Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky
NA NÁVŠTEVE V PRIBIŠI

Na posedenie zjedia aj štyri kilá korbáčikov

„Od detstva sme boli vedení k práci, život bez nej si neviem ani predstaviť,“ hovorí dôchodkyňa Viera Dančová. Zatiaľ čo pre väčšinu ľudí znamená slovo dôchodok obdobie oddychu a pokoja od každodennej roboty, pani Vierka nezaháľa jediný deň v týždni.

Keď netká koberce na krosnách, ťahá niekoľkometrové tenké korbáčiky. A že korbáčiky z Pribiša chutia naozaj vynikajúco sme sa presvedčili na vlastných chuťových bunkách. Pribišanky ich totiž vyrábajú výlučne z kravského mlieka. „Výroba korbáčikov nemá u nás dlhú tradíciu. Chytilo sa jej zopár žien po tom, ako sa do dediny prisťahovala jedna Zázrivčanka. Čosi sme odkukali od nej, niečo sme sa povypytovali kolegýň v práci. Od Malatincov sme sa priučili tkaniu kobercov a od Zázrivcov vieme robiť syrové korbáče, “ vraví.
Keď zájdu k pani Viere na návštevu deti s vnúčatami, stôl, na ktorom by chýbala slaná syrová pochúťka, už veru nebol tým pravým orechovým. „Keď mi prídu povinšovať, už nemám biedu, že by som ich nemala čím ponúknuť. Je nás veľa, na posedenie zjeme aj štyri kilá korbáčikov.“

Skryť Vypnúť reklamu

Akonáhle má 57-ročná žena možnosť vyskúšať iné korbáčiky, neváha. Ochutnáva a porovnáva ich chuť aj vzhľad s tými svojimi. Zatiaľ sa nestretla s nikým, komu by jej korbáčiky nechutili. Sú výnimočné tým, že sú tenké a slané tak akurát. „Zvykla som si robiť tenké korbáče, lepšie sa jedia a aj na tanieri krajšie vyzerajú. Ich presnú hrúbku mám už v prstoch, nedokážem ani hrubšie, ani tenšie urobiť, iba takéto.“ Na výrobu korbáčikov sa Pribišanka dala i pre to, aby spotrebovala všetko mlieko, ktoré jej každodenne dáva krava. Aj keď celá jej rodina obľubuje a pije čerstvé mlieko, čosi predsa len vždy zvýši. Raz za týždeň sa ho nazbiera toľko, že pani Viera môže naťahať niekoľko metrov syrových „špagátov“. „Pozbieram si sladké čerstvé mlieko, najlepšie z troch dní. Korbáčiky robím zväčša z desiatich litrov mlieka, ktoré dám zohriať asi na štyridsaťstupňovú teplotu, a pridám do neho ešte zo dve fľašky sedlice - kyslého mlieka a lyžičku syridla. Zmes nechám odstáť pol hodiny. Po polhodine zrazený syr rozmiešam, vodu z neho zlejem a nechám ho nakysnúť asi tri hodiny. Potom ho v horúcej vode ešte vypracujem, ponaťahujem, aby sa z neho dali dobre ťahať korbáče. Ak mám syr správne vypracovaný a nakysnutý, tak celý kus, ktorý si zoberiem, urobím na jeden povraz. Potom ho rozrežem na kratšie nite, ktoré nakoniec pol hodinu máčam v slanom roztoku. Do litra vody dávam pätnásť dekov soli,“ prezradila tajomstvo svojich tak akurát slaných a hrubých korbáčikov V. Dančová.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 985
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 421
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 052
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 354
  5. Po Slovensku na motorke 6 716
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 329
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 009
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 776
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 4 023
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 184
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Ďakovanie fanúšikom po konečnom hvizde.

MŠK Námestovo zvládlo posledný krok a píše novú klubovú históriu.


10 h
ilustračné foto

Richard fajčí trávu od základnej školy. Po tvrdých drogách nikdy nesiahol.


13 h
Mesačne operie práčovňa až jednu tonu prádla.

Hornooravská nemocnica patrí k jedným z mála, ktoré zariadenie na pranie vlastnej bielizne prevádzkujú. Mesačne takto spracujú až jednu tonu bielizne.


19. jún
Dobré správy z MY

V tomto článku nájdete: Cukrovku úspešne liečia bez liekov. Obnovujú viac ako storočný zámok. Dva tipy na výlety s deťmi, nádherné fotky, ktoré dobyli svet a mnoho iného ;)


19. jún

Už ste čítali?