Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Ten istý oravský korbáčik stokrát inak

Máme ich radi všetci – oravské korbáčiky. Syrová špecialita, pre náš región typická. Avšak nie je korbáčik ako korbáčik. Čo dedina, to iná chuť alebo tvar. Po tajomstvách ich výroby sme pátrali v najvychytenejších „korbáčikárskych“ lokalitách na Orave.




Zázrivá, Malatiná, Pribiš
Práve Zázrivú mnohí považujú za „raj korbáčikov“. Nikde inde nenájdete popri ceste toľko ich predajcov ako tu. Pod známou značkou „zázrivské korbáčiky“ ich dokonca ponúkajú po celom Slovensku. Ide o korbáčiky, vyrobené zo syra.
Korbáčiky z pravého kravského mlieka Zázrivčania zhotovujú len v malom po jednotlivých domoch. Jednou z domácich výrobkýň syrových nití je aj pani Mária. Robí ich výlučne z čerstvého a sladkého mlieka, ktoré jej každodenne dávajú kravky. Ona zas každý deň ťahá korbáče. Mlieko nikdy nezohrieva, rovno do neho pridá syridlo a nechá zmes nakysnúť. Práve kvalita mlieka a postup práce robí z korbáčikov pani Márie chutné, pevné, pod zubami vŕzgajúce slané dobroty. „Celá rodina ich má veľmi rada. Či už na oslavách alebo len večer k televízoru sú pre nás chutnou a zdravou pochúťkou,“ hovorí.
Zázrivčania vraj medzi prvými začali robiť aj údené korbáčiky. Istého času prírodné korbáčiky nešli príliš na odbyt. Aby nevzali skazu, gazdiné ich vyumývali, prisolili a – podobne ako mäso a klobásy – vyúdili. Tak nielenže vydržali oveľa dlhšie, ale aj lepšie chutili.
Rovnako hrubé a šťavnaté nite ako Zázrivčania vyrábajú aj Malatinčania. Naopak, Viera Dančová z Pribiša dbá pri výrobe korbáčikov na to, aby boli tenké. „Lepšie sa jedia a na tanieri krajšie vyzerajú,“ tvrdí. Na rozdiel od Zázrivčanky pridáva do syrovej zmesi okrem sladkého aj kyslé mlieko. „Ešte nikto mi nikdy nepovedal, že by mu moje korbáčiky nechutili,“ povedala nám pani Viera.

Skryť Vypnúť reklamu

Brezovica
Gazdinky v tejto obci používajú rovnaký recept: Do 10 litrov kravského mlieka pridajú 1 dcl kyslého mlieka, zohrejú ho na teplotu približne 40 ° C , pridajú syridlo a nechajú pol hodiny postáť. Keď syr „spadne“ na dno hrnca, srvátku vylejú a syr vytvarujú do bochníka. Po 12 hodinách z vriacej vody ťahajú z bochníka nite, ktoré po opláchnutí studenou vodou kladú do rázsolu – prevarenej vody so soľou.

Hladovka, Suchá Hora
Fantázia žien z týchto obcí sa prejavuje i pri tvorbe syra. Keď po roku 1989 prišli o predchádzajúce zamestnania, mnohí sa „hodili na gazdovku“. Z prebytku kravského mlieka vyrábajú syr nielen vo forme hrubších či úplne tenkých nití, ale pokúšajú sa aj o netradičné tvary – jednohubky vo forme uzlíkov, srdiečok, guličiek, korbáčikov pletených z viacerých nití a tvarov, na ktoré si vytvorili formy. Pri slávnostných príležitostiach sa pripravujú korbáčiky vo veľkosti ženského vrkoča. Časť tejto produkcie údia. Takto pripravené produkty sú lahôdkou nielen pre domácich konzumentov. „Keď sme mali na návšteve Francúzov, veľmi im naše syry chutili. A to je už čo povedať,“ pochválila sa pani Eva. Tunajšie šikovné gazdinky vedia odhadnúť správnu kyslosť syra, ktorý závisí od času a teploty, ale i urobiť žiadané údené pareničky rôznych veľkostí či bryndzu.

Skryť Vypnúť reklamu

Novoť, Zákamenné, Oravská Lesná
V tejto oblasti Oravy dokážu domáce gazdiné vyrobiť korbáče z ľubovoľného počtu syrových nití. Ako nám povedala Mária Kocúrová, keď má chuť a náladu, s korbáčikmi sa doslova „vyhrá“. Potom vznikajú korbáčiky, čerstvé i údené, podobné viac malému umeleckému dielu, než obyčajnej chuťovke. Na ich spletanie však musí mať gazdinka v prvom rade trpezlivosť, bez nej je aj fantázia nanič. Ak treba pripraviť pohostenie predsa len „narýchlo“, stačí zo syrových nití narobiť obyčajné viazaničky a úhľadne ich uložiť na misu, prípadne preložiť niekoľkými korbáčikmi. „Ak pridáte pár „uzlíkov“, naviazaných na hrubšej syrovej niti a narezaných na jednotlivé kúsky, isto sa dočkáte od návštevy pochvaly a poďakovania,“ dodáva Mária Kocúrová.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  3. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  4. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  10. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 323
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 808
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 089
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 472
  5. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 322
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 095
  7. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 357
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 275
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 129
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 903
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Dali by ste dieťaťu cigaretu? Mnohí áno

Dali by ste dieťaťu cigaretu, ak by si ju vypýtalo? Väčšina z nás áno. Dokumentuje to sociálny experiment a mystery shopping, ktoré zastrešila vzdelávacia iniciatíva NA VEKU ZÁLEŽÍ.

Už čoskoro budeme môcť ísť vonku iba s negatívnym testom

Vláda predĺžila zákaz vychádzania, celoslovenský skríning potrvá deväť dní.

Takto sa bavil odberový tím počas prestávok v Pribiši počas celoplošného testovania v jeseni 2020.

Pesničky si písala už ako desaťročná, teraz sa ich rozhodla nahrať

Neúspechu sa už Janka Glovaťáková z Oravskej Polhory nebojí.

Pri nahrávaní.

Aj takéto trapasíky či trapasy sa nám stali počas písania novín

Keď bili starostu, keď sme si nedali povedať, keď sme uviedli inú cenu novín, keď sme si z nás vystrelili... a ďalšie príhodičky.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

Druhý deň testovania v Nitre: Miera pozitivity klesla pod percento

Otestovať sa prišlo vyše 14-tisíc ľudí. Pozitívnych bolo podstatne menej ako pred týždňom.

Už ste čítali?