Zázrivá, Malatiná, Pribiš
Práve Zázrivú mnohí považujú za „raj korbáčikov“. Nikde inde nenájdete popri ceste toľko ich predajcov ako tu. Pod známou značkou „zázrivské korbáčiky“ ich dokonca ponúkajú po celom Slovensku. Ide o korbáčiky, vyrobené zo syra.
Korbáčiky z pravého kravského mlieka Zázrivčania zhotovujú len v malom po jednotlivých domoch. Jednou z domácich výrobkýň syrových nití je aj pani Mária. Robí ich výlučne z čerstvého a sladkého mlieka, ktoré jej každodenne dávajú kravky. Ona zas každý deň ťahá korbáče. Mlieko nikdy nezohrieva, rovno do neho pridá syridlo a nechá zmes nakysnúť. Práve kvalita mlieka a postup práce robí z korbáčikov pani Márie chutné, pevné, pod zubami vŕzgajúce slané dobroty. „Celá rodina ich má veľmi rada. Či už na oslavách alebo len večer k televízoru sú pre nás chutnou a zdravou pochúťkou,“ hovorí.
Zázrivčania vraj medzi prvými začali robiť aj údené korbáčiky. Istého času prírodné korbáčiky nešli príliš na odbyt. Aby nevzali skazu, gazdiné ich vyumývali, prisolili a – podobne ako mäso a klobásy – vyúdili. Tak nielenže vydržali oveľa dlhšie, ale aj lepšie chutili.
Rovnako hrubé a šťavnaté nite ako Zázrivčania vyrábajú aj Malatinčania. Naopak, Viera Dančová z Pribiša dbá pri výrobe korbáčikov na to, aby boli tenké. „Lepšie sa jedia a na tanieri krajšie vyzerajú,“ tvrdí. Na rozdiel od Zázrivčanky pridáva do syrovej zmesi okrem sladkého aj kyslé mlieko. „Ešte nikto mi nikdy nepovedal, že by mu moje korbáčiky nechutili,“ povedala nám pani Viera.
Brezovica
Gazdinky v tejto obci používajú rovnaký recept: Do 10 litrov kravského mlieka pridajú 1 dcl kyslého mlieka, zohrejú ho na teplotu približne 40 ° C , pridajú syridlo a nechajú pol hodiny postáť. Keď syr „spadne“ na dno hrnca, srvátku vylejú a syr vytvarujú do bochníka. Po 12 hodinách z vriacej vody ťahajú z bochníka nite, ktoré po opláchnutí studenou vodou kladú do rázsolu – prevarenej vody so soľou.
Hladovka, Suchá Hora
Fantázia žien z týchto obcí sa prejavuje i pri tvorbe syra. Keď po roku 1989 prišli o predchádzajúce zamestnania, mnohí sa „hodili na gazdovku“. Z prebytku kravského mlieka vyrábajú syr nielen vo forme hrubších či úplne tenkých nití, ale pokúšajú sa aj o netradičné tvary – jednohubky vo forme uzlíkov, srdiečok, guličiek, korbáčikov pletených z viacerých nití a tvarov, na ktoré si vytvorili formy. Pri slávnostných príležitostiach sa pripravujú korbáčiky vo veľkosti ženského vrkoča. Časť tejto produkcie údia. Takto pripravené produkty sú lahôdkou nielen pre domácich konzumentov. „Keď sme mali na návšteve Francúzov, veľmi im naše syry chutili. A to je už čo povedať,“ pochválila sa pani Eva. Tunajšie šikovné gazdinky vedia odhadnúť správnu kyslosť syra, ktorý závisí od času a teploty, ale i urobiť žiadané údené pareničky rôznych veľkostí či bryndzu.
Novoť, Zákamenné, Oravská Lesná
V tejto oblasti Oravy dokážu domáce gazdiné vyrobiť korbáče z ľubovoľného počtu syrových nití. Ako nám povedala Mária Kocúrová, keď má chuť a náladu, s korbáčikmi sa doslova „vyhrá“. Potom vznikajú korbáčiky, čerstvé i údené, podobné viac malému umeleckému dielu, než obyčajnej chuťovke. Na ich spletanie však musí mať gazdinka v prvom rade trpezlivosť, bez nej je aj fantázia nanič. Ak treba pripraviť pohostenie predsa len „narýchlo“, stačí zo syrových nití narobiť obyčajné viazaničky a úhľadne ich uložiť na misu, prípadne preložiť niekoľkými korbáčikmi. „Ak pridáte pár „uzlíkov“, naviazaných na hrubšej syrovej niti a narezaných na jednotlivé kúsky, isto sa dočkáte od návštevy pochvaly a poďakovania,“ dodáva Mária Kocúrová.
Autor: aš, ač, mp