdiné vyrobiť korbáče z ľubovoľného počtu syrových nití. Ako nám povedala Mária Kocúrová, keď má chuť a náladu, s korbáčikmi sa doslova „vyhrá“. Potom vznikajú korbáčiky, čerstvé i údené, podobné viac malému umeleckému dielu, než obyčajnej chuťovke. Na ich spletanie však musí mať gazdinka v prvom rade trpezlivosť, bez nej je aj fantázia nanič. Ak treba pripraviť pohostenie predsa len „narýchlo“, stačí zo syrových nití narobiť obyčajné viazaničky a úhľadne ich uložiť na misu, prípadne preložiť niekoľkými korbáčikmi. „Ak pridáte pár „uzlíkov“, naviazaných na hrubšej syrovej niti a narezaných na jednotlivé kúsky, isto sa dočkáte od návštevy pochvaly a poďakovania,“ dodáva Mária Kocúrová.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  5. Zázračná škola so zelenou strechou
  6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 554
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 605
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 692
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 358
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 773
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 261
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 291
  8. Po Slovensku na motorke 5 880
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 252
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 478
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún
Nádoby na bioodpad rozmiestnili na sídlisku.

Samosprávam pribudla ďalšia povinnosť pri nakladaní s odpadom.


13 h

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
Ihrisko v Hruštíne.

Zákamenné predviedlo po prestávke skvelý obrat. Režíroval ho jeden hráč.


11 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


11 h

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


19 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Už ste čítali?