Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky
NA NÁVŠTEVE V PRIBIŠI

Na posedenie zjedia aj štyri kilá korbáčikov

„Od detstva sme boli vedení k práci, život bez nej si neviem ani predstaviť,“ hovorí dôchodkyňa Viera Dančová. Zatiaľ čo pre väčšinu ľudí znamená slovo dôchodok obdobie oddychu a pokoja od každodennej roboty, pani Vierka nezaháľa jediný deň v týždni.

Keď netká koberce na krosnách, ťahá niekoľkometrové tenké korbáčiky. A že korbáčiky z Pribiša chutia naozaj vynikajúco sme sa presvedčili na vlastných chuťových bunkách. Pribišanky ich totiž vyrábajú výlučne z kravského mlieka. „Výroba korbáčikov nemá u nás dlhú tradíciu. Chytilo sa jej zopár žien po tom, ako sa do dediny prisťahovala jedna Zázrivčanka. Čosi sme odkukali od nej, niečo sme sa povypytovali kolegýň v práci. Od Malatincov sme sa priučili tkaniu kobercov a od Zázrivcov vieme robiť syrové korbáče, “ vraví.
Keď zájdu k pani Viere na návštevu deti s vnúčatami, stôl, na ktorom by chýbala slaná syrová pochúťka, už veru nebol tým pravým orechovým. „Keď mi prídu povinšovať, už nemám biedu, že by som ich nemala čím ponúknuť. Je nás veľa, na posedenie zjeme aj štyri kilá korbáčikov.“

Skryť Vypnúť reklamu

Akonáhle má 57-ročná žena možnosť vyskúšať iné korbáčiky, neváha. Ochutnáva a porovnáva ich chuť aj vzhľad s tými svojimi. Zatiaľ sa nestretla s nikým, komu by jej korbáčiky nechutili. Sú výnimočné tým, že sú tenké a slané tak akurát. „Zvykla som si robiť tenké korbáče, lepšie sa jedia a aj na tanieri krajšie vyzerajú. Ich presnú hrúbku mám už v prstoch, nedokážem ani hrubšie, ani tenšie urobiť, iba takéto.“ Na výrobu korbáčikov sa Pribišanka dala i pre to, aby spotrebovala všetko mlieko, ktoré jej každodenne dáva krava. Aj keď celá jej rodina obľubuje a pije čerstvé mlieko, čosi predsa len vždy zvýši. Raz za týždeň sa ho nazbiera toľko, že pani Viera môže naťahať niekoľko metrov syrových „špagátov“. „Pozbieram si sladké čerstvé mlieko, najlepšie z troch dní. Korbáčiky robím zväčša z desiatich litrov mlieka, ktoré dám zohriať asi na štyridsaťstupňovú teplotu, a pridám do neho ešte zo dve fľašky sedlice - kyslého mlieka a lyžičku syridla. Zmes nechám odstáť pol hodiny. Po polhodine zrazený syr rozmiešam, vodu z neho zlejem a nechám ho nakysnúť asi tri hodiny. Potom ho v horúcej vode ešte vypracujem, ponaťahujem, aby sa z neho dali dobre ťahať korbáče. Ak mám syr správne vypracovaný a nakysnutý, tak celý kus, ktorý si zoberiem, urobím na jeden povraz. Potom ho rozrežem na kratšie nite, ktoré nakoniec pol hodinu máčam v slanom roztoku. Do litra vody dávam pätnásť dekov soli,“ prezradila tajomstvo svojich tak akurát slaných a hrubých korbáčikov V. Dančová.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  6. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  7. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  9. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  2. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  3. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  6. Škola môže vyzerať aj inak!
  7. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  8. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  9. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  10. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 868
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 336
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 441
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 108
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 769
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 814
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 413
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 11 389
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 549
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 529
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Hern má krízovú radu aj stopovačov. Strojárne otestovali všetkých zamestnancov

V Herne majú za sebou už šieste kolo testovania na COVID-19. Vedenie strojární odporúča firmám testovanie zamestnancov.

Testovanie v strojárňach Hern Námestovo.

Najlepší strelec mohol ostať v Dlhej, rozhodol sa pre Babín

Marcel Kunocha si vyskúšal všetky pozície. Najlepšie sa cíti v útoku.

Marcel Kunocha (pri lopte) strelil na jeseň 13 gólov.

Chceme, aby mali mladí futbalisti pamiatku

Po skvelých odozvách z minulých rokov sme sa opäť rozhodli spustiť obľúbenú rubriku Predstavujeme futbalové nádeje.

Ukážka z minulých rokov.

Zomrel spišský biskup Mons. Štefan Sečka

V nemocnici v Levoči dnes ráno zomrel spišský diecézny biskup Mons. Štefan Sečka. Jeho biskupským heslom bolo Crux Christi perficiat nos (Kristov kríž nech nás zdokonalí).

Mons. Štefan Sečka

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na štyroch miestach v Trenčíne budú testovať z auta. Odberné miesto je aj na futbalovom štadióne

Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov 50 odberných miest. Pozrite si, kde ich nájdete.

Pacientov a pokút v Trnave pribúda

Celoplošné testovanie čaká Trnavu už tento víkend.

Virológ Klempa: Najbližšie týždne budú pre nás veľmi ťažké

Boris Klempa tvrdí, že celoplošné testovanie je teoreticky skvelá vec. Treba však brať do úvahy všetky okolnosti či riziká.

Už ste čítali?