Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky
NA NÁVŠTEVE VO VELIČNEJ

S „rovášmi“ sa žilo(je) lepšie

Rováš, zaliepanec, mrežovník, to sú tradičné veličnianske koláče. Piekli ich už staré i prastaré matky a pečú ich aj dnešné ženy. Vychýrenými „rovášmi“ je známa Emília Lábiková.


„Pochádzam z dvanástich detí. Uživiť takú početnú rodinu bolo veľmi ťažké. Preto som od dvanástich rokov slúžila u manželov, ktorí mali v Oravskej Porube obchod a krčmu. Domáca pani ma naučila variť aj piecť. Od nej to viem,“ rozpráva čiperná 75-ročná žena. Rováše pozná väčšina z nás ako záviny z kysnutého cesta plnené rôznymi plnkami. Aj pani Emília ich plní makom, tvarohom, lekvárom, jablkami či orechmi. Podobne je to so „zaliepancami“. Rozdiel je len v ich tvare. „Cesto sa nakrája na štvorce, položí sa na ne plnka a jednotlivé rohy sa potom nakríž spoja.“ Spolu s mrežovníkom sa tieto dobroty pripravovali len na sviatky – Vianoce či svadbu. Dnes ich už robí častejšie, pretože chutia jej vnúčatám a pravnúčatám. Sama si na nich pochutná, napríklad pri káve. Ani tá nebola počas jej mladosti bežne dostupná. „Kávu, akú poznáme dnes, tu začali predávať až po fronte. Dovtedy mamka pražila žito. Keď ho pomlela, urobila z neho meltu. To bolo ale len na sviatky. Už som bola vydatá a kávu som ešte v ústach nemala.“ Varenie a pečenie je najväčšou vášňou E. Lábikovej. Okrem toho ešte stíha robiť upratovačku a starať sa o svoju veľkú záhradu. Pri pečení dbá na niekoľko dôležitých zásad. Vždy preoseje múku, lebo „človek nikdy nevie, čo v tej múke je“ a aby sa jej prevzdušnila, nezabudne do nej pridať prášok do pečiva, aby cesto lepšie vykyslo, bolo ľahké a upečený koláč rýchlo nezostarol. Do cesta preto pridáva aj celý kus masla a olej. Suroviny do múčnikov nikdy neváži, správnu mierku má už v oku. „Najradšej však varím a pečiem, keď viem, že prídu moje deti s vnúčatami a pravnúčatami. To upečiem rovášov, navarím segedínsky guláš, prestriem na záhrade, kde potom všetci sedíme a hostíme sa,“ priznáva pani Emília.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 687
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 287
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 082
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 042
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 781
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 772
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 563
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 776
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 664
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 617
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Záujem o testovanie je veľký aj v sobotu

Ľudia začali vytvárať rady ešte pred otvorením odberných miestností.

Polovica z radu v Záskalí.
V Osádke už vykonali viac odberov ako má dedina obyvateľov.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Ľudia z mesta sa dávajú testovať na dedinách

Vojaci museli do Osádky už dvakrát priviezť nové testy. Míňajú ich hlavne cezpoľní, pretože v Osádke čakajú oveľa kratšie.

V Osádke už vykonali viac odberov ako má dedina obyvateľov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Do základných škôl testovanie nepustíme, avizuje nitrianska radnica

Už dnes je isté, že odberné miesta v Nitre nebudú kopírovať miestnosti z volebných okrskov.

Už ste čítali?