Že to nie je možné? Je - s pomocou nožíkov a vykrajovadiel je Martin schopný urobiť malé zázraky nielen z jablka, manga či melónu, ale aj z naoko nie príliš dekoratívnej praobyčajnej zeleniny akou je pór, mrkva, tekvica či cuketa. Martin Rajman je žiakom nadstavbového štúdia na Strednom odbornom učilišti ZSD na Slanickej Osade, kde pracuje aj krúžok dekoratívneho spracovania ovocia a zeleniny. Zručnosti, ktoré tu žiaci nadobudnú, využijú hlavne na odborných stážach v zahraničí. No Martin je talent od prírody, do krúžkou nikdy nechodil a aj tak je momentálne na škole najlepší. „Nekreslím nemodelujem, nikdy som na sebe nespoznal, že by som mal nejaké zvláštne výtvarné nadanie,“ hovorí flegmaticky a skromne mladý muž, vyučený kuchár. „Jednoducho sa mi to páči, keď mám náladu, tak sa s tým trochu pohrám aj doma. Akosi mi to ide samo.“
Aj pred našimi očami dokázal Martin vykúzliť, na prvý pohľad jednoduchú ale neuveriteľne pôsobivú a bohatú mašľu z póru, labuť z jablka, ružu z cukety...
Autor: mp