Choroba sa objavuje najčastejšie v puberte. Niektorí ľudia majú k akné väčšiu náchylnosť. Podľa miesta výskytu vyrážok sa dá usudzovať, ktoré orgány majú poruchu funkcie a podľa toho je treba usmerniť liečenie. Ak sa vyrážky vyskytujú na tvári, ide o dráhu žalúdka a hrubého čreva, v oblasti brady u žien – môže ísť o poruchu v hormonálnej sfére a ak sa nachádzajú na chrbte, týka sa to dráhy močového mechúra. Vyrážky na hrudníku označujú dráhu žalúdka alebo obličiek. To znamená, že miesto výskytu akné nám do istej miery nepriamo napovedá, ktorým smerom by sa mala liečba uberať. Je dokázané, že ak chceme akné liečiť, musíme začať zažívacím ústrojenstvom a obličkami (diéta, čaje, odstránenie zápchy). Takýmto spôsobom má začínať liečba tohto ochorenia. Kozmetika je len pomocnou metódou, lieči následky, nie príčiny. Z dostupných metód sa odporúča naparovanie nad vriacou vodou, do ktorej pridáme napríklad fenykel, tymián, majorán alebo repík. Pomocou uvedených rastlín môžeme robiť aj teplé obklady na postihnuté miesta.
Za najnevhodnejšie považujem zatieranie akné mejkapom. To hraničí s nevedomosťou alebo „pštrosou politikou“. Osobne odporúčam radikálne vyčistenie organizmu (črevo, pečeň, žlčník a obličky). Existuje na to metóda doktorky Partykovej, ktorá vyžaduje použiť určitý systém a sebazaprenie, ale výsledok stojí za to. Vhodne pôsobí pobyt na čerstvom vzduchu a na slnku. Potrebné je dostatočné množstvo prírodných vitamínov a minerálov. Nezastupiteľný význam pre pokožku má vitamín A, ktorý organizmus získava z rybacieho oleja, mrkvy, tmavozelej a žltej zeleniny, zo žĺtka, žltého ovocia a i. Pozor: Vitamín A je organizmus schopný využiť len za prítomnosti zinku, ktorý sa nachádza v obilných klíčkoch, semenách tekvice, pivnom droždí, mlieku a i.! Majonéza, čipsy hranolky, vyprážané, pečené a grilované jedlá a tuky veľmi preťažujú pečeň, treba sa ich vyvarovať. Na vylučovanie toxínov z tela odporúčam saunu. a preparáty z Golden yaccy.
V ďalšom čísle nášho týždenníka je pre vás v cykle zdravie pripravený článok doktorky Žákovej o vitamíne C.
Autor: Svatava Žáková