Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky
NA NÁVŠTEVE V PRIBIŠI

Na posedenie zjedia aj štyri kilá korbáčikov

„Od detstva sme boli vedení k práci, život bez nej si neviem ani predstaviť,“ hovorí dôchodkyňa Viera Dančová. Zatiaľ čo pre väčšinu ľudí znamená slovo dôchodok obdobie oddychu a pokoja od každodennej roboty, pani Vierka nezaháľa jediný deň v týždni.

Keď netká koberce na krosnách, ťahá niekoľkometrové tenké korbáčiky. A že korbáčiky z Pribiša chutia naozaj vynikajúco sme sa presvedčili na vlastných chuťových bunkách. Pribišanky ich totiž vyrábajú výlučne z kravského mlieka. „Výroba korbáčikov nemá u nás dlhú tradíciu. Chytilo sa jej zopár žien po tom, ako sa do dediny prisťahovala jedna Zázrivčanka. Čosi sme odkukali od nej, niečo sme sa povypytovali kolegýň v práci. Od Malatincov sme sa priučili tkaniu kobercov a od Zázrivcov vieme robiť syrové korbáče, “ vraví.
Keď zájdu k pani Viere na návštevu deti s vnúčatami, stôl, na ktorom by chýbala slaná syrová pochúťka, už veru nebol tým pravým orechovým. „Keď mi prídu povinšovať, už nemám biedu, že by som ich nemala čím ponúknuť. Je nás veľa, na posedenie zjeme aj štyri kilá korbáčikov.“

Skryť Vypnúť reklamu

Akonáhle má 57-ročná žena možnosť vyskúšať iné korbáčiky, neváha. Ochutnáva a porovnáva ich chuť aj vzhľad s tými svojimi. Zatiaľ sa nestretla s nikým, komu by jej korbáčiky nechutili. Sú výnimočné tým, že sú tenké a slané tak akurát. „Zvykla som si robiť tenké korbáče, lepšie sa jedia a aj na tanieri krajšie vyzerajú. Ich presnú hrúbku mám už v prstoch, nedokážem ani hrubšie, ani tenšie urobiť, iba takéto.“ Na výrobu korbáčikov sa Pribišanka dala i pre to, aby spotrebovala všetko mlieko, ktoré jej každodenne dáva krava. Aj keď celá jej rodina obľubuje a pije čerstvé mlieko, čosi predsa len vždy zvýši. Raz za týždeň sa ho nazbiera toľko, že pani Viera môže naťahať niekoľko metrov syrových „špagátov“. „Pozbieram si sladké čerstvé mlieko, najlepšie z troch dní. Korbáčiky robím zväčša z desiatich litrov mlieka, ktoré dám zohriať asi na štyridsaťstupňovú teplotu, a pridám do neho ešte zo dve fľašky sedlice - kyslého mlieka a lyžičku syridla. Zmes nechám odstáť pol hodiny. Po polhodine zrazený syr rozmiešam, vodu z neho zlejem a nechám ho nakysnúť asi tri hodiny. Potom ho v horúcej vode ešte vypracujem, ponaťahujem, aby sa z neho dali dobre ťahať korbáče. Ak mám syr správne vypracovaný a nakysnutý, tak celý kus, ktorý si zoberiem, urobím na jeden povraz. Potom ho rozrežem na kratšie nite, ktoré nakoniec pol hodinu máčam v slanom roztoku. Do litra vody dávam pätnásť dekov soli,“ prezradila tajomstvo svojich tak akurát slaných a hrubých korbáčikov V. Dančová.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  3. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  4. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  10. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 196
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 988
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 258
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 440
  5. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 265
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 054
  7. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 390
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 243
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 097
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 860
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Dali by ste dieťaťu cigaretu? Mnohí áno

Dali by ste dieťaťu cigaretu, ak by si ju vypýtalo? Väčšina z nás áno. Dokumentuje to sociálny experiment a mystery shopping, ktoré zastrešila vzdelávacia iniciatíva NA VEKU ZÁLEŽÍ.

Už čoskoro budeme môcť ísť vonku iba s negatívnym testom

Vláda predĺžila zákaz vychádzania, celoslovenský skríning potrvá deväť dní.

Takto sa bavil odberový tím počas prestávok v Pribiši počas celoplošného testovania v jeseni 2020.

Pesničky si písala už ako desaťročná, teraz sa ich rozhodla nahrať

Neúspechu sa už Janka Glovaťáková z Oravskej Polhory nebojí.

Pri nahrávaní.

Aj takéto trapasíky či trapasy sa nám stali počas písania novín

Keď bili starostu, keď sme si nedali povedať, keď sme uviedli inú cenu novín, keď sme si z nás vystrelili... a ďalšie príhodičky.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

Druhý deň testovania v Nitre: Miera pozitivity klesla pod percento

Otestovať sa prišlo vyše 14-tisíc ľudí. Pozitívnych bolo podstatne menej ako pred týždňom.

Už ste čítali?