Odvar tiež zalejeme vriacou vodou a potom ešte 3 až 5 minút varíme na miernom ohni. Existujú výnimky, kedy musíme drogu variť dlhšie, aby sa z nej uvoľnili látky, ktoré znižujú krvný cukor, napr. 5 kopcovitých lyžíc rozmrvených fazuľových strukov varíme v 2 litroch vody tak dlho, až nám ostane 1/4 litra odvaru. Ten sa užíva sa v priebehu dňa po 1 /2 dcl. Ďalším spôsobom je studený výluh (macerát), keď drogu zalejeme ochladenou prevarenou vodou a necháme postáť cez noc v prikrytej nádobe. Ráno výluh necháme prejsť varom niekoľko sekúnd, odstavíme na 10 minút, dáme do termosky a pijeme pred jedlom 1/2 - 1 dcl. Ak chceme pripraviť účinnejší čaj z viacerých drog, hovoríme o spojenom čaji, ktorý vzniká napr. zmiešaním odvaru a nálevu, pričom každá z drog potrebuje inú prípravu, napr. nálev z ľanového semena a čaj z kvetu bazy čiernej. V prípade, že niektoré zložky drogy nie sú vo vode rozpustné, pripravíme z nich liehovodný roztok tak, že fľašu so širším hrdlom (lepšia je tmavá) naplníme do polovice porezanou rastlinou alebo drogou a zalejeme po hrdlo 30 percentným alkoholom. Roztok necháme postáť 7 až 10 dní a potom konzumujeme pridávaním do čaju po 2 až 3 lyžičkách. Takto pripravujeme extrakty zo šalvie lekárskej, kapucínky (vytrčpána), harmančeka a ďalších drog. Tieto prípravky sú vhodné pri zápaloch močového ústrojenstva alebo na kloktanie. Tinktúru si môžeme pripraviť, keď pokrájanou rastlinou naplníme fľaše, zalejeme 60 percentným alkoholom a necháme postáť 10 až 14 dní. Dôležité je aspoň raz za deň ňou pretrepať. Použitie tinktúry by nemalo presiahnuť 25 až 30 kvapiek do vody alebo čaju.
Autor: Svatava Žáková