Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Za vymierajúce remeslo platíme „vatikánskou“ menou

Krušetnica - Prvý jarný deň na Orave bol ešte stále v znamení snehu. Oteplilo sa síce, no roztopenie často aj metrových závejov snehu ešte nejaký deň potrvá. Anton Pacoň z Krušetnice s obavami pozerá na silnejúce, i keď ešte stále zubaté slnečné lúče.

Pre neho tentokrát neveštia nič dobré, pretože sú predzvesťou príchodu jari a pučania zelene. No on vo svojej dielničke ešte nemá dosť nazbieranej liesky, aby mohol sadnúť na „ďadka“, začať štiepať a pliesť koše: zemiakové, na seno, na jablká či cibuľu, alebo hoci aj do obývačky...
„Synovia mi vždy režú liesku, alebo aj chlapci z dediny, to ja už nevládzem. Rezať sa musí na jeseň, keď zhodí lístie, alebo v zime, kým nepučí. Na jar a v lete je lieska plná vody a drevo je „krovkô“, krehké, nedá sa s ním robiť,“ hovorí 78-ročný Anton Pacoň. Ako sme sa dozvedeli v dedine, takýto typ košov tu pletie už len on. „Plietli ešte dvaja, Peter Repôň a Anton Papák, no tí sú už teraz na pravde Božej. Zostal som tu na to sám. Ale už toľko nevládzem, ako kedysi. Za tých 10 - 12 rokov čo pletiem, som už naplietol košov celé stovky. Tu do dediny, ale aj do okolitých dedín,“ obzerá si mimovoľne svoje zrobené ruky. „Raz prišiel jeden pán z Bratislavy, že by tiež chcel lieskový košík. Nuž som sa ho spýtal, na čo to má byť. A on že: Do obývačky, na okrasu! Aj som sa začudoval, ale proti gustu žiadny dišputát - spravil som.“

Skryť Vypnúť reklamu

Poznajúc ceny výrobkov ľudových remeselníkov v obchodoch, pýtame sa na cenu takého košíka. „Ále, väčšinou by každý chcel zaplatiť vatikánskôv menou alebo mi pýtať jedno-dve poldeci v krčne. Inokedy mi dajú za košík stovku, ale aj to sa niekomu zdá primoc,“ vzdychne majster, možno ani nevediac, že za taký košík v obchode pýtajú viac ako trojnásobok - ak tam vôbec košík zo štiepanej liesky zoženiete. No Anton Pacoň si pletením košíkov hlavne vypĺňa voľný čas odvtedy, ako je na dôchodku. Celý život gazdoval, chodil po robotách do Čiech, po celom Slovensku: to robil na stavbe, to zas vo fabrike. „Na staré kolená som si spomenul, ako som sa učil variť a kálať liesku, aj pliesť košíky. Keď som bol ešte ušaté chlapča, okolo desať rokov som mohol mať, prišiel raz sem do bývalej židovskej krčmy chlap, so sebou mal veľké kotly. Aj sme sa ako malí chlapci báli, aj sme boli zvedaví. Nakoniec sme zistili, že to má paráky na liesku. Zajal nás aj liesku rezať, kto chcel, toho naučil ako upliesť košík Čo sa za mladi naučíš, na starosť akoby si našiel - ruky si najprv museli trochu spomenúť, nacvičiť si starý grif, ale potom to už išlo...“
Anton Pacoň pletie výlučne lieskové košíky, priznáva, že sa pokúšal pliesť aj z vŕbového prútia, ale to mu akosi nejde. „To je úplne iný systém, doteraz som mu neprišiel na koreň. No ani som sa príliš nepokúšal, lebo lieskové koše sú pevnejšie, ale aj praktickejšie. Keď sa vám prederavia, dajú sa zaplátať, ako keď gazdiná štopká ponožku. Vyrežú sa poškodené lúče liesky a nahradia sa novými.

Skryť Vypnúť reklamu

V čom spočíva pracovný postup pri tvorbe lieskového koša? „Najprv musíte mať narezanú dobrú liesku. Ja si ju potom, ešte neodkôrnenú, naložím na rúru od kachlí do komína, mám tam na to prirobený špeciálny prípravok z plechu. Poriadne zakúrim a keď začne prehriata a sparená syčať a praskať, odkôrnim ju a narežem na toľko lúčov, na koľko vydá. To záleží od hrúbky. Potom ju postupne „roztváram“ a nožom pekne naštiepam na jednotlivé lúče. Základom dobrého koša je dobrý oblúk, tvoriaci kostru chrbta a rúčku koša. Od jeho veľkosti záleží, aký veľký bude kôš. Potom sa založí dno: najprv osnova, zvyčajne zo 6 lúčov pre boky a na kríž sa prepletie 5 lúčmi. Založí sa výstuž pre rohy, dôrobek, a všetko sa pevne opletie pôrobou. Nakoniec všetko upevním do obrúbka a obtočím umelou páskou. Pôvodne sa aj to robilo lieskou, no umelá páska je pevnejšia a praktickejšia. Aj do pôroby sa môže dať farebná bužírka alebo páska, aby si každý svoj košík spoznal. Dno spevňujem drôtom, aby bolo pevnejšie.“ Na prvý pohľad jednoduché. No nie je to celkom tak. Ako nám povedal Anton Pacoň, aj jeho synovia skúšali pochytiť čosi z tohoto ľudového remesla, no nie a nie sa im to podariť. „Nuž, každý je šikovný na niečo iné, nemôže každý vedieť všetko,“ vzdychne krušetnický košikár.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 25 879
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 128
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 098
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 977
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 603
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 383
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 597
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 480
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 305
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 302
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Ľadová stena z lezcom.

Stenu vytvorila partia nadšencov lezenia po ľade aj horách. Má dvanásť metrov, pre lezcov sa radí medzi tie najťažšie a ako mrzne jej vzhľad, sa tak každý deň mení.

4 h
Miesto zadržania unukajúceho vodiča.

Vodič mal zobratý vodičák a už mal sedieť vo väzení.

6 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan
Vráti sa alebo nevráti florbal ešte túto sezóna na palubovky?

Kluby by museli investovať veľa peňazí.

8 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

23 h

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

24 h

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Už ste čítali?